Deli z drugimi

10 varčevalnih trikov za poročni proračun

zenin-nevesta-zadovoljna-sreca-porocni-sopek-varcevanje

Tukaj je nekaj zelo enostavnih načinov, s katerimi lahko gostom postrežeš odlično hrano in najameš krasen prostor, brez da bi oklestila svoj poročni proračun.  Ni potrebno prestopati svojih finančnih sposobnosti, saj lahko pravljično poročno zabavo in pogostitev dosežeš tudi z manj denarja. Preveri kako!

1. Poroči se na petek ali nedeljo

Če se poročiš konec tedna, ali pa v manj popularnem obdobju leta (to sta pozna jesen in zima) boš po vsej verjetnosti poročni prostor lahko najela po minimalni ceni.

2. Lokacija, lokacija, lokacija

Če si velika oboževalka filma Father of the Bride, si mogoče želiš poroke doma. Ampak poroka na dvorišču za hišo, kjer si odrasla, je lahko zelo draga. Vse moraš najeti, tudi šotor in prenosna stranišča. Zato le premisli ali je za tvoj poročni proračun boljša “all inclusive” poročna zabava.

porocna dekoracija stoli porocni proracun

3. Manj svatov – manjši poročni proračun

To ni vedno lahka odločitev, a ko boš videla, koliko denarja boš s tem prihranila, ti ne bo žal. Ogromno boš prihranila že zaradi hrane. Tudi manjši prostor pomeni manj dekoracije in rož, ki znajo biti zelo drage. Pomisli: če izločiš 10 ljudi, vse pa te pride okoli 50 € na osebo, boš avtomatsko prihranila 500 €, kar je ogromno.

4. Poroči in zabavaj se v istem prostoru

Če se nameravaš poročiti v cerkvi, to seveda ni mogoče, razen, če je kraj za zabavo takoj čez cesto. Lahko pa seveda izmenjaš zaobljubi kjerkoli. Najbolj denarnici prijazno je, če se poročiš in prirediš zabavo v istem prostoru. Ne bo ti znižalo le stroška najema prostora, ampak tudi prevoz rož, hrane, itd.

mladoporočenca obred slavje poročni proračun

5. Samopostrežba ali postrežba z natakarji

Koncept strežene večerje ponavadi zveni bolj formalen in drag, s samopostrežbo pa si lahko gostje vzamejo želeno količino hrane, zato je bodo morali kuharji pripraviti več za vsak slučaj. Ne glede na to ti bo samopostrežni bife ti bo prihranil stroške dela. Tudi družinski stil je ena izmed idej, ki deluje še posebej dobro, če želiš ustvariti bolj osebno vzdušje. Pogovori se z gostincem, ki je za to zadolžen.

6. Vnaprej določi, kaj bo na izbiro

Svojim gostom ponudi pivo, vino ali pa kakšen dober koktejl. Tako tudi natakarjem ne bo treba odpirati veliko različnih pijač (zapomni si, že, če je steklenica samo odprta, moraš zanjo plačati). Pa še ogromno boš prihranila in gostje ne bodo žejni.

koktejli pijaca odprti bar izbira

7. Kalorična in zabavna hrana

Je kaj boljšega od krožnika dobre hrane? Če boš servirala klasično, dobro in tudi (malo) kalorično hrano, ki jo imajo radi vsi, bodo tvoji gostje več kot zadovoljni. Zabavna hrana – super zabava. In veliko manj stane kot recimo kaviar ali jastog.

8. Brunch namesto večerje

Včasih imajo tvoji gostje otroke, za katere niso uspeli ali želeli naročiti varušk. V takšnih primerih je pozen zajtrk oziroma angleško poimenovani brunch veliko bolj praktičen od zgodnje večerje. Otroci se bodo lahko brez skrbi igrali in tekali naokrog, starši pa ne bodo v skrbeh, da bi kdo izmed gostov govoril ali počel kaj neprimernega v njihovi prisotnosti.

poročni proračun brunch stil poroke

9. Če imaš nizek poročni proračun izloči šampanjec

Če ne nazdravljaš rada s šampanjcem, ga ne vključi v zdravico. Ljudje lahko nazdravijo s čimerkoli. Če potrebuješ mehurčke, poskusi s proseccom– veliko cenejši sorodnik šampanjca.

10. Misli sezonsko

Jagode in drugo sadje ter zelenjava so dražje izven sezone. Torej, če se boš poročila julija, ponudi jagodno torto. Če se boš poročila jeseni, je boljša ideja jabolčna pita ali pita iz oreščkov.

Želiš organizirati okolju prijazno poroko? Potem nujno preberi ta članek.