Deli z drugimi

Zaroka na daljavo: Kaj je bolj pomembno selitev ali poroka?

zenin selitev stopanje gozd zaroka

Zadeve se obračajo popolnoma drugače, če si na tisoče kilometrov narazen. Še posebno zaroka in poroka. Če si bila kdaj v razmerju na velike razdalje, veš kako je. Intenzivno veselje (ko preživita skupaj cel vikend) in neizmerna žalost (ko morata spet narazen) je receptura za pravo zmešnjavo čustev. Kaj takega zmoreš samo, če veš da je razmerje res nekaj posebnega. Razmerja na velike razdalje zahtevajo neusahljivo predanost. V teh razmerjih sta partnerja fizično oddaljena, vendar čustveno zelo povezana. Gre za zelo resna razmerja, kjer kraljujejo predanost in dolgoročni skupni cilji.

Eden od ciljev je verjetno zaroka. Za pare, ki so tako oddaljeni, je čas, preden naredijo korak dlje v razmerju, lahko zelo zmeden. Saj še niti ne živita v isti državi – kako naj bi načrtovala poroko? Popeljali vas bomo skozi vsak korak, pogovor, oviro ali mejnik, kar jih obstaja za zaročene pare, ki živijo daleč narazen. Zaroka na daljavo je lahko zapletena. A saj bo šlo!

torba selitev neznano zaroka na daljavo

Zaroka na daljavo: Najpomembnejši je pogovor o selitvi

Kaj bo najprej – selitev ali zaroka? To je kot razprava o kokoši in jajcu. Odgovor je malo bolj kompliciran. Pri razmerjih na daljavo je običajno, da je potrebno vsak korak načrtovati – še posebej ko gre za zaroko. O vsem se je potrebno pogovoriti, da se lahko odločita, kako naprej, tudi če s tem malo uničita spontanost. Dandanes se že bolj ali manj pričakuje, da so se pari že pogovarjali o poroki še pred uradno gesto zaroke, še posebej če vzameš v zakup, da mora nekdo spakirati in seliti vse svoje življenje. Ponavadi bi se morala o selitvi pogovarjati prej kot o prstanih, čeprav se da uspešno zmeniti tudi obratno.

via GIPHY

Oba se morata strinjati preden sprejmeta impulzivne odločitve. Vprašaj se, če sta preživela dovolj časa skupaj, da res razumeta, kaj pomeni naslednji korak. Ker razmerja na daljavo včasih lahko delujejo kot »oddih«, moraš tudi razumeti, kako bo, ko bosta skupaj doživljala vsakodnevni stres in dolžnosti (na primer plačevanje računov in pranje perila ali posode). Ugotovila boš, da bo potrebno tudi kaj žrtvovati. To bo vsekakor čas poln pozitivnega razburjenja kot tudi preprek. Razmišljaj tako: Kdo se bo moral preseliti? Kdo bo finančno omogočil selitev? Kdo bo potencialno zavozil svojo kariero? Dandanes nobena od karier ne bi smela imeti prednosti (se še spomnite, ko so moški prinašali kruh domov?)

O prihodnosti se morata pogovarjati. Takšni pogovori so lahko neprijetni, ampak to so pač razmerja. S tem se soočajo vsi pari. To mora biti odprt in iskren pogovor med dvema enakovrednima partnerjema, pripravljenima na kompromise. Obe situaciji – načrtovanje poroke ali selitev – sta lahko zelo stresni. Pomembno je, da eni daš prednost pred drugo, da ne bosta imela preveč dela obenem. Vsi strokovnjaki za razmerja se strinjajo, da bi selitev morala imeti prednost.

nevesta obala pred poroko

Prvo vprašanje, ki bi si ga morala zastaviti je: Kje bova živela?

Če je še tako neromantično, morala bi natančno načrtovati svojo prihodnost (npr. načrte za družino, kako vama gre poraba in varčevanja denarja, itd.). Ko se bosta dogovorila, se lahko vrneta k bolj zabavni in romantični plati – poročnemu načrtovanju.

Skupno življenje je lahko velik preskok, če sta preživela toliko časa narazen. Normalno je, da sta oba malo živčna. Tistega, ki se seli v novo državo ali mesto bo stiskalo ob misli, da mora začeti življenje na novo in gostitelja bo skrbelo, saj se počuti odgovornega za partnerjevo srečo.

via GIPHY

Lahko tudi komaj čakata, da zaživita skupaj. Poskrbita le, da imata še vedno ločene aktivnosti, ohranjata osebni prostor in se izogneta temu, da bi postal en partner preveč odvisen od drugega.

Če ne želita hiteti, je tudi to normalno. Za takšne pare priporočamo, da naredijo najprej preizkus, tako da se preselijo blizu drug drugega, vendar v ločeni stanovanji. Dobila bosta občutek, kako vajino razmerje teče in se razvija, ko sta si fizično blizu, ne da bi se počutila klavstrofobično. Ne rabiš čakati celo leto, če podpišeš podnajemno pogodbo – lahko se zavežeš za krajše obdobje ali vzameš Airbnb. Ko vama gre dobro in sta pripravljena, se vselita skupaj. Primerna doba, v kateri ugotoviš ali ti skupno življenje ustreza ali ne je približno tri mesece.

Poroka pred selitvijo

Če se odločita, da bosta organizirala poroko pred selitvijo je pomembno, da se zavedata velikega števila unikatnih izzivov in ovir, ki vaju čakajo in se jih drugi pari niti ne zavedajo.

Kako na primer izbereš prizorišče poroke v mestu, kjer sploh ne živiš? Kako sprejemaš odločitve skupaj, ko sta tako daleč narazen? Kaj narediti, če v trenutkih šibkosti potrebuješ objem svojega partnerja, ki je na drugem koncu sveta?

Ne bo lahko. Predlagamo vama, da najameta organizatorja porok, ki pozna dobavitelje in vama obema pošiljajo ideje ali da uporabite aplikacijo, kjer stvari ne bodo izgledale tako prekipevajoče.

Predlagamo tudi, da si s partnerjem razdelita naloge. On naj na primer sestavi seznam fotografov, medtem ko ti izdeluješ vabila. V vsakem primeru bo naloga stresna, saj ne bosta načrtovala skupaj. Naj te drži pokonci dejstvo, da bosta kmalu srečno poročena. Potrpljenje, razumevanje in komunikacija so ključni za bodočo srečo.

nevesta zenin poroka obala

Ne zadržuj toka razmerja

Verjetno sta doživela že veliko zamud tekom svojega razmerja na daljavo (ne govorimo samo o poletih). Zakaj bi odlašala?

Ko sta oba uradno pripravljena, naredita korak in načrtujta poroko. Po vseh dragih letalskih vozovnicah, prevoženih kilometrih in potočenih solzah, je končno napočil čas, da zaživita skupaj. Ne glede na to, kako se zadeve lotita ne pozabita, da se strokovnjaki strinjajo: če lahko preživita razmerje na daljavo potem lahko skupaj preživita karkoli.

Preberi tudi članek Zaroka, čas iskrenih pogovorov.