Deli z drugimi

Prijateljstvo v zakonu – zakaj in kako ga negovati?

nevesta ženin najboljsa prijatelja srečno poročena

»Pravi prijatelji se nikoli ne razlikujejo – morda v razdalji, vendar nikoli v srcu.« Ta citat je resničen tudi za ljubezenska razmerja. Vsi si želimo recepta, kako bi ljubezen obstala. Ali je resnično tako preprosto, kot le postati prijatelj svojemu partnerju? Ali prijateljstvo v zakonu zveni preveč preprosto, da bi bilo res? Vitalnost in povezanost v razmerju se na dolgi rok obnavljata skozi trenutke čistega prijateljstva. Tudi če misliš, da s tem nimaš težav, ti lahko ponudimo pet nasvetov, kako okrepiti prijateljstvo v tvojem zakonu.

1. Majhne trenutke spremeni v ključna doživetja

Pomisli na fazo medenih tednov vajinega razmerja, ko je bilo vse na tvojem partnerju fascinantno. Eros te je povsem prevzel in od njegovih lasnih mešičkov do norih pogovorov in strastnih pogledov, ki ti jih je namenjal, vse vaju je še bolj zbliževalo. Z glavo si bila v oblakih! Pa prevrtimo leto ali dve naprej v razmerju. Ni dvoma, da so trenutki, ko te partner pritegne, ampak opazila si, da »ogenj« ni več tako vroč in zdi se, da je čas, ki ga preživita skupaj, postal obveznost. Ravno tu se pokaže, koliko dela je potrebno, da ohraniš prijateljstvo v zakonu. Vendar na koncu je vredno!

Pari v dolgotrajnih razmerjih se morajo naučiti, kako majhne in na videz banalne trenutke spremeniti v ključne spomine. V majhnih podrobnostih se skriva ključ do trajne povezave med zakoncema. »Ali nama je zmanjkalo olivnega olja? Pozabila sem pogledati, ko sem bila v kuhinji.« Partner skomigne z rameni in sploh ne pogleda izza časopis, ki jo bere. Ali pa ga odloži in reče: »Hmm, nimam pojma. Ampak bom preveril. Če ga ni, se bom ustavil v trgovini na poti iz telovadnice in ga kupil!«

Razlika je v tem ali se namenoma povežeš, aktivno poslušaš in se odzivaš na način, da se partner počuti priznanega in slišanega.

nevesta ženin piknik prijateljstvo v zakonu

2. Pristno se zanimaj za življenje svojega partnerja

Ali med prostim časom skupaj počneta zabavne stvari? Ni potrebno, da imata iste interese, vendar vseeno lahko uživaš, ko se ukvarjaš z nečim, kar posebej veseli tvojega partnerja.

Daj možnost aktivnostim, ki te drugače nikoli ne bi zanimale, če je to pomembno za razmerje. Ugotovila boš, da z voljo lahko postanejo celo zabavne. Ni cilj, da se ne siliš, da bi nekako vzljubila golf, če to pač ni zate. Si pa zato nekako vzljubila svojega partnerja, zato lahko preprosto uživaš v skupnih trenutkih, ko igrata golf. Kako bo šele vesel, ko bo vsakič zmagal.

3. Naj bodo tudi banalnosti v razmerju pozitivne

Čeprav zveni nasprotujoče, da partnerjeva vprašanja in izražanje vzameš na znanje, pokažeš zanimanje in odziv, to je tisto najpomembnejše v krepljenju in varovanju vajine zveze. Nekaj je na tem, ko pravijo, da »gre ljubezen skozi želodec«.

Vsakodnevne aktivnosti kot so pomivanje posode, zlaganje perila, gledanje televizije ali kuhanje – to vse so priložnosti, da poglobita svoje razmerje. Pri tem si lahko povesta, kakšen dan je za vama, se pogovarjata o svojih ciljih ali pa preprosto preverita, kakšno je vajino počutje.

nevesta ženin najboljša prijatelja srečna

4. Brezpogojno prijateljstvo je tisto pravo

Ko pomisliš na svoje najbližje prijatelje, veš da obstaja nekaj stvari (če sploh), ki bi lahko uničile vez med vami. Sprejemate medsebojno različnost in razumete, da se ne morete sporazumeti glede vsega, vendar se imate vseeno radi. Če to miselnost poneseš s seboj v zakon, boš že veliko storila za povezanost in romantiko. Če ugotoviš, da se vajina mnenja in stališča do določenih problemov, ki se bodo tekom razmerja pojavljala, razlikujejo, ti to ponuja možnost, da svoj partnerski odnos raziskuješ na drugačen način.

Delovni stres, težave z otroci in z drugimi družinskimi člani ter še veliko drugih stvari lahko preplavi vajin zakon. Nikoli pa ne smejo obstajati določeni pogoji za podporo tvojega partnerja. Vse obravnavaj z enakim razumevanjem in brezpogojno podporo, za kakršno bi upala, da jo bo izkazoval tudi on tebi.

5. Za prijateljstvo v zakonu sta potrebna dva

To gre še preko sprejemanja medsebojnih razlik. Ko gre za vaju proti svetu, bi morala vedno stopiti na stran svojega moža. Nikoli ne zagovarjaj sovražnika. Iskreno se postavi na partnerjevo stran in nikoli ne reci ali naredi česa, kar bi tvojega partnerja pustilo z občutkom nepomembnosti ali osamljenosti. Postavi se za svojega partnerja, ko vidiš, da mu je v družbi neprijetno. V razmerju bodi prizemljena, tako da opozoriš svojega partnerja na prihodnje cilje, kadar zaznaš kanček dvoma.

prijateljstvo v zakonu najboljša prijatelja medeni tedni

Kot pri vsakem prijateljstvu moraš tudi svoje prijateljstvo v zakonu negovati in mu dajati prednost. Če soustvarjata pomembna doživetja, kažeta pristno zanimanje drug za drugega, dajeta prednost romantiki in sodelujeta kot ekipa potem so lahko vse preproste, vsakodnevne aktivnosti možnosti, da okrepita svoj zakon. Če bosta to gojila, bo postalo rdeča nit vajinega razmerja in bo potem pozneje morda rešilo vajin zakon. Tako se nekega dne ne bosta zbudila in ugotovila, da si delita posteljo in življenje z virtualnim tujcem.

Sta se pravkar zaročila in vaju poroka še čaka? Preverita ali vama bolj ustreza dolga ali kratka zaroka.