Deli z drugimi

Poroka med nosečnostjo – kako jo organizirati?

poroka med nosecnostjo par travnik

Poroka je pomemben, a utegne biti naporen življenjski dogodek, poroka med nosečnostjo pa to (lepoto, pa tudi napor) le še potencira. Že sicer te čakajo težke odločitve, še posebej, če ti ob tem misli zapolnjuje tudi skorajšnje starševstvo. Največja težava pri organiziranju poroke med nosečnostjo je, da gre za nekakšen korak v neznano. Ne moreš biti prepričana, kako se boš počutila jutri, kaj šele čez nekaj mesecev – še posebej, če gre za tvojo prvo nosečnost. Verjamemo, da bo na koncu poroka med nosečnostjo zato še toliko lepša – kako torej kljub vedno večjemu trebuščku uživati med hojo do oltarja? Zate imamo nekaj nasvetov.

poroka med nosecnostjo poroka nevesta

Poroka med nosečnostjo: Razporedi čas

Čim prej se odloči, v kateri fazi nosečnosti želiš dahniti usodni »da«. Če pri te ne želiš imeti prevelikega trebuščka, je najbolje, da je vajin veliki dan v prvih treh mesecih tvoje nosečnosti, kar pa je tudi čas, ko boš najverjetneje utrujena in trpela za jutranjo slabostjo. V drugem trimesečju se boš verjetno počutila bolje, a bo tudi bolj vidno, da pričakuješ. Gre za obdobje, ko se ti utegnejo tudi zgostiti lasje in začneš imeti ljubek nosečniški sij. V primeru, da boš počakala do zadnjega trimesečja pa bo premikanje okoli bolj naporno.

Poroka med nosečnostjo: Pomoč je dobrodošla

Nosečnost je lahko izčrpavajoča, zato se moraš osredotočiti na to, da ne boš pod dodatnim stresom, saj to ni dobro zate, še manj pa za malčka. Poišči ekipo pomagačev, vključno s tvojim zaročencem, ki je lahko njihov vodja. V poročno načrtovanje lahko vključiš tudi tvojo mamo.

poroka med nosecnostjo pomoc prijateljica

Poroka med nosečnostjo: Izberi pravo obleko

Na svoj poročni dan si boš seveda želela zasijati v prelepi elegantni plesni obleki. A pri izbiranju pomisli na to, da boš imela verjetno kar pogoste obiske toalete. Zato naj bo obleka čim bolj praktična. Priporočamo ti obleko s pasom pod prsmi iz lahkega blaga, kot je na primer šifon. Tako ti bo pristajala tudi tvoji novi postavi. Pametno je tudi, da imaš več pomerjanj obleke, kot bi jih imela sicer. Šivilja bo lahko obleko prilagodila tvojemu telesu, ki se v tem obdobju hitro spreminja. Za veliki dan pripravi tudi več parov čevljev, da se boš lahko preobula takoj, ko se pojavijo prve bolečine.

Poroka med nosečnostjo: Zagotovi si dovolj časa

Ta nasvet je namenjen prav vsaki nevesti, še posebej pa ga je pomembno upoštevati, če bo tvoja poroka med nosečnostjo. Nivo tvoje energije bo omejen, zato nikakor ne pozabi načrtovati dne, ko boš lahko zadihala in po potrebi celo zadremala. Ne glede na to ali ti pri organizaciji poroke pomaga načrtovalec ali ne, naj tvoj urnik dovoljuje počasno, a stalno pripravo z veliko časa za počitek, tudi med samim obredom in sprejemom na vajin dan. Na lokaciji poroke naj bo pripravljena tiha, mirna soba z udobnim stolom, če bosta potrebovala trenutek ali dva oddiha. Načrtuješ jesensko poroko? Preveri korake načrtovanja poroke tukaj. 

poroka med nosecnostjo nevesta poroka sproscena

Poroka med nosečnostjo: Začni dovolj zgodaj

Ko boš snovala načrt za poročni dan, načrtuj sprejem dovolj zgodaj. Zabava za družino in prijatelje, ki traja od 5. do 11. ure popoldne, je ravno prav dolga, obenem pa te ne bo do konca izmozgala. Če boš imela na koncu še vedno nekaj energije, pa lahko goste še vedno pospremiš do lokala, kjer se bo odvijala »zabava po zabavi«. V primeru, da boš preutrujena, pa ni nikakršne potrebe, da vztrajaš pri budnosti. Mimogrede – priporočamo ti tudi, da prvi ples in ostale podobne trenutke načrtuješ dovolj zgodaj v večeru, ko boš imela še dovolj energije.

Poroka med nosečnostjo: Pri roki imej prigrizke

Na svoj veliki dan moraš poskrbeti za redne obroke in v telo vnesti dovolj tekočine. Nikar ne preskoči zajtrka, ker si preveč živčna. Družice ali mamo prosi, naj poskrbijo za obrok pred urejanjem pričeske in ličenjem ali – če ste v hotelu – naročite sobno postrežbo. V ta namen je dobro imeti tudi torbo s prigrizki in dovolj vode, da si boš lahko na hitro povrnila moči tudi pred obredom, slikanji in zabavo.

poroka med nosecnostjo porocni oltar

Poroka med nosečnostjo: Pripravi oltar

Vsak je že videl kakšnega od posnetkov, na katerih neveste omedlijo sredi obreda, a ne boj se – temu se zlahka izogneš. V bližini naj bo visok stol, da se boš v primeru nenadne vrtoglavice lahko naslonila ali usedla. Tako ne bo bojazni, da bi padla ali v zadnjem trenutku iskala stvari ali osebe, ki se je lahko oprimeš.

Poroka med nosečnostjo: Menu naj bo prilagojen

Nosečnice naj ne bi jedle določenih živil, kot so mehki siri, surova jajca, morska hrana in podobno. Zato je najbolje, da se taki hrani izogneš tudi pri oblikovanju jedilnika. Navsezadnje je to tvoja zabava, naj bo na mizah hrana, s katero se lahko okrepčaš tudi sama. In ker ne smeš piti alkoholnih pijač, je morda dobra ideja, da je na voljo kakšna posebna brezalkoholna pijača, s katero boš lahko nazdravljala skupaj z ostalimi ne-pivci. Poskusi s svežim sokom lubenice, zmešanim z gazirano vodo ali drugo sladko gazirano pijačo.

Kako izbrati popoln poročni prstan si preberi tukaj!

via GIPHY