Deli z drugimi

Prijatelji in poroka: Zakaj ne najemaj prijateljev za poroko?

nevesta zenin bliznji plan poroka prijatelji

Prijatelji na poroki… Precejkrat verjetno slišiš nasvet, da si planiranje poroke olajšaj tako, da v organizacijo vključiš tvoje prijatelje in družino. In res je, da je to, da vprašaš tvoje prijatelje, če si želijo sodelovati pri tvoji poroki (od tega, da so družice, do branja kakšne pesmi na tvoji poroki), ljubezniv način kako počastiti vajino prijateljstvo. Zakaj torej ne bi prosila eno tvojih prijateljic, ki je sicer profesionalna kuharica, da kuha na tvoji poroki? Dobro, nekje moraš tudi potegniti črto, zato smo vprašali nekaj top poročnih organizatorjev, naj o zaposlovanju prijateljev na porokah povedo svoja mnenja.

Tvoji prijatelji, bodo na tvoji poroki kot gostje, torej zakaj jih ne bi prosila, naj ti pomagajo tudi pri organizaciji? Velikokrat se izkaže, da je to tisto sivo območje, na katerega pač nočeš zaiti. Veliko nevest ne pomisli, koliko obveznosti na poročni dan dejansko imajo vsi, ki jih najamejo. Če izkoristiš prijatelje to velikokrat pomeni, da bodo zamudili precejšen del tvojega poročnega dne, recimo celoten obred ali vajin prvi ples. In potem je po koncu poroke vse skupaj potrebno še pospraviti, kar verjetno pomeni, da se tvoji prijatelji na poroki nikakor ne bodo uspeli popolnoma sprostiti. Tako, da celo če je tvoja prijateljica strokovnjakinja glede določenih dogodkov (recimo cvetličarka), jo zaposli le, če ima za seboj odlično ekipo in partnerje. Le tako ti lahko priskoči na pomoč pred poročnim dnem, na dan D pa vse delo prepusti njenim podrejenim in tako sama lahko pride kot gostja.

porocni fotograf prijatelji

Zaposlovanje prijateljev, kot del poročne organizacije je mogoče res bolj cenovno ugodno (živjo, družinski in prijateljski popusti!), toda večkrat premisli glede njihove vpletenosti, preden jih najameš za tvojo sanjsko poroko. Če tvoj prijatelj ni profesionalec? Bolje je, da rečeš: ”Hvala, ampak ne hvala,” kot da tvegaš končen izgled tvoje zabave.

Fotografija in videografija

Strokovnjaki na fotografskem in video področju so vredni vsakega centa, saj si vsi želimo visoko kvalitetnih slik in posnetkov, ki jih ujamejo z njihovo vrhunsko opremo. Vejo, kako biti na pravem mestu ob pravem času, skorajda kot po čudežu, nikoli ne zgrešijo tistih nepozabnih trenutkov. Vedo, kako delati z določeno svetlobo, da te ujamejo iz najboljšega kota.

Pri tvojem prvem plesu s tvojim novim možem, bodo poskrbeli, da v ozadju ni nič čudnega. Dobro namerni prijatelji, z odličnimi kamerami, lahko naredijo odlične fotografije, toda nimajo večletnih izkušenj, ki se na koncu izkažejo na fotografijah. Poleg tega ne zmorejo v miru posneti vseh potrebnih fotografij, če se jim po tem preveč mudi na zabavo.

via GIPHY

Še ena katastrofa, ki se kaj hitro pojavi pri prijateljih za kamerami. Ne zavedajo se, da bodo morali delati čez celoten dan oziroma večer. Veliko nevest in ženinov na koncu ugotovi, da na njihovih fotografijah manjka precejšen del pomembnih trenutkov, saj so se prijatelji odločili, da bodo nekaj časa preživeli z ostalimi udeleženci. Zgodilo se je že, da je ena izmed nevestinih prijateljic, ki je bila zadolžena za fotografije, njihovo pomanjkanje opravičevala z dejstvom, da je njen otrok v roke dobil kamero ter po nesreči izbrisal večino fotografij.

