Deli z drugimi

Kako prirediti poroko brez otrok in ostati prijatelj z njihovimi starši?

Je poroka brez otrok sploh možna? Najprej se lotimo tega, kar je očitno: otroci so na porokah velik zalogaj veselja in dobre volje. Prav tako so poroke odlična priložnost za praznovanje z različnimi starostnimi skupinami. Vendar ob vsem tem, včasih preprosto ni prostora za otroke na porokah. V kolikor si se odločila, da ne želiš otrok na tvoji poroki imaš za to tudi določene razloge. Vendar verjamem da »sovraštvo do otrok« ni eden izmed njih.

In sedaj k planiranju poroke. Prvo vprašanje, ki si ga je potrebno zastaviti iskreno (odgovor na ta vprašanje ne smemo ponavljati izven zidov našega doma) je: Ali me zanima, če se bodo odrasli iz seznama gostov udeležili? Možnost je, da je odgovor ‘ne’. Mogoče edini odrasel iz liste gostov je tvoja nadležna sestrična, in v kolikor ostane doma s svojim divjim otrokom, je to odlično. Če je to takšna situacija, priporočam da si znova prebereš prvo točko in svojo odločitev malce prespiš. Recimo, da vseeno srčno upaš na to, da se vsi odrasli s spiska udeležijo tvoje poroke. V kolikor je to tvoja želja, potem beri naprej saj je ta članek ravno zate!

Kar sledi so naši najboljši triki, da se poroke udeležijo vsi povabljeni ter poroka ostane brez slinčkov in igrač.

Poroka brez otrok otroci mama
Fotografija: Alexander Dummer

Goste moraš obvestiti, da bo to poroka brez otrok

Goste seznani s tem, da bo poroka samo za odrasle, ko jim pošiljaš vabila z datumom. Nič ni bolj zabavno kot planirati potovanja okoli tvoje poroke ali otroke navdušiti z mislijo na poroko, a jih potem par tednov prej postaviti na realna tla, da ne smejo s tabo. Teoretično, če imena otrok niso napisana na vabilu, je vsekakor samoumevno da niso povabljeni.

Vendar se dogaja:

A) Povabljeni preberejo vabilo na hitro, zapišejo datum in ne pogledajo ali je poroka namenjena tudi otrokom

B) družine z malimi otroci so navajene na pošto v kateri so otroci zajeti k staršem. Zato moraš biti na povabilu jasna – zapiši da otroci definitivno niso povabljeni.

Mnenja se zelo razlikujejo, a če imaš malo prijateljev ki so starši, je boljša izbira klic, sporočilo ali celo elektronska pošta. Primer: » Črne kravate, poroka bo brez otrok, vendar sporočite, če lahko kako pomagamo z najmlajšim«.

V kolikor imaš veliko prijateljev staršev, potem je tak način zelo časovno zahteven. Hkrati tudi ni ravno praktičen, v tem primeru ti priporočam, da postaviš spletno stran o poroki, saj so spletne strani dosti bolj priročne pri večjem številu ljudi, hkrati je dosti lažje opisati, da želiš imeti svojo poroko brez mlajših. Primer: » Zaradi večjega števila družin, smo se odločili, da lista gostov ne bo vsebovala mlajših od 14 let, prosimo za razumevanje. V kolikor lahko v času poroke kako pomagamo z najmlajšimi, nas obvestite.« . Tvoja naloga je, da z udeleženci komuniciraš jasno in prijazno. Ljudje se bodo po takem pristopu znali sami odločiti – bi šli na poroko ali ostali doma z otroci.

Poroka brez otrok druzica vino
Fotografija: Justin Aikin

So povabljeni domačini?

V kolikor so tvoji gostje domačini potem bo poroka brez otrok najmanjši problem za udeležence. Seveda določenim ne bo uspelo priti a večina bo lahko poklicala zaupanja vredno varuško ali preprosto odložila najmlajše pri njihovih dedkih in babicah.

V kolikor imaš udeležence, ki bodo prišli iz drugega konca države, je situacija rahlo bolj zapletena. Medtem ko bo lahko večina pustila otroke same doma z nekom, je za druge to dosti težja naloga, še posebej za družine z majhnimi otroci. Pogovori se z družinami, vendar si zapomni, da nekateri vedno potujejo z svojimi otroci.

Zberi informacije o varstvu otrok v bližini

Gostje bodo na tvoji poroki morali prepustiti najmlajše v varstvu otrok v neznanem mestu pri neznani osebi, po možnosti celo noč. Za nekatere starše bo to nekaj vsakdanjega, a za druge zna biti to pravi pekel.

Kot starš je dobro vedeti, da je nekdo ki ga poznaš