Deli z drugimi

Prvi koraki po zaroki: Načrtovanje tvoje sanjske poroke

nevesta zenin zarocni prstan zaroka

Zaročena? Po tem, ko prvi šok po zaroki popusti (in si končno lahko vzameš sekundo, da odlepiš pogled s svojega novega dodatka na tvojem prstancu), boš morala počasi sprejeti kar nekaj odločitev. Toda kje začeti? Prvi koraki po zaroki so lahko za marsikoga težki, zato smo v spodnjem članku našteli 9 najpomembnejših stvari, ki jih moraš narediti, da se lahko planiranje tvoje poroke zares začne.

Prvi korak po zaroki: Določi časovnico!

Minuto po zaroki, bo verjetno najpogostejše vprašanje, ki ga boš slišala: ‘’Kdaj bo poroka?’’ Prvi koraki po zaroki pa vse prej vključujejo drugo načrtovanje, kot pa določitev točnega datuma. Pred tem te čaka še nekaj bolj pomembnih odločitev – kot je izbira in rezervacija lokacije. Tako se sprva osredotoči le na približen obseg datumov, ki bi po tvojem mnenju delovali najbolje. Povprečna zaroka traja 15 mesecev, toda razmisli tudi o tem, kateri letni čas bi ti najbolj ustrezal, ali imaš kakšne datume že zasedene z družinskimi prazniki in koliko časa boš približno potrebovala za izpopolnitev vseh svojih želja in idej.

Izberi si stil poroke in lokacijo

Še preden pomeriš eno samo obleko, najameš glasbenike ali preizkusiš košček torte, si v glavi predstavljaj celotno sliko. Kakšen stil poroke si želiš in katera je tvoja sanjska lokacija. Zapri oči ter si predstavljaj svojo lastno fantazijo. Kaj vidiš? S svečami obsijano sobo v veliki graščini? Se bosa sprehajaš po tropskem otoku? Ali pa mogoče vidiš botanični vrt v svojem domačem mestu. Medtem ko si predstavljaš svojo sanjsko poroko, razmišljaj ali bo tvoja poroka:
– velika (vsi, ki jih poznaš) ali majhna (družina in prijatelji)
– notranja ali zunanja
– doma (domače mesto), drug konec Slovenije ali v tujini

nevesta druzice porocni salon izbira oblek
Moderna, klasična, romantična, vintage, rustikalna ali glamurozna? Razkošna, preprostejša ali nekaj vmes? Da si boš lažje predstavljala kaj točno želiš, ti predlagamo, da narediš manjšo raziskavo. Odpri nekaj revij, knjig, preišči spletne strani ali na Pinterestu ustvari board. Toda ne omeji se samo na poznane stvari. Že nekaj popolnoma običajnega, kot je vzorec, ki ga vidiš v izložbi trgovine, scena iz tvojega najljubšega filma ali družinske preteklosti lahko prižge iskrico tvoje ustvarjalnosti. Če vse skupaj sklenemo v eno poved: vedno imej odprte oči in inspiracija bo prišla sama od sebe.

Določi proračun

Vzemi si čas in se skupaj z družino odloči, koliko bo vsak prispeval. Ta številka bo namreč vplivala na vse odločitve in nakupe, zato poskrbi, da bo določena še preden začneš načrtovati z našim orodjem za organizacijo svojega poročnega proračuna. Tema je lahko precej neprijetna, toda veliko bolje je, da jo načneš zdaj in dobiš realno sliko, kot pa da se potem celotno načrtovanje obremenjuješ z vprašanjem, koliko denarja lahko zapraviš, ne da bi zapadla v dolgove.

