Deli z drugimi

Zavidanje zaroke: So vsi okoli tebe že zaročeni?

V popolnem svetu ljubosumje in zavist ne obstajata. Vendar smo v resničnem svetu le ljudje s čustvi, zaradi katerih smo lahko neprijetni. Verjetno se je že vsak srečal z znanim občutkom, ko ti nekdo objavi svojo zaroko in namesto da bi bili zanje srečni, pomislimo “Ampak… zakaj ne jaz?” Ne skrbi, zavidanje zaroke je popolnoma normalno!

Čeprav nihče ni zavisten namerno, se temu včasih ni mogoče upreti. Še posebno če smo izrazito čustveni. Če si zavistna do nekoga, ki se je nedavno zaročil je to povsem naravna reakcija. Morda se boš počutila krivo, da si zavistna in zaradi tega občutila stres. Vendar ne bodi prestroga do sebe. S pravim pristopom se temu lahko izogneš.

Zavidanje zaroke ni prijetno, vendar je resnično. Če se pojavi, se s tem soočiš tako:

zavidanje zaroke osamljena nevesta
Fotografija: Anthony Tran

Če si samska in brez upanja

Samsko življenje ima pozitivne lastnosti. Ko si svobodna, odločaš sama zase v vseh stvareh. Načrti, obroki, kaj gledati na Netflixu, ureditev doma in še bi lahko naštevala. Naučila si se, kako se udobno počutiti v lastni koži. Vendar te zmoti, ko opaziš kako simpatični so tvoji poparčkani prijatelji ali kadar si povabljena na zabavo in te gostitelj vpraša, če si s seboj pripeljala kakšnega izbranca. Ne spomniš se, kdaj si bila nazadnje na obetavnem zmenku. In ko odpreš zmrzovalnik, te na samskost spomni zamrznjena hitra hrana. Ob teh občutkih se ti sicer udobno življenje zazdi dolgočasno in popolnoma iskreno, osamljeno.

Kako se s tem soočiš: povsem normalno je, da si ob zarokah prijateljev in znancev malo zavistna in se počutiš kot edina na svetu, ki je še samska. Tudi ti si pametna in privlačna, zakaj torej nihče ne želi prositi za roko tebe? Morda samski stan ob teh občutkih ni idealen, vendar ga lahko s pravim pristopom obrneš v svoj prid. Namesto da trpiš zaradi zavidanja zaroke, skomigni z rameni in se osredotoči na svoje cilje. Pojdi na nepozabno potovanje, omisli si nov hobi, preseli se v novo mesto — karkoli, samo da se počutiš aktivno in izpopolnjeno.

zavidanje zaroke zarocni prstan
Fotografija: Alp Studio, Unsplash

Če prebolevaš boleč razpad zveze

Razpadi zveze so na splošno boleči, vendar so nekateri še posebno težki in takrat kepice sladoleda ali pohajkovanje v mestu z najboljšimi prijatelji niso dovolj za tolažbo. Kadar se to zgodi, se že ob najmanjšem namigu (kaj šele ob novici o zaroki) spomniš na svojo izgubljeno ljubezen. Še mnogo težje je, če si upala, da se boš zaročila tudi sama ali če je bilo ravno nestrinjanje s skupnim življenjem razlog za prekinitev zveze. Vedno, kadar slišiš novico o zaroki, se počutiš kot da se je svet kruto pošalil na tvoj račun, predvsem če je zveza zaročencev krajša, kot je bila tvoja, in če sta ju ti in tvoj bivši partner celo spravila na prvi zmenek.

Kako se soočiš s tem: občudovanje fotografij zaročenih parov in poslušanje zgodbic o romantičnih zarokah bo samo še poslabšalo tvoje počutje in podaljšalo prebolevanje bivšega partnerja. Zaradi tega ti lahko uidejo slabe misli (kot “Sta zaljubljena? Oh, kako lepo. Uživajta, dokler traja!”) in če ne moreš zadržati zavisti ob številnih zaročnih selfijih, lahko mirne vesti takšne objave ignoriraš ali si omejiš čas na družbenih omrežjih.

