Deli z drugimi

Kako zaročenca po poroki sprejmeta, da sta poročena

zarocenca poroka veselje zenin nevesta

Pravijo, da je prvo leto po poroki najtežje, in mnogokrat je to res. Zdi se, da se v modernem času, ko zaročenca pred poroko skupaj živita že več let, prehod na zakonsko življenje ne bo težava. A čeprav se na videz sprememba ne zdi velika, poroka prinese parom veliko novih izzivov. Tudi če sta mladoporočenca že vajena skupnega življenja, se ob zakonskem življenju počutita drugače. Predvsem zato ker vesta, da ju druži poročna zaobljuba in simbol zvestobe. Ta psihološki vidik naredi precejšnjo razliko med sobivanjem in zakonskim življenjem.

Torej, če si poročena prvo leto in se ne počutiš tako, kot si pričakovala, nisi edina. Morda si pričakovala, da razlika ne bo velika, ampak občutek je drugačen. Dala si največjo zaobljubo v svojem življenju, zapravila veliko denarja za poroko in druge stvari in zdaj se poročno vzdušje umirja. In kar naenkrat ljudje govorijo, da sta začela skupno življenje, čeprav sta s partnerjem kot zaročenca skupaj živela že več let. Predstavljamo ti naslednje nasvete, kako se soočiti s prehodom iz zaročenca na mladoporočenca. Že to, da se zavedaš razlik med zaročenca in mladoporočena, ti bo izboljšalo počutje.

zarocenca cas za sebe
Nevesta v naravi

Misli na svoje počutje

Da lahko osrečuješ svojega partnerja, moraš biti najprej srečna sama s sabo, zato si vzemi čas zase in ugotoviti, zakaj točno se po poroki počutiš drugače, kot si se prej. Vedenje, da si zakonsko zavezana k skupnemu življenju, prinaša veliko različnih novih občutkov in pričakovanj. Bodi iskrena sama do sebe: misliš, da so se stvari spremenile? Si imela drugačna pričakovanja? Če si imela v mislih idealno poročno življenja, tvojemu pa nekaj manjka, moraš pomisli zakaj in morda nekaj spremeniti. Če ne boš, kako naj te razume in ti pomaga partner?

Zaročenca naj bosta potrpežljiva drug do drugega

Razmišljanje o svojem počutju je pomembno zato, ker nekatere čustvene spremembe v tebi ne bodo tako očitne – morda se jih niti sama ne boš zavedala. Ženske pogosto ne razmišljajo o svojih vlogah med skupnim življenjem, po poroki pa se počutijo, da so pod pritiskom, da morajo postati popolne žene. Dobijo tudi občutek, da za moža in ženo veljajo drugačna pravila. Tudi partner se morda počuti podobno. Takšni občutkov se pogosto sploh ne zavedamo, vendar nas delajo nervozne. Del rešitve je v tem, da sta s partnerjem drug do drugega potrpežljiva, poskušata razumeti, da se je nekaj spremenilo in si pustiti čas za razmišljanje namesto da se spuščata v prepire zaradi malenkosti. Če opaziš, da tvoj partner ni dobre volje, mu pusti nekaj časa zase.

Pogovarjajta se o svojih čustvih

Če občutiš, da se je nekaj spremenilo in ti je zaradi tega neprijetno, ne ignoriraj svojih občutkov. Najboljše je, če se o tem s partnerjem pogovoriš – pogovorita se o svojih čustvih, o pričakovanjih in naj vaju ne bo sram pomisliti na svetovalca. Vemo, da se zdi grozno že na začetku poroke pomisliti na svetovalca, vendar bosta z njegovo pomočjo odkrila kakšne nevšečnosti in jih odpravila, še preden iz tega nastanejo resne težave. Tudi če ne čutita potrebe, da bi iskala pomoč, je iskrena komunikacija ključna. Povej svojemu partnerju, da si začutila spremembe, ob katerih ti je neprijetno, in spodbudi njega, da tudi razmišlja o svojem počutju. Morda bo tudi on ob takem pogovoru ugotovil, da ga nekaj muči, pa ni vedel, kaj.

zarocenca potovanje avto
Nevesta in ženin na izletu

Vzemita si čas zase

Najboljše je, če vseh stvari ne jemljeta preveč resno. Najtežje pri prvem letu zakona je pritisk poročne zaobljube, da bosta skupaj ostala večno, ki počasi že postaja breme. Namesto tega raje pomislita na pozitivne plati skupnega življenja, na primer na to, da se lahko skupaj tudi zabavata. Lahko gresta na prostor, kjer sta se prvič spoznala in podoživita prve strasti, ali pa si omislita na novo aktivnost, v kateri sicer ne bosta blestela, a se bosta kljub temu vsaj nasmejala. S poroko sta naredila zelo resen korak v življenju, a to ne pomeni, da je zabave konec. Še vedno sta enaka človeka kot sta bila pred poroko in ne ljubita se nič manj kot prej. Tega se morata zavedati in tako živeti še naprej.

Ne glede na to, kako ljubiš svojega partnerja in kako si bila navdušena nad poroko, težko prvo leto zakona je vedno razumljivo. Mnogokrat si mladoporočenci predstavljajo, da bo po poroki življenje kot v pravljici in živijo pod pritiskom, da mora biti vse popolno, nato pa so nervozni, le ne gre vse po pričakovanjih. Ampak preživela bosta tudi to. Vse, kar morata storiti je, da sta iskrena do sebe in drug do drugega ter potrpežljiva drug z drugim. Dokler bo vajina komunikacija brez težav in se bosta skupaj tudi zabavala, bosta tudi najtežje prvo leto zakona preživela srečna.

Popolnoma vredu je tudi, če tvoje navdušenje nad poroko ni ogromno!

via GIPHY