Deli z drugimi

Stare poročne tradicije zamenjaj za nove!

porocni obicaji nevesta zenin tancica

Poročne tradicije so tradicije z razlogom. A nekatere od njih enostavno niso več tako moderne. Če si bolj moderna kot tradicionalna nevesta, menjaj tradicije za nekoliko bolj udobne različice. Ali pa samo bolj zabavne in moderne muhe. Ne glede na kaj je to vajin poročni dan! Počutita se dobro in če to pomeni, da menjaš dolgo belo obleko za lahkotnejšo verzijo pa naj bo tako! Četudi sta nekoliko bolj tradicionalna smo prepričani, da bosta razmislila vsaj o eni izmed spodaj naštetih možnosti.

rdeca porocna obleka beli sopek
Nevesta v rdeči poročni obleki

Dolga bela obleka? Zamenjaj jo za barvno ali kratko poročno obleko!

Nosi karkoli hočeš! Res je, večina nevest na svoj veliki dan nosijo dolgo belo ali slonovinasto obleko. Toda ti se lahko odločiš za kakršnokoli možnost – od kratke retro obleke do oprijete srebrne ali črnega hlačnega kostima.

Videli smo že množico parov, ki v svoja poročna oblačila dodajo unikaten lasten podpis. Odloči se za pisano ali vsakdanje. Karkoli, le da se ti sama počutiš fantastično. Pri izbiri poročne obleke ti bodo definitivno pomagale zapovedi za izbiro popolne poročne obleke.

Bela, dolga tančica je out!

Moderni zasuk: Tančica sploh ni obvezna! Ni ti treba nositi tradicionalne tančice. Zlahka jo nadomestiš z elegantnim lasnim obročem, cvetlično krono ali nekaj bleščečimi lasnimi sponkami. Lahko pa preprosto pustiš, da ti lasje brez kakršnihkoli omejitev padajo na ramena.

Nevesta se mora sprehoditi proti oltarju

Dejstvo je, da se ti ni treba sprehoditi nikamor. Če vedno nosiš le čevlje brez pet, pomeni, da se lahko tvoj sprehod do oltarja, kaj hitro spremeni v spotikanje v tvojih visokih poročnih čevljih.

Mogoče si želiš preskočiti celoten del, ki vključuje tvojo hojo do oltarja. Za karkoli se odločiš, je tvoja pravica, da se tega tudi držiš. Tvoj partner bo v vsakem primeru že pred oltarjem, zakaj ne bi bila tudi ti?

Poročna barvna paleta iz dveh barv

Tvoja barvna paleta ima lahko toliko barv, kot si ti sama želiš. Vse kar je pomembno je, da se skupaj lepo ujemajo. To boš zlahka dosegla z izbiro nekaj nevtralnih barv ali barv istih odtenkov (mogoče rožnata, oranžna in rumena, ali paleta bele ter kremastih barv).

poletna dekoracija rozni dekor sugar&cloth
Raznobarvna poročna dekoracija

Sedežni red med obredom se deli na ženinovo in nevestino stran

Moderni zasuk: Navada je bila, da so gostje povabljeni s strani neveste sedeli na levi, ženinovi gostje pa na desni strani. Celo danes se večina gostov še vedno verjame v te poročne tradicije in nenapisana pravila. Toda, če je družina tvojega zaročenca ogromna, tvoja pa šteje manjše število, bi civilni obred izgledal malce čudno, če bi večina ljudi sedela le na eni strani.

Dobro je, da pomembni gostje (starši, stari starši,..) sedijo v prvih vrstah, ostali gostje pa naj imajo prosto izbiro. Vse skupaj lahko ponazoriš s kakšnim lepim napisom, nekaj kot: “Izberi si sedež ne strani – konec koncev bomo kmalu vsi ena družina.”

Gostje sedijo na stolih ali v cerkvenih klopeh

Izberi si tisto vrsto sedišč, ki najbolje odseva celoten stil tvoje poroke. Senene bale pokrite z mehkim blagom, šik kavči ali celo barski stoli. Če se poročaš v cerkvi, kjer bodo tvoji gostje sedeli v cerkvenih klopeh, lahko le te okrasiš z barvnimi blazinami po tvoji izbiri.

via GIPHY

Družice so ženske, ženinove poročne priče so moški

V današnjem svetu meje med spoloma niso več tako zelo izrazite. Zakaj ne bi torej, če je tvoj najboljši prijatelj moški, bil prav on eden izmed tvojih družic… Njegova oblačila lahko z oblačili drugih družic uskladiš z raznimi dodatki, kot je na primer metuljček ali kravata v barvi oblek tvojih družic.

