Deli z drugimi

Poroka v tujini: Katere dokumente potrebujem?

nevesta zenin medeni tedni grcija

Draga nevesta, svoj najlepši dan si se odločila preživeti v tujini, na prekrasni romantični lokaciji. To sta skupaj z ženinom že izbrala in o izbiri obvestila vse svate. (Če še nimaš idej in si vendarle želiš preživeti svoj najčarobnejši dan v tujini, sledi tej povezavi). Tudi obleko imaš nagledano, vendar še vseeno razmišljaš, kaj ti še manjka? Na poročno ličenje nisi pozabila prav tako pa tudi na poročno manikuro ne. Nekaj pa ti vseeno ne da miru. Toda kaj? Naj ti svetujem, da si verjetno spregledala eno malenkost in to so formalnosti ter dokumenti, ki jih s seboj prinese poroka v tujini. V vsej vzhičenosti se je težko osredotočiti na takšno malenkost. Če želiš izvedeti par napotkov o dokumentaciji – kje, kaj, zakaj in kateri dokumenti so potrebni za poroko v tujini, prosim beri dalje!

Kaj vse potrebuješ za poroko v tujini?

Pri tem vprašanju je najpomembnejša lokacija vajine poroke. Sta se z ženinom odločila poročiti v državah Evropske unije ali sta se odločila za kakšno bolj eksotično lokacijo? Kot že verjetno sama veš, za potovanja znotraj Evropske unije potrebuješ samo osebno izkaznico. V koliko pa sta se odločila za kakšno bolj eksotično lokacijo pa si bosta na vajini upravni enoti morala urediti potna lista.

Potni list in ostali dokumenti za prestop meje vstop v državo

Ali osebni dokument oziroma potni list resnično zadostujeta za poroko v tujini?

Ne. Osebni dokument oziroma potni list bosta zadoščala samo za pot do destinacije vajine poroke. Za poroko v tujini potrebujeta rojstni list obeh, izjavo, da se želita poročiti, potrdilo o samskem stanu (v kolikor si se poročila in ločila, bo potrebno predložiti tudi ta dva dokumenta – enako velja za ženina).  Pri pristojnih organih v tujini se je potrebno pozanimati v kateri jezik morajo biti prevedeni vsi dokumenti, tako da jih lahko predčasno prevedeta in se tudi na tak način pripravita na vajin usodni dan.

poroka v tujini dokumenti

Kje lahko najdem informacije o dokumentih za poroko v tujini?

Svetujem, da se z ženinom kot del priprav posvetujeta na vajini upravni enoti, smiselno pa je kontaktirati tudi upravno enoto mesta, kjer se imata namen poročiti. Nikar ne pozabita, da se poročata v tuji državi, kjer veljajo njihovi zakoni. Pomembno je, da preverita ali tuja država dovoljuje poroko tujcem, saj nekatere je ne. Kot bodoča nevesta veš, kako naporna je lahko organizacije tvoje poroke, zato si zapomni, da je ključ v organizaciji! Več informacij o potrebni dokumentaciji pa lahko pridobita tudi na tem naslovu.

Ali je poroka v tujini veljavna v Sloveniji?

Da, vajina poroka je veljavna tudi v Sloveniji, toda potrebno jo je overiti na matičnem uradu. Tovrstno opravilo dandanes ne povzroča posebnih težav, zato skrbi niso potrebne. Nekaj dela bosta z ženinom edino imela, v kolikor se bosta poročila v državah, katere niso podpisnice Haaškega sporazuma, saj tam veljajo nekoliko drugačni zakoni. Ampak, navsezadnje se da tudi to urediti!

organizacija-poroka v tujini nevesta zenin plaza

Tako, prišla sem na konec seznama. Kot vidiš je poroka v tujini resnično romantična in čudovita, vendar naj te to zaslepi – najprej je potrebno urediti še nekaj dokumentov. Z ženinom poiščita dobrega prevajalca, ki vama bo le-te prevedel ustrezno in nazorno. Upam, da ti je bil ta članek v pomoč in da je odpravil nekaj skrbi, ki so ti krajšale spanec. Draga, nevesta in tudi ženin, zapomnita si, da je organizacija ključ do uspešne poroke. Podrobno razmislita o vsakem koraku in informacije poiščita na našem portalu Bride.si. Uspešno načrtovanje poroke vama želim!