Deli z drugimi

Preložitev poroke v primeru nepričakovane nesreče

zunanja poroka plaza priprava nevihte

Vsak organizator poroke ali nevesta, ki se je sprehodila do oltarja lahko potrdi dejstvo, da je ni take poroke, ki bi potekala popolnoma po planu. Na poti načrtovanja in izvedbe vajinega najlepšega dne, bodo številne ovire in težave. Morda bo zaradi višje sile  preložitev poroke neizbežna. 

Veliko ovir bosta lahko obšla brez večjih problemov, medtem ko nekatere zunanje okoliščine ne bodo v vajini kontroli, kot na primer slabo vreme na dan poroke. 

Vse zimske neveste se zavedajo, da načrtovan dan za poroko lahko pride s presenečenjem snega. Vse preostale neveste (jesenske, spomladanske in poletne) pa po navadi niso zaskrbljene z ničemer več kot z dežjem, ki bi lahko preprečil zvonjenje poročnih zvonov.

Vendar smo zadnja leta vsi priče naravnim nesrečam, ki se dogajajo vedno bolj pogosto. Ravno zato je pomembno, da so neveste in ženini, kot tudi svati, pripravljeni na nepredstavljivo in nekontrolirano.

nevihta strele opozorilni znak slabo vreme
Nevihta v pripravljanju

Pomembno je, da imata celotni čas organizacije poroke tudi rezervni načrt. Na vajin poročni dan se lahko zgodi, da se bosta morala boriti proti številnim vremenskim različicam – možnosti se razlikujejo glede na regijo, situacijo in lokacijo. Zato je pametno imeti pogovor o preložitvi datuma poroke z vajinim poročnim organizatorjem ali koordinatorjem.

Kljub temu, da je v veliko pomoč imeti plan B, C ali celo D, ne bosta uspela biti pripravljena na čisto vsako situacijo. Če prideta do točke vajine poroke, kjer je preložitev poroke neizogibna, ti navajamo strategije za ravnanje z nastalo situacijo.

Preložitev poroke zahteva pomoč

Tudi najbolj natančno splanirana poroka ima svoj del manjkajočih komponent. To pomeni, da najverjetneje ne boš mogla sama kontrolirati vseh majhnih detajlov poroke. To je še posebej res, če se ukvarjamo z nečim tako velikim, kot je naravna nesreča. Če si osebno vpletena v krizno situacijo, boš potrebovala dodatno pomoč.

Predstavljaj si, da je zaradi obilnega deževja plaz zemlje zasul cesto in dostop do tvoje hiše ter preprečil tvoj odhod na dan poroke.

Idealno bi bilo poiskati pomoč osebe, ki ni osebno prizadeta zaradi naravne nesreče, na primer tvoj organizator poroke, prijatelj ali družinski član. Oni ti lahko pomagajo sprejeti odločitve in skupaj začnete pošiljati e-pošto in klicati različne poročne ponudnike ter goste.

tornado nevihta cesta naravna nesreca
Tornado

Nemudoma kontaktiraj ponudnika lokacije

Prej ko stopiš v stik s ponudnikom lokacije, več opcij na področju odpovedi bodo imeli zate in mogoče lahko povrnejo tudi denar. Zapomni si, da je poročni ponudnik lokacije v središču tvojega poročnega dne, saj je v bistvu »dom« za vse preostale poročne ponudnike, kot so DJ ali bend, cvetličar, itd.

Zato z njimi naredi plan, kako boste postopali naprej, kako boste ravnali ob preložitvi poroke. Na primer, ali boste prestavili datum na dan prej ali dan kasneje.

Če te možnosti nimaš, izberi nov datum in čas poroke. Pomembno je, da poskusiš rezervirati nov datum čim prej, saj bo, če ste v isti regiji, druge pare doletela ista situacija kot vaju in bodo zato vsi prestavljali datum poroke. 

Kontaktiraj preostale poročne ponudnike

Ko splaniraš sledeče korake in imaš rezerviran nov datum za vajino poroko, pošlji sporočilo ali pokliči vse preostale poročne ponudnike in jih obvesti o nastali situaciji.

Najlažje je vsem ponudnikom istočasno poslati e-pošto in jih sproti informirati o tem, kaj se dogaja. Večina ponudnikov je zelo razumevajočih, ko pride do vremenskih situacij, ki so izven naše kontrole in so zato zelo prilagodljivi v primeru preložitve poroke.

Seveda pod pogojem, da nimajo novega datuma že rezerviranega. Moraš se zavedati, da so mogoče nekateri na novi datum že zasedeni in se lahko zgodi, da boš izgubila vložen denar. Pri hitrem iskanju novih poročnih ponudnikov ti lahko pomaga organizator poroke, s svojimi izkušnjami, znanjem in vezami.

nevesta zaskrbljena na telefonu zaradi preložitev poroke
Nervozna nevesta

Informiraj svoje goste

Največ časa ti bo vsekakor vzelo obveščevanje gostov.  Večino boš najverjetneje kontaktirala preko telefona, namesto preko e-pošte ali socialnih omrežjih. Začni s tem, da preložitev poroke predstaviš čim več gostom. Pošlji jim sporočilo in vključi podatke o kontaktni osebi, katero lahko pokličejo v primeru, da potrebujejo pomoč.

V taki situaciji ne oklevaj pri uporabi socialnih omrežij. Socialno omrežje je v primeru preložitve poroke tvoj prijatelj. Vedno lahko napišeš objavo na Facebook-u, s čimer lahko informiraš goste o nadaljnjem dogajanju. Lahko ustvariš tudi privatno skupino, v katero dodaš vse goste in tudi poročne ponudnike ter jim sproti pišeš o detajlih preložitve poroke in preostalih malenkostih.

Poskrbi, da je skupina neprestano posodobljena z novimi informacijami.

Globoko zadihaj

Besedi preobremenjena in razočarana ne prideta blizu temu, kar čutita ti in tvoj bodoči soprog. Najpomembneje je, da sta vidva, vajine družine in preostali gostje varni. Sedaj se lahko ustaviš in globoko zadihaš ter se pomiriš. Osredotoči se nase in na svojega partnerja ter na dejstvo, da sta oba skupaj. Tako bosta prebrodila to situacijo kot par.

Držita se za roke, se objemita, zjočita, smejta, … karkoli morata narediti, da preživita te težke dni in prideta do točke, ko bosta lahko rekla svoj DA.

nevesta zenin pod deznikom v dezju
Par pod dežnikom