Če se je zaročila tvoja najboljša prijateljica ali sorodnica, ji čestitaj in se poskusi izogniti zavisti, predvsem če si na poroko tudi povabljena. V takšni situaciji se je najboljše izogniti razlaganju o svojih čustvih zaročenim parom — tvoja iskrenost bo morda prestopila meje dobrega okusa. Če to ne pomaga, se odpri nekomu, ki mu zaupaš in z zaročenim parom nima stikov, prav tako se ne boj pomisliti tudi na terapevta, saj imaš morda čustvene težave, ki potrebujejo posebno pozornost.

zavidanje zaroke zarocni prstan zenin nevesta
Fotografija: Scott Webb

Če si v resni zvezi in izgubljaš upanje za zaroko

Kamorkoli pogledaš, se zaročajo pari in čeprav se počutiš, da si s partnerjem v zvezi že celo večnost, še vedno čakaš, da te bo zaprosil za roko. Izogibanje vprašanjem prijateljev in sorodnikov zakaj še nista zaročena je postala že navada. Princ Harry in Meghan Markle sta se spoznala pred manj kot dvema letoma, pa sta že poročena. Čemu se potem tvoja boljša polovica obira?

Kako se s tem soočiti: če si že dolgo v zvezi, je zavidanje zaroke tvojih prijateljic naravno, ko so razen vaju vse punce in fantje preimenujejo v zaročenke in zaročence. Osredotočanje na to, česar nimaš (prstan), ti bo prineslo samo slabo energijo v zvezi, ki lahko poslabša odnos s tvojim partnerjem. Zato je bolje, če namesto tega svojo zvezo še bolj utrdita — kar je še posebej pomembno, če sta v zvezi že dlje časa in nista več sveže zaljubljena.

Morda si te želi partner prositi za roko, a na to zaradi nekega razloga trenutno ni pripravljen. Z iskrenim pogovorom o tem, kako kdo čuti, bosta dosegla več kot da te neučakanost vrže iz tira. Začni pogovor s pozitivnim pridihom, kot na primer: “Razmišljam, kakšna bo najina prihodnost in kaj lepega naju čaka. Želim da se trudiva drug za drugega in se osrečujeva. Je kaj posebnega, kar bi si v najini zvezi še želel?”. Tako boš na pozitiven način načela pogovor o razvoju vajine zveze in bolje bosta razumela drug drugega, kako čutita glede zaroke.

zavidanje zaroke prijateljice zabava
Fotografija: Kelsey Chance

Če se bojiš, da se bo prijateljica zaradi zaroke spremenila

Tvoja najboljša prijateljica na celem svetu se je zaročila. Zelo si srečna, vendar tvojo srečo zmoti misel o tem, da se bo vajino prijateljstvo zaradi zaroke morda spremenilo. Poroka in njeno načrtovanje sta pomembna življenjska koraka in najbolj pomembna oseba v prijateljevem življenju je namesto tebe zdaj njen partner.

Kako se s tem soočiti: najprej je potrebno ugotoviti razlog za tvoje zavidanje zaroke. Morda sta bila zadnji iz skupine dobrih prijateljic, ki sta bili še svobodni in si zdaj neoddana le še ti ali pa se bodo vsi osredotočili le na prijateljičino poroko, dokler ne bo mimo.

Karkoli od tega je, je pomembno, da ukrotiš od zavisti zeleno pošast v sebi in to hitro. Čeprav je razumljivo, da se počutiš malo odtujeno, lahko s pretiranim ljubosumjem za vedno uničiš vajino prijateljstvo. Zato moraš pogledati iz drugega zornega kota. Medtem, ko tvoja prijateljica zaradi priprav na poroko nima časa zate, se osredotoči nase (in ji seveda stoj ob strani, ko te bo potrebovala). Ko ti bo to uspevalo, si bosta s prijateljico navdušenje in srečo delili, kar je navsezadnje tudi smisel najboljših prijateljstev.

Morda se bojiš, da te prijateljica ne bo povabila na poroko zaradi tvoje očitne poklapanosti zadnjih nekaj mesecev. Preberi si kaj narediti, če te prijateljica ne povabi na poroko.