Deli z drugimi

Ne, ženske nimajo poročnega roka zapadlosti!

Si že slišala kdaj katero izmed svojih prijateljic reči: „Ne grem se več iger, zdaj moram poiskati nekoga resnega. Saj bom ja kmalu 30!“ Odrasli smo namreč v družbi, ki nam zapoveduje, da moramo imeti točen plan – poročena do tridesetega leta, otroci do petintridesetega, povišanje v službi do štiridesetega, …Tukaj si lahko prebereš zakaj nikoli ni prepozno za poroko; zakaj ženske nimamo poročnega roka zapadlosti!

Še preveč lahko se je izgubiti v pasti 10-letnega plana ali v otroških sanjah. Saj se jih spomneš – da boš našla ljubezen svojega življenja in se poročila v svojih zgodnjih dvajsetih. A takrat si bila v resnici tako zaposlena s študijem, da nisi imela niti časa pomisliti na to. Dobra stran tega? Ker nisi imela niti časa iskati svojega življenjskega partnerja, se na koncu nisi mogla počutiti razočarano ker se tvoja pričakovanja niso uresničila.

znak nevesta nima porocnega roka
Fotografija: Adam Birkett

V resnici te življenje večkrat popelje v drugačno smer:

Mogoče si se bolj osredotočala na grajenje kariere, raziskovanje sveta ali si se nenamerno zapletla v zveze z napačnimi posamezniki. Vse to je lahko tisto, kar je tvoj “plan” zamaknilo za kakšno desetletje.

V vsakem primeru, če si ženska, najverjetneje občutiš pritisk družbe, ki te z vseh strani bombardira s poroko. Naj bodo to mediji, tvoji Facebook prijatelji (seveda ne mine dan brez objav o novih zarokah) ali stalni vzdihi tvoje mame: „Oh, ko bi vsaj imela kakšnega vnučka …“. Na žalost je dandanes pritisk, da se ustališ v svojih rosnih letih za ženske kar preveč prisoten.

nevesta nima porocnega roka pesek
Fotografija: Daiga Ellaby

Mi se na to požvižgamo in pravimo, da nimaš poročnega roka:

Vsak je na svoji edinstveni življenjski poti in zapomni si, da te bo pripeljala tja, kamor je treba pa ni važno kje točno to je. Mi menimo, da je pravi čas za poroko le takrat, ko si tega sama želiš in le z osebo, ki je prava zate in niti moment prej. Zelo pomembno je tudi, da se upreš primerjavam tvoje poti z življenjskimi potmi drugih.

Prav tako menimo, da ne rabiš žrtvovati svoje sanjske poroke in je ublažiti, da bi bila bolj “letom primerna” (ja, to je dejanska, pogosta zmota). Naše skromno mnenje je, da ti je dovoljeno, celo zaželjeno, da doživiš svojo sanjsko poroko, ne glede na tvoja leta. Sploh ne pomisli, da se moraš odpovedati princeskini obleki ali se izogniti cvetličnim kronam le zato, ker si prerasla dvajseta in trideseta.

Dejstvo je, da ženske nimajo roka zapadlosti. Nikoli ni prepozno, da najdeš ljubezen, se poročiš in prirediš poroko, o kateri si sanjala že kot mala deklica. 

Najbrž je tvoj razlog za poznejšo poroko to, da si se odločila za svojo kariero. Sedaj je prišel čas, da svojim sodelavcem poveš, da se boš kmalu poročila. Preberi si kako svojim sodelavcem in šefu oznaniti zaroko.