Deli z drugimi

Skriti poročni stroški, na katere ne smeš pozabiti

porocni organizator tablica kreda nacrtovanje popolna poroka

Ne dovoli, da bi vaju dodatni poročni stroški presenetili.

Cena poroke je že tako visoka, zato je vsak dodaten skrit strošek odveč. Da bi se jim izognila, vprašaj ponudnike o stvareh kot so nadure, dostava in čiščenje, še preden podpišeš kakršnokoli pogodbo ali dogovor o sodelovanju. Pripravili smo seznam 9 pogostih stroškov, na katere pari pogosto pozabijo.

1. Poročni stroški ozvočenja in preostale glasbene opreme

Zakaj je to skrit strošek? Cena najema glasbene skupine ali DJ-a vključuje njihovo urno postavko in minimalno količino potrebne opreme. Če bo lokacija vajine poročne zabave posebno velik prostor, bo za zagotovitev dobre kakovosti zvoka mogoče treba poskrbeti za dodatne zvočnike in mikrofone, kar hitro nanese dodatne poročne stroške.

Cena? Odvisna je od količine potrebne opreme.

Kako se temu izogneš? Glasbeni skupini ali DJ-u pred najemom povejta, kako izgleda prostor (če se da, naj ga tudi predhodno obiščejo). Tako bodo vedeli, kakšno opremo bodo potrebovali. Če vama bodo rekli, da bo treba dodati več opreme, jih pred podpisom pogodbe obvezno prosita, da vama razložita zakaj. Na ta način se izogneta dodatnim morebitnim nepotrebnim stroškom same poroke.

Ozvocenje glasbena oprema porocni stroski

2. Skriti strošek poštnih znamk

Zakaj je to skrit strošek? Prodajalci poleg cene vabil ne napišejo stroškov pošiljanja, saj bi se v nasprotnem primeru večina parov odločila za preprostejša (in cenejša) vabila.

Cena? Poštnina za vabila, ki so velika, težka ali unikatne oblike te lahko stane tudi do 2€ na znamko.

Kako se temu poročnemu strošku izogneš? Odloči se za bolj preprosta vabila, ne pa za tista, ki so nenavadnih oblik.

3. Šiviljski popravki in likanje poročne obleke

Zakaj je to skrit strošek? Večina poročnih salonov v ceno oblek nima vključenih stroškov šiviljskih popravkov ali likanja. Tega zagotovo ne bodo naredili zastonj, saj bodo za izdelavo bolj zapletenih popravkov porabili tudi po več ur.

Cena? Odvisna od vrste popravka.

Kako se temu izogneš? Pred nakupom obleke v poročnem salonu vprašaj, kakšna je cena popravkov, da te ne bo ta pozneje presenetila. Lahko pa tudi sama poiščeš šiviljo, ki ti bo mogoče zaračunala manj. Temu poročnemu strošku pa se najbolje popolnoma ogneš tako, da najdeš salon, kjer ti do poroke nudijo zastonj popravila poročne obleke.

siviljski popravki strosek porocne obleke

4. Poročni stroški nadur

Zakaj je to skrit strošek? Vajino glasbeno skupino, DJ-a, poročnega fotografa in snemalca sta najela za določeno število ur. Če se bo poroka zavlekla in presegla čas, naveden v pogodbi, vama bodo zaračunali vsako dodatno uro.

Cena? Cena za nadure je ponavadi višja kot njihova običajna urna postavka.

Kako se temu izogneš? Ko se bosta s strokovnjaki dogovarjala o časovnem okviru najema, ne pozabita upoštevati še dovolj časa za oblačenje in fotografiranje. Vprašajta jih za pisno potrdilo o urni postavki za nadure (ki od običajne postavke ne bi smela biti višja za več kot 50%). Tako bosta natanko vedela, koliko vaju bo stalo, če se bosta odločila zabavo malo podaljšati.

5. Poročni stroški prevoza

Zakaj je to skrit strošek? Nekateri ponudniki storitev (na primer fotografi) vama bodo zaračunali še dodatne stroške prevoza, še posebej, če je lokacija vajine poroke zelo oddaljena.

Cena? Približno 0,3 € na kilometer.

Kako se temu izogneš? Pred najemom vprašaj, koliko znaša kilometrina in izračunaj končni strošek. Lahko pa izbereš tudi kakšnega bolj lokalnega ponudnika.

Skriti strosek prevoza avto gozd cesta

6. Stroški dostave

Zakaj je to skrit strošek? Mogoče se vama zdi samoumevno, da bodo iz podjetja, pri katerem sta najela šotor, stole ali drugo opremo, vse to tudi dostavili na samo lokacijo, a temu ni vedno tako.

Če še vedno iščeta svojo popolno poročno lokacijo, si preberi kaj vse moraš  vprašati med ogledom poročnih lokacij.

Cena? Odvisna od kilometrine, do približno 1€ na kilometer.

Kako se temu izogneš? Že takoj vprašaj, kakšni so stroški dostave. Če se vama zdijo previsoki, iščita naprej. Lahko se zgodi, da pravzaprav prihranita nekaj denarja, če se odločita za najem pri dražjem podjetju, ki pa ima stroške dostave že vključene v ceno.

7. DDV

Zakaj je to skrit strošek? Večina ponudnikov ima v ceno že vštet DDV, vendar obstajajo tudi izjeme.

Cena? 22% cene izdelka oz. storitve.

Kako se temu izogneš? Pozorno preberi cenik storitev oz. izdelkov in se prepričaj, da je DDV že vštet v ceno. V nasprotnem primeru ne pozabi izračunati končne vsote.

8. Postrežba torte in vina

Zakaj je to skrit strošek? Če torto in vino naročita na sami poročni lokaciji, je strošek postrežbe ponavadi že vštet v ceno. Zato vama bodo zaračunali več, če torto in vino kupita drugje. Zakaj? Ker bo osebje moralo razrezati torto, razdeliti vsak kos in pozneje še pomiti posodo, kar pomeni več dela zanje.

Cena? Cena razreza torte je okrog 0,50 € na kos, za večnadstropno torto zna biti strošek še višji. Postrežba za vino lahko stane tudi do 4 € na liter.

Kako se temu izogneš? Na lokaciji se že takoj pozanimaj o sami postrežbi. Če se vama cena zdi previsoka, se odločita za naročilo torte in vina na sami lokaciji.

Porocna torta strosek postrezbe

9. Čiščenje in odvoz odpadkov

Zakaj je to skrit strošek? Večina parov porabi za načrtovanje samega poročnega dne toliko časa, da preprosto pozabi, da je treba prostor po koncu zabave tudi pospraviti.

Cena? Stroški čiščenja in odvoza odpadkov so po navadi že vključeni v ceno najema lokacije, vendar obstajajo tudi izjeme.

Kako se temu izogneš? Pozorno preberi pogodbo in preveri, če sta čiščenje in odvoz odpadkov vključena v ceno.