Naredi osnutek spiska gostov

Prvi koraki po zaroki vključujejo tudi seznam poročnih gostov. Ko začneš snovati svoj spisek gostov, moraš upoštevati več različnih dejavnikov. Če imaš v mislih določen obred ali lokacijo, moraš takoj upoštevati dejstvo, da lahko nekatere lokacije gostijo samo določeno število gostov. Bi raje imela nekaj časa za vsakega udeleženca ali si želiš prirediti enkratno zabavo za prav vse prijatelje in družino? Če bosta tvoja starša plačala večino računa in ne bosta imela nič proti tvoji želji, da povabiš večje število ljudi, jima moraš dovoliti, da povabita tudi nekaj svojih gostov. Toda vedno imej v mislih, da gostje stanejo, saj je postrežba hrane vsaj ponavadi poračunana po številu gostov. Torej bo poleg lokacije na tvoj proračun imel velik vpliv tudi seznam gostov.

prvi koraki po zaroki iskanje porocna lokacija

Določita vajine družice in svate

Zdaj je tudi čas, da določita kdo vaju bo spremljal skozi celotno organizacijo poroke. Saj veš, prej kot bosta postavila vprašanje, prej jih bosta lahko prosila za pomoč. In ne pozabi da se s tem, ko se strinjajo, da bodo del vajine poroke, obvežejo tudi k temu, da so vama pripravljeni podariti nekaj svojega časa. Ne pozabi jih obvestiti, da ta naloga zahteva tudi nekaj zapravljanja (za obleke, fantovščino in dekliščino…). Prav tako pa jim moraš dati vedeti, da si jim hvaležna, ker so za vajino srečo pripravljeni toliko postoriti.

Razmisli o svetovalcu

Če sta super zaposlen par z zahtevnimi službami ali imata precej zakomplicirane ideje o vajinem poročnem dnevu, je verjetno najboljša odločitev najem poročne načrtovalke, ki vama bo precej olajšala priprave na dogodek. Seveda lahko najameš tudi svetovalko, ki vama bo pomagala le s poročnim načrtom– kar vključuje proračun, urnik in seznam vseh dobrih ponudnikov ter lokacij – še preden se lotiš samostojnih priprav.

Rezerviraj lokacijo (in določi datum)

Vajina lokacija bo postala ozadje vseh fotografij, poleg tega lahko vpliva na vse od proračuna in seznama gostov, do manjših detajlov, kot je menu. Prepričaj se, da dobiš izgled, ceno in dodatke, kot si jih želiš z načrtovanjem obiskov lokacij in zgodnjimi rezervacijami.
Bonus: S podpisom pogodbe boš uradno imela svoj poročni datum!

nevesta druzice poroka porocna obleka

Najemi pomembne ponudnike

Če si ne moreš predstavljati poroke brez igranja enega izmed lokalnih bandov na zabavi ali prav tistega fotografa, ki ga obožuješ, ravnaj hitro. Mnogi odlični poročni fotografi in ostali zelo zaželeni proizvajalci oziroma ponudniki so velikokrat najeti več kot leto vnaprej.
Prevod: Ugotovi, kaj so tvoje največje želje in kaj ti je najbolj pomembno ter se hitro zagrebi. Tako ji boš lahko prav ti gostila na svoji poroki.

Nakup oblek

Iskanje prični z brskanjem po internetu, ter shranjevanjem svojih najljubših (tako jih boš lahko vzela s seboj na sestanke v salone poročnih oblek). Še preden stopiš v salon se pouči o žargonu poročnih oblek. Beri o silhuetah, izrezih, vlečkah in barvah, ki bi tebi lepo pristajale. Tudi letni čas, v katerem se boš poročila, bo precej vplival na tvojo odločitev. Se boš poročila poleti? Izberi nekaj lahkega, narejenega iz šifona ali svile. Za zimske poroke so precej bolj primerne obleke iz brokata ali žameta.

In še prvi koraki po zaroki v skrčenem seznamu, ki si ga lahko prekopiraš v svoj poročni dnevnik in ga sproti kljukaš:
1. Določi časovnico
2. Izberi si stil poroke in lokacijo
3. Določi proračun
4. Naredi osnutek spiska gostov
5. Določita vajine družice in svate
6. Razmisli o svetovalcu
7. Rezerviraj lokacijo (in določi datum)
8. Najemi pomembne ponudnike
9. Nakup oblek

Prvi koraki po zaroki pa so med že naštetimi opravki tudi predporočne priprave, ki se tičejo nege telesa. Preberi, obisk katerih lepotnh specialistov ti priporočamo pred tvojim poročnim dnem.