Poročne tradicije in tradicionalni obred?

V današnjih časih je precej popularno posodabljanje klasičnih obrednih običajev. Za združitvene običaje, dodaj svež pristop z vključevanjem novih materialov namesto poročne tradicije, ki vključuje klasični prižig sveč.

Poznamo že primer dveh kuharjev, ki sta skupaj zmešala začimbe, pa par, ki je pred oltarjem združil njuna najljubša koktajla. Ali pa poizkusita eno manj znanih tradicij, kot je zaboj vina: Med obredom v zaboj zaklenita steklenico vina in ljubezenski pismi, ki jih bosta odprla na že prej določeno obletnico.

briska poroka cvetje kristina miha
Briška poroka Kristina in Miha: Metanje cvetja namesto riža

Proti oltarju moraš stopati na Wagnerjevo poročno koračnico

Seveda je to tradicija, toda to ni tvoja edina možnost. Naj ti poročni band ali ansambel zaigra priredbo tvoje najljubše pop pesmi. Mogoče lahko pogledaš v svojo preteklost in te proti oltarju spremljajo škotske dude ali harmonika. Sploh pa ni potrebe po tem, da se držiš klasike – vse od Beatlov do Beyonce bo navdušilo tvoje goste.

Svečan poročni program ali nekaj bolj zabavnega?

Progami morajo vključevati pomembne informacije, kot kdo je del tvoje poročne druščine in ves pomen kulturnih tradicij, to pa še ne pomeni, da se s celotnim vzorcem ne moreš malo pozabavati.

Program spremeni v zabavno in igrivo igro, gostom podajaj uganke o vajini zvezi ali celo najemi nekaj vedeževalcev, ki naj o vama pripovedujejo zgodbice iz otroštva. Gostje bodo oboževali kakršnokoli idejo, ki bo vajino poroko spremenila v nepozabno doživetje.

Poročni obredi morajo biti opravljeni v religioznih institucijah

Če si odraščala v družini, kjer ste spoštovali ter se udeleževali cerkvenih obredov, ter že celo življenje sanjaš o sprehodu proti oltarju, potem to točko kar preskoči. V drugačnem primeru pa se ne oziraj na tradicijo.

S partnerjem si izberita lokacijo, ki veliko pomeni oziroma je všeč obema. Lahko je kjerkoli: v parku, zadnjem dvorišču, starem gledališču ali zapuščenem skladišču.

Poročne tradicije in običaji so zelo priljubljeni, sploh med starejšo generacijo. Svetujemo ti, da se o njih pozanimaš, vendar se na koncu s partnerjem odločita za tisto različico, ki se prilega vajinim stilom in osebnostim. Da bi ti olajšale delo, najdeš tukaj še nekaj dodatnih tradicij, običajev in modernih zasukov.

Ujemajoča se poročna prstana

Poročne prstane bosta nosila do konca vajinih življenj, zato je popolnoma razumljiva odločitev, da si vsak izbere tak prstan, da ga bo lahko nosil ob vsaki priložnosti – ne samo na poroki.

Če eden izmed vaju preferira rumeno zlato, drugi pa belo, je popolnoma v redu, da imata prstana narejena iz različnih kovin. Lep način, kako ju kljub vsemu uskladiti je gravura z datumom poroke, inicialkami ali kakšno pomensko besedo/citatom, tako se bosta še vedno držala poročne tradicije s pridihom modernosti.

nevesta zenin roke prstana pinky promise
Poročna prstana ženina in neveste

Metanje riža

Toliko je drugih, bolj navdušujočih možnosti kakor riž. Od metanja okolju prijaznih konfetov, papirnatih avijončkov do pihanja mehurčkov in zvonjenja z zvončki. Postaviš lahko mizo, na katero postaviš sklede s konfeti, bleščicami ali celo začimbami (kot je sivka), s katerimi te gostje lahko zasipajo. Ne pozabi na nekaj papirnatih vrečk za lažji prenos.

