Deli z drugimi

Spremljevalec na poroki: Kdo naj na poroko pripelje spremeljevalca?

nevesta zenin poroka gostje spremljevalci na poroki

Kdo bo spremljevalec na poroki? Sestavljanje seznama gostov je eden izmed težjih delov načrtovanja poroke, a ne smeš pozabiti, da morata poleg določenih gostov povabiti tudi njihove spremljevalce. Število gostov je močno odvisno od vajinega proračuna in vsak dodaten povabljenec s seboj prinese dodaten strošek (večina poročnih lokacij lahko sprejme samo določeno število ljudi). Vendar morata nekaterim (a ne vsem) gostom omogočiti, da pridejo s spremljevalcem. Odločitev koga bosta povabila je težka, a imamo zate nekaj nasvetov.

gost poroka spremljevalec na poroki

Kdo naj s seboj pripelje še spremljevalca?

Kdor je poročen

Spremljevalec na poroki naj bo nekdo, ki je poročen s povabljencem. Tudi če si z eno polovico poročenega para nisi blizu (ali če enega izmed njiju sploh še nisi spoznala), moraš vseeno povabiti oba. Bi ti šla na poroko brez svojega moža? Tudi, če še nikoli nisi srečala tetinega novega moža, je pomembno, da povabiš oba. S povabilom boš pokazala, da spoštuješ njuno zvezo.

Kdor je zaročen, živi skupaj s partnerjem ali je v resni zvezi

Kdor je zaročen, živi skupaj s partnerjem ali je v resni zvezi že več kot eno leto, naj s seboj pripelje še spremljevalca oz. spremljevalko. Včasih je težko reči, kdo je v resni zvezi, vendar bosta morala z zaročencem to skupaj ugotoviti. Če za določen par nista prepričana, se odločita za varno opcijo in povabita kar oba.

Vajini priči

Spremljevalec na poroki naj bo tudi partner tvoje priče! Vajini priči bosta zagotovo veseli, če bosta na poroko povabljena tudi njuna spremljevalca. To seveda ne pomeni, da morata s seboj nujno pripeljati nekoga, se pa spodobi, da ju vsaj povabiš. Priči sta vama stali ob strani že od samega začetka in vama pomagali pri neštetih nalogah, kot so recimo organizacija dekliščine oz. fantovščine, pomoč pri oblačenju, nakupovanje … Za vaju sta porabili veliko časa, energije in denarja, zato jima morata biti hvaležna.

Pomemben gost, ki ne bo poznal nikogar

Recimo, da tvoja najboljša prijateljica iz otroštva živi v oddaljenem mestu in je samska. Pozna le tebe in mogoče tvoje starše in partnerja, a nobeden izmed vas ne bo mogel z njo preživeti veliko časa. Pomembnim gostom, ki ustrezajo zgornjemu opisu, povej, da lahko pripeljejo tudi spremljevalca. Tako se bodo počutili sproščeno in se imeli bolj lepo.

nevesta zenin poroka gostje stopnisce spremljevalci

Kdo ne potrebuje spremljevalca?

Gostje, ki niso v resni zvezi

Spremljevalec na poroki ne rabi biti partner povabljenca, ki je v neresni zvezi. Če je dotični gost vsakih nekaj mesecev v novi zvezi, ali je v trenutni zvezi manj kot eno leto, ti ni potrebno povabiti obeh. V primeru, da še nista prekoračila proračuna je vseeno lepo, če povabiš tudi njegovega spremljevalca ali spremljevalko.

Sodelavci

Povabilo sodelavcev na poroko je že samo po sebi nekoliko delikatna zadeva, saj lahko hitro pride do zamer. Če se želiš tem povsem izogniti je najboljše, da ne povabiš nikogar, saj se tako nihče ne bo počutil zapostavljeno. Lahko pa povabiš nekaj sodelavcev, s katerimi si si posebej blizu (z njimi se družiš tudi v prostem času). Vseeno jih na poroko ne povabi v službi, ko boste vsem na očeh. Če delaš v majhnem timu in bi rada povabila le nekaj sodelavcev (s katerimi se ne družiš v prostem času), povabi vse ali nobenega. To velja tudi za spremljevalce. Če povabiš nekaj prijateljic iz službe ali celo skupino, moraš ali vsem dovoliti, da pripeljejo spremljevalca ali nobeni. Svojega šefa ali šefinjo (skupaj s spremljevalko ali spremljevalcem) povabi, če imata prijateljski odnos.

Samski gostje, s katerimi si nista posebej blizu in ki poznajo druge goste

Če tvoja tašča vztraja, da tvoj zaročenec povabi svojo sestrično (ki je ni videl že 10 let), ni nujno, da povabita tudi njenega spremljevalca (razen, če je poročena ali v resni zvezi).

Prvi in drugi seznam gostov

Če vama proračun ne dopušča, da bi nekaj gostov prišlo s spremljevalci (vendar si želita, da bi nekoga pripeljali s seboj), je dobro imeti dva seznama gostov. Na prvi seznam napišita imena ljudi, brez katerih si ne moreta predstavljati svoje poroke. To so družinski člani in najboljši prijatelji ter njihovi spremljevalci. Oni bodo prejeli vabila v prvem krogu. Na drug seznam dajta ljudi, ki bi jih rada povabila, a vama niso tako zelo blizu. Na ta seznam lahko dodaš tudi nekaj spremljevalcev (recimo nova punca tvojega nečaka). Če vama bodo nekateri gostje s prvega seznama sporočili, da ne bodo utegnili priti, lahko po pomembnosti začneta vabiti osebe, ki so na drugem seznamu. To lahko storita tudi, če bosta pozneje ugotovila, da vama proračun dopušča večje število gostov. Da bi lahko pozneje povabila še koga, prva vabila pošljita malo bolj zgodaj (namesto šest do osem tednov pred poroko jih pošljita deset tednov prej). Tako bodo tudi gostje z drugega seznama obveščeni pravočasno.

poroka metanje sopka gostje spremljevalci na poroki

In da bo vse potekalo čimbolj gladko…

Kupi dodatna vabila

Če mislita, da bosta pozneje poslala še nekaj vabil tistim, ki so na drugem seznamu gostov, že takoj kupita nekaj vabil več. Tako jih bosta imela takoj pri roki, mogoče pa bosta prihranila tudi nekaj denarja, saj zna biti naročanje manjših količin dražje.

Da bi se pozneje izognila stresu, ne povabita preveč gostov

Brisanje ljudi z osnutka seznama gostov je težka, a neizogibna naloga. Število povabljencev je odvisno od velikosti lokacije in vajinega proračuna. Vsak gost pomeni dodaten strošek (vsakemu moraš plačati krožnik hrane, kos torte, pijačo, mu dati konfete ali podobno darilce itd.). Nikoli ne povabita več gostov, kot jih sprejme poročna lokacija. Nekaj povabljencev zagotovo ne bo utegnilo priti, a se na to ne smeta zanašati. Če pozneje ugotovita, da še nista porabila vsega proračuna in da je na poročni lokaciji prostora še za nekaj ljudi, lahko naknadno povabita še koga.

Spremljevalec na poroki: Kako mu/ji je ime?

Da bi imela poročna vabila bolj osebno noto se pozanimajta, kako je ime spremljevalcem vajinih gostov. Pokliči nekoga, ki to ve ali njihova imena najdi s pomočjo Facebooka. Vabila bodo tako izgledala veliko lepše, gostje pa vama bodo hvaležni za prijazno gesto.

Preberi si članek Gostje na poroki: Resnične izpovedi gostov.

via GIPHY