kos porocne torte rumeno ozadje

Prijatelji in hrana

To, da enega izmed prijateljev prosiš, naj poskrbi za hrano na tvoji poroki, je ena izmed največjih napak, kar jih lahko storiš. Prijateljice lahko seveda prinesejo nekaj krožnikov sladic ali ostalih posebnih receptov na tvojo zaročno zabavo ali dekliščino, kot prispevek zabavi. Toda ko pride do dejanskega poročnega dne, ti iz dobrega srca in mnogih izkušenj svetujemo, da najameš profesionalca. Ti vedo kako vse skupaj organizirati tako, da bo potekalo brez težav in zapletov. Poleg tega bo hrana vedno postrežena pri pravilni temperaturi. Vedo tudi, kako se izogniti zastrupitvam s hrano, poleg tega največkrat pridejo z lastnimi natakarji.

Nočeš da bi katerikoli izmed tvojih prijateljev ali družine zamudil na poroko. In to zato ker morajo v kuhinji skrbeti za hrano in njeno postrežbo. Medtem pa vedo, da se vsi preostali gostje zabavajo ob zanimivih prigodah ter ustvarjajo nepozabne spomine.

Setup

Ponovno, prijatelji in družina ti seveda lahko pomagajo pri določenih postavitvah in dekoraciji prostorov. Toda še vedno je najboljša odločitev, da za vajin dan najameš poročnega koordinatorja, ki bo nadzoroval dogajanje. Kot tudi skrbel za postavitev šotora, dostavo hrane in časovno zamudne dekoracije. Vključno z likanjem prtov in pobiranjem izgubljenih predmetov. Medtem pa ti, tvoja mama in tvoje družice uživate v zadnjih lepotnih opravkih.

sedezi plaza poroka sonce

Popravki

Spraševanje prijateljev, če ti lahko na poročni obleki naredijo nekaj popravkov, je nekaj precej podobnega, kot da bi vprašala prijatelja ali ti lahko nudi zobozdravniške usluge, zato da prihraniš nekaj denarja. Izkušen strokovnjak, lahko tvojo poročno obleko popravi tako, da boš izgledala 10 kilogramov lažja. Poleg tega obleko oblikuje tako, da se boš v njej počutila udobno.

Lepo povedano, tvoji prijatelji in družina, ti lahko pomagajo poustvariti tvoj sanjski poročni dan, in ko lahko njihove usluge vzameš kot poročno darilo, jim s tem daš tudi finančni premor. Toda izberi previdno, saj obstajajo precej bolj realistični načini, kako ti lahko priskočijo na pomoč. Namesto, da jim daješ te ultra pomembne vloge ter s tem poskusiš prihraniti po 5.000€, jim raje ponudi nekatere bolj preproste ali dolgotrajne naloge. To so lahko:

• Izdelava tvojih daril gostom

• Mogoče priporočitve poceni a izkušenih strokovnjakov, s katerimi so že sodelovali

• Povezovanje tebe z ljudmi, ki jih poznajo, ter pri katerih bi lahko dobila ‘družinski in prijateljski’ popust

• Posojanje pripomočkov z zabavo

• Pošiljanje kuponov, s katerimi lahko prihraniš precej denarja

• Fotografiranje ter snemanje na drugih dogodkih, kot so zaročna zabava ali dekliščina

Na trgu je precej kvalitetnih poročnih profesionalcev, ki ponujajo zlate priložnosti, kako dobiti njihove kvalitetne storitve. Plus kako dobiti fantastične elemente, ne glede na velikost tvojega proračuna. Toliko je možnosti, kako zmanjšati stroške na drugih področjih organizacije tvoje poroke, da boš lahko brez problema našla način za najem strokovnjakov. V rokah namreč držijo uspeh tvoje poroke ter tvoje nepozabne spomine. Zato vse tiste velike naloge dodeli profesionalcem. Tvoji družini in prijateljem pa pusti dihati ter uživati na zabavi, ki se je bodo vsi spominjali še dolga leta.

Nauk te zgodbe: Ne tvegaj prijateljstev, najemi profesionalca.

Preberi si tudi članek Poroka in prijateljice: Kako ohraniti stik s svojimi prijateljicami?