Deli z drugimi

Zakonsko življenje, začetek je vedno težaven

Mladoporočenca z roko v roki v travi prvo leto po poroki

V poskusu, da bi jo potolažila, sem prijateljici rekla, da je zakonsko življenje v prvem letu po poroki najtežje. Resnica je, da nevem zakaj sem to rekla. To je le nekaj, kar ljudje rečejo, čeprav sploh ne vedo ali je to res.

Zakaj bi bilo zakonsko življenje v prvem letu najtežje? Predvidevam, da zaradi vseh sprememb, kot so skupno življenje, ko se ves osebni prostor kar naenkrat precej skrči in je potrebno toliko prilagajanj. Toda, saj v 21. stoletju skoraj polovica žensk živi s svojim partnerjem že pred poroko. Torej je to res tako velika sprememba?

Verjameš ali ne, je… Čeprav se sliši kot precej staromodno dejstvo, je zakonsko življenje v prvem letu po poroki še vedno izziv. Današnji časi so poroko večinoma naredili le še bolj zapleteno, kot je bila včasih.

Zakonsko življenje in novi izzivi

Mislim, ravno ko si poroko in ves bum okoli le te dala skozi, že so na obzorju novi izzivi. Kar od nikjer se pojavijo vprašanja v zvezi s skupnimi financami, usklajevanje vajinih služb in družin ter na splošno, realnost zakonskega življenja. Razmišljati moraš zase + še za svojega partnerja.

In tisti največji izziv? Zakonski problemi so v današnji družbi še vedno tabu tema. Mediji nam zakon predstavljajo kot perfekcijo, zato se lahko zelo hitro zgodi, da v družbi izpadeš nesrečna, nehvaležna ali celo slaba žena.

Vedeti pa moraš, da v priznanju, da se trudiš ni nikakršne sramote in imeti nekaj trenutkov šibkosti še ne pomeni, da obžaluješ poroko. In pa ne pozabi! Pogovor o težavah z nekom, ki ga imaš rad in mu zaupaš vedno pomaga…

Zakonsko zivljenje pogovor par zaupanje

Zakaj je zakonsko življenje tako težko?

Po besedah marsikaterega terapevta za odnose, je prvo leto poroke res najtežje – tudi če sta že prej živela skupaj. V bistvu ni pomembno ali sta skupaj že nekaj let, začetek zakonskega življenja je še vedno precej težaven čas.

Pari poroko načrtujejo vsaj leto ali dve vnaprej in vsega pričakovanja je konec v enem samem dnevu.  Lahko se počutiš precej negativno, ko se moraš dan po medenih tednih zbuditi nazaj v običajno življenje. Tako da je, ko se življenje vrne nazaj v stare tirnice in v življenju ni več tistega vrtinca stalnega vznemirjenja, precej mikavno vso krivdo te precejšnje spremembe zvaliti na tisto največjo nedavno spremembo – poroko.

Eden izmed dodatnih razlogov za to, da je zakonsko življenje v prvem letu tako drugačno, je preprosto ta, da je zveza med partnerjema drugačna kot samo biti fant in punca. Preprosto je drugače, kot ko si v zunaj zakonski zvezi. Čeprav navzven izgledata popolnoma ista, je biti samo v neporočeni zvezi veliko manj zavezujoče, saj je iz le te veliko lažji izhod, kot iz zakona.

S poroko se zakonsko zavežeš. Kar naenkrat si v stalni zvezi in stave so kar naenkrat višje. Vsak prepir ali razočaranje v zakonu se zdita veliko bolj pomembna in izrazita kot poprej.

Medtem, ko se pred poroko kakšen manjši prepir ni zdel tako velik problem, ga faktor ,,O moj bog, to bo preostanek mojega življenja’’ naredi veliko hujšega. A ko se spoprijemaš s temi občutki, nikar ne pozabi na sorodnike svojega moža, saj so konec koncev zdaj tudi oni tvoja družina. Samo dihaj.

zenin nevesta nestrinjanje spor razumevanje

Praktični vidik zakonskega življenja je prav tako precej težaven, sploh na začetku, takoj po poroki. Kar naenkrat sta pravno odgovorna za finance drug drugega, kar je ogromna sprememba, saj so denarne zadeve lahko ekstremno kočljiva zadeva. Če pa si poleg vsega še spreminjaš ime, je pred tabo še kar nekaj obiskov različnih uradov.

Sprememba računov, potnih listov in kartic, odločanje o odprtju skupnih bančnih računov, pisanje zahvalnih kartic – če vse skupaj pogledaš iz druge perspektive, se realnost poročenega življenja zelo lahko začne odražati  v nenehnem stresu.

Na stvari glej pozitivno, saj ni vse tako slabo, kot izgleda na začetku

Toda kljub vsemu, zakonsko življenje in prvo leto poroke ni nujno nesrečno obdobje. Seveda je veliko stresnih stvari in situacij, toda vedno poskusi obdržati pozitiven vidik na življenje.

Če se kdaj počutiš na dnu ali razdražljiva, 2x globoko vdihni in vse bo boljše. Se s partnerjem prepirata, ker je dejansko naredil nekaj narobe? Je zakon dejanski problem ali le svoja negativna čustva prenašaš na moža? Velikokrat je namreč tako, da če se preprosto ustaviš in dobro premisliš, hitro ugotoviš, da temelj problema leži nekje drugje.

Medeni tedni so idealna priložnost, da v zakonski stan stopita sveža in spočita. Poglej si teh 6 stvari, ki jih o medenih tednih ne boš slišala in jih kar se da najbolje izkoristi!