Pred obredom se ne smeta videti

Vraževerja se že dolgo kažejo kot neupravičena, zato te res nič ne ustavlja pred tem, da bi svojega dragega videla šele, ko bi na poročno koračnico stopala proti oltarju. V program še pred obredom vključi fotografiranje vaju z najbližjimi prijatelji. Tako si boš sprostila nekaj časa, da lahko po poroki dejansko uživaš v druženju z ostalimi gosti.

Potrebuješ eno cvetlično dekle in nosilca prstanov

Moderni zasuk poročne tradicije: Čeprav zares ne potrebuješ nobenega, jih imaš lahko hkrati toliko kolikor jih hočeš. Zakaj ne bi zamenjala in enemu izmed fantov dala nalogo potresanja cvetlic, punci pa nalogo varovanja prstanov.

V primeru, da imaš oziroma nameravaš vključiti večjo skupino otrok, lahko poroko začneš z nekakšno parado – vsakemu izmed otrok daš pentlje, s katerimi naj pozdravljajo svate. Celo vajin pes lahko igra vlogo prinašalca prstana, ki ga lahko ima zavezanega na ovratnico.

Družice morajo nositi ujemajoče šopke

Tvoje družice ne rabijo držati istih šopkov, da bi izgledalo lepo. Naj vsaka izmed njih nosi šopek, ki ji najbolj ustreza, ali pa prosi tvojega cvetličarja, naj ustvari nekaj šopkov, ki se med seboj odlično skladajo, vsaka družica, pa naj si potem izmed njih, izbere svojega. Še vedno v barvni dilemi? Preberi  si 5 dejstev o izbiri poročnih barvnih kombinacij, ki ti jih nihče ne pove!

poroka porocni sopki druzice
Raznobarvne obleke družic

Tvoje družice morajo nositi ujemajoče se obleke

Naj osebnosti tvojih prijateljic žarijo skozi obleke po njihovih izbirah. Edini trik je, da naj imajo njihove obleke vsaj en skupen element, kot blago, barva ali dolžina. Lahko pa jim tudi prepustiš, da personalizirajo njihov stil z različnimi dodatki, kot je trendovski nakit, bolero ali vzorčaste pajkice.

Izmenjati si morata tradicionalne zaobljube

Nič ni narobe, če se držita istih zaobljub, kot jih je izreklo že nešteto parov pred vama. Poleg tega imajo tradicionalne zaobljube precejšnjo moč, ki se jo začuti, ko so povedane na glas.

Civilni obred lahko s tem, ko dodata nekaj vajinih besed, naredita precej bolj pomenljiv za vaju dva. Če si živčna ob misli, da bi morala napisati tvojo celotno zaobljubo iz nič, lahko vzameš nekaj primerov od znancev ali z interneta, ter jim dodaš lasten podpis.

Tvoji dodatki ne smejo biti preveč izstopajoči

Ne zadržuj se! Ti in tvoje družice imejte dodatke, ki bodo vsem padli v oči. Živo pisani čevlji, barvite ogrlice ali kariraste baretke… Se bojiš, da bodo dodatki odvrnili pozornost od tvoje obleke? Predlagamo ti, da za obred ohraniš preprost videz, potem pa za zabavo dodaš nekaj zabavnih detajlov.

via GIPHY

Diamantni zaročni prstan

Diamantni zaročni prstani še nekaj časa ne bodo šli nikamor. Če klasičen prstan ni v tvojem stilu, lahko brez skrbi izbereš prstan z drugačnim dragim kamnom ali sploh brez tega. Antični nakit je še ena izbira. Vprašaj zlatarja o alternativnih kamnih, kot so safirji ali emeraldi.

Met šopka in podvezice je obvezen

Menjava poročne tradicije: Če ti ni do tega, da bi samske reševala samskosti, poizkusi eno izmed teh alternativ. Iz šopka vzemi rože, ter jih izroči nekaj posameznikom in tebi dragim ljudem, ali pa ljudem prepusti, da si sami naredijo lasten šopek.

Še ena alternativna možnost je, da imaš poseben jubilejni ples, s katerim slaviš vse poročene pare, ki so se udeležili tvoje poroke. DJ predvaja pesem in postopoma izloča vse pare, glede na to koliko časa so bili poročeni. Zadnjemu plešočemu paru je kot darilo izročen šopek.