Deli z drugimi

Tašča in njene poročne dolžnosti – odgovori na vprašanja

tasca poroka nevesta

Tukaj je seznam vprašanj in odgovorov, ki jih mora poznati vsaka tašča.

Če ste zmedeni glede tega kako se obnašati na posebnih predporočnih združenjih, plesu mame in sina, na poročni generalki in drugih skrivnostih, ki jih mora vedeti ženinova mama, ste na pravem mestu. Tu smo pripravili odgovore in rešitve za vsa vprašanja, da boš svojo vlogo izpolnila, kot je treba.

tasca gostitev doma

Ali lahko ženinova starša gostita poročno pogostitev?

Poročno pogostitev lahko gosti vsak, vendar imajo po tradiciji prednost nevestini starši. Ženinova starša lahko naredita drugo poročno pogostitev, ali pa se starši obeh združijo in mladoporočenca in goste pogostita skupaj. V tem primeru sta za generalko zadolžena ženinova starša.

via GIPHY

Kdo prvi vzpostavi stik?

Po tradiciji ženinovi starši prvi pokličejo nevestine starše, ko njun sin objavi zaroko. To je lahko samo čestitka ali pa načrtovanje obiska. Obisk lahko pomeni večerja na domu staršev ali v restavraciji, skupen izlet ali karkoli drugega. Seveda je vse v redu tudi če stik prva navežeta nevestina starša, ali pa se za skupno druženje dogovori kar novi par.

Kakšna so pravila oblačenja na poroki?

Navadno ima nevestina mama prva pravico izbrati obleko, ki nato ženinovi mami sporoči svoje odločitve. Če pa od nevestine mame dolgo ne dobi nobenega sporočila, pa pobudo prevzemi sama in nevestini mami sporoči svoje načrte.

tasca porocna obleka

Kakšne so tradicionalne naloge ženinove mame?

Navadno tašča razdeli naloge, da vse poteka brezhibno, vendar se lahko tej obveznosti odreče. Pri delitvi nalog, organiziranju in načrtovanju se ravnaj po navodilih in željah neveste. To je glavna naloga ženinove mame, po tradiciji pa jih obstaja še precej. Zate smo pripravili tudi 8 idej za temo za pogovor s tasto in taščo.

Ima tudi ženinov oče kakšno obveznost?

Tudi ženinov oče lahko pri marsičem pomaga. Zagotovo se ga splača vključiti v načrtovanje poroke, kjer lahko prevzame naloge nekoga, ki ima zanje premalo časa.

Če starši zaročencev živijo daleč narazen, ali lahko ženinova mama organizira posebno predporočno druženje?

Po tradiciji je predporočno druženje le eno, ki ga organizira nevestina mama (ali njena družina), ženinovi starši in sorodniki pa so povabljeni kot gosti. Vendar ima veliko nevest več predporočnih druženj, za vsako družbo posebej, na primer za sorodnike, prijatelje in sodelavce. Zato je vse v redu (in tudi pogosto), če tudi sama organiziraš predporočno druženje, na kateri boš nevesto razvajala brez njene mame. Prav tako o tem sporoči nevestini mami oziroma tistemu, ki organizira glavno predporočno druženje in poudari, da je to zaradi razdalje, sicer lahko pride do napačnega razumevanja in zamer, kar je zares nepotrebno. Potrebno je tudi poudariti, da naj bodo vsa predporočna druženja organizirana za glavnim. Bistvo predporočnega druženja je namreč povezovanje žensk obeh družin v eno, v kateri se bo nevesta počutila sprejeto in uživala v prijetni pogostitvi in darilih. Če se družini o tem ne moreta dogovoriti, je najboljše, da o tem odloči nevesta.

tasca dekliscina druzice pijaca

Ali je tašča vabljena tudi na dekliščino?

Ko pride do takšnih zabav kot so fantovščine in dekliščine, je najbolje, da tast in tašča vanje niso vključeni. V nekaterih primerih pa se ženinovi očetje zelo radi udeležijo fantovščin, zato se velja vprašati tudi, če naj nevesta tudi tebe povabi na svojo dekliščino. Ampak pri tem se je potrebno vprašati – ali res želiš videti nevesto na divji zabavi? Če nevesta svoje bodoče tašče ne povabi na dekliščino, ji ne gre zameriti – to je pred dobra odločitev. Boljše je, če se z nevesto dogovorita za posebno druženje, na katerem se bosta lahko zbližali.

Ali ženinovi starši le plačajo za generalko ali jo morajo tudi organizirati? Kdo odloča o tem, kdo bo povabljen?

Ženin in nevesta naj se dogovorita o idejah, kaj si želita na generalki, kdor jo gosti pa naj pri tem pomaga. Zaročenca lahko naredita seznam vseh povabljenih, vidva pa lahko napišeta in razpošljeta vabila. Pozorna bodita na želje zaročencev in ugotovita, kaj jima je najbolj všeč in se dogovorita za rezervacije in naročila, da ju bosta na glavni dan prijetno presenetila. Seveda se je pametno prej dogovoriti o povabljenih, pa tudi o hrani, še posebej, če ne želite zapraviti preveč. Potrudi se čim boljše razumevanje njunih želja, saj ju bo to najbolj osrečilo.

Ali mora biti tašča poleg ob prevzemu neveste?

O prevzemu neveste se dogovorite sami, na tradicionalnih porokah pa je to nepogrešljiv del. Zato pričakuj, da boš tudi sama del tega dogodka. Po tradiciji se boste starši mladoporočencev postavili skupaj v vrsto poleg ženina in neveste in stali skupaj. Če ti je nerodno govoriti z njima, naj te pomirimo, da bo stvar minila hitro in neboleče. Gosti se bodo z vami le rokovali in sem ter tja rekli kakšno besedo in vam čestitali, zato ne bo časa za klepet z neznanci (oziroma tistimi, ki so ti neprijetni).

Zapomni si tudi to, da nekateri pari glasno povabijo najpomembnejše goste po imenu (tudi starše) na poročno pogostitev. Vse kar moraš tu storiti je, da v spremstvu prideš na pogostitev, ko pokličejo tvoje ime in uživaš v aplavzu, kar je prav tako hitro in neboleče. Mladoporočenca te želita s tem posebej izpostaviti in s tem prikazati, da si v njunem življenju pomembna in si zaslužiš vsaj trenutek pozornosti.

tasca zenin oblacenje

Kaj naj pričakujem glede plesa s sinom?

Ples ženina z mamo je marsikdaj ganljiv dogodek, ki pokaže njuno povezanost in ženinovo ljubezen do mame. Navadno se ta ples izvede pozno ob gostitvi, navadno pred rezanjem poročne torte. Nekateri ženini pesmi izberejo skupaj z mamo, drugi pa odločitev v celoti prepustijo mami. Ko bo čas za ples, bo voditelj gostitve objavil, da je čas za ples ženina z mamo in neveste z očetom, pri čemer bosta prva na vrsti najverjetneje vidva.