Deli z drugimi

Skrivnost za srečno zakonsko življenje: Cilje dosegajta skupaj

zakonsko zivljenje starejsi par kuhinja

Si želiš dolgotrajno, srečno zakonsko življenje, ki bo trajalo dolgo mnogo let tudi po zaključku poročnega slavja in ko bo začetno romantično vzdušje mimo? Predstavljamo ti recept za to! S partnerjem se skupaj trudita k uresničevanju svojih skupnih in individualnih ciljev in želja, ki vama največ pomenijo. Sliši se enostavno, vendar ni. Če vodiš skupino, veš, kako težko je včasih voditi svojo ekipo v pravo smer, da uresničite svoje cilje. Čeprav s partnerjem ne smeš ravnati kot z delavcem, ki ti je podrejen, lahko taktiko, ki deluje pri vodenju skupine delavcev, uporabiš tudi v zvezi.

Da bo to delovalo, morajo biti cilji nepovezani s samo zvezo. Ti bomo razložili zakaj: recimo, da je tvoj cilj, da bi »skupaj preživela več časa«. Zato začneš spremljati, koliko časa vsak dan v tednu preživita skupaj in delaš na tem, da ga skupaj preživita čim več. Ampak kaj počneta med tem časom? Če sta le skupaj in ne počneta nič zanimivega in je obema le dolgčas, tega ne moreš označiti kot uspeh.

Zato naj bo vajin cilj, da skupaj naredita nekaj posebnega, na primer nepozabno potovanje kot je treking v Himalaji (ali potovanje po Evropi ali afriški safari). Ko bosta delala na doseganju tega cilja, bosta precej skupnega časa preživela za načrtovanje poti, se zanimala o krajih, ki jih želita obiskati in se pogovarjala o svojih potovalnih željah, nakupovala vse potrebno za potovanje in varčevala denar. V grobem je cilj isti kot tisti, da bi skupaj preživela le več časa, ampak na tak način ga bosta preživela kvalitetno. Načrtovanje bo spodbudilo komunikacijo, skupno delo in bo odličen način, da se zbližata. Ko bosta skupaj delala na istem cilju, bosta ob tem naredila vse najbolj pomembne stvari, ki utrdijo odnos.

zakonsko zivljenje komunikacija park

1. Komunikacija

Večina parov se med seboj presenetljivo malo pogovarja, še posebno to velja pri parih, ki so poročeni že nekaj let. Ampak ko si skupaj izbereta nek cilj in delata na tem, se bosta morala pogovarjati, če hočeta, da bo cilj uresničen kar se da uspešno. Ne samo, da se bosta pogovarjala več, ampak bosta ob pogovoru tudi uživala, saj vaju bo misel na uresničevanje svojih želja spravilo v dobro voljo.

2. Zakonsko življenje in načrtovanje

Načrtovanje je sodelovanje obeh partnerjev za skupen cilj, kar je vedno dobra stvar. Ne samo, da se skupaj pogovarjata o svojih željah, ampak tudi skupaj razmišljata o vajini prihodnosti. Ne glede na to, ali se bodo vajini načrti uresničili ali ne, sta za vajin odnos z načrtovanjem naredila veliko s tem, da sta se oba pripravljena truditi za skupno prihodnost. Med vrsticami si povejta, da načrtujeta ostati skupaj še dolgo in delati na uresničevanju vajinih načrtov.

zakonsko zivljenje srecen par

3. Usklajevanje vrednot

Če želita, da ima vajino zakonsko življenje dobro podlago za prihodnost, morajo biti vajine vrednote usklajene. To je bolj pomembno kot na primer privlačnost. Če se vajine vrednote razlikujejo, bosta imela različne poglede na veliko stvari, kot na primer glede vzgoje otrok ali domačih in ekonomskih vidikov. Bolj kot razčistita razlike med vajinimi vrednotami in skleneta kompromise, lažje bo vajino skupno življenje.

Zakonsko življenje je sestavljeno na komunikaciji. Če se veliko pogovarjata in si povesta svoje želje in cilje, ki jih želita doseči, bosta vedela, kakšne so vajine vrednote. Če se vrnemo na primer trekinga v Himalaji – če imata to željo oba, pomeni, da si obema veliko pomeni potovanje, avanture, raziskovanje novih pokrajin in kultur, narava, gibanje in izzivi preživetja v drugačnem okolju. Če je vajin skupni cilj kupiti družinsko hišo, vzgojiti pridne otroke, pomeni, da so vama najpomembnejše družinske vrednote. Življenjski cilji povejo veliko o vaju in kaj vama največ pomeni, in če sta pripravljena sodelovati in svoje cilje tudi uresničiti, pomeni, da vama največ pomenijo tudi iste vrednote.

4. Vizija prihodnosti

To, da si predstavljaš boljšo prihodnost, kjer boš bolj srečna, bolj varna in izpopolnjena, je ključno za izpopolnitev kateregakoli cilja. Ko si poročena s partnerjem, si prihodnost predstavljata skupaj in sodelujeta pri uresničevanju ciljev. Vizija in pogovor o skupni prihodnosti vaju bosta povezovala in usklajevala.

zakonsko zivljenje okno prihodnost

5. Podpiranje drug drugega ob težavah

Ob uresničevanju vsakega cilja bosta naletela na kakšno težavo, morda se bo cilj spremenil, ali pa ne bo dosegljiv in ga bosta morala malo spremeniti. Včasih pa tudi ne bosta mogla doseči cilja in bosta razočarana. V teh primerih vedno podpirajta drug drugega in se spodbujajta k vztrajanju, čeprav bo cilj na prvi pogled morda nedosegljiv. Bolj ko se bosta podpirala, lažje bo doseči katerikoli cilj, predvsem pa bo to vplivalo na vajin trden odnos, ki vama bo pomagal pri vseh življenjskih izzivih. Po poroki se bo tudi vajin odnos spremenil, zato ga sprejmita kot je. Več lahko prebereš tukaj.

6. Proslavita uresničene cilje

Ko bosta uresničila cilj, ki sta si ga zadala, bosta pridobila še veliko več, predvsem pri trdnosti odnosa. Ker sta cilj uresničila skupaj, vaju bo to bolj povezalo, za nagrado pa si privoščita razvajanje v dvoje. Proslavljanje skupne zmage je ključen element vsakega sodelovanja. Navadita se gledati na vse skupne dosežke in jih čim več proslavljati. Pri temu se bosta počutila povezano, uživala ob občutku uspeha in tudi imela lepe spomine.

Kako negovati prijateljstvo v zakonu si preberi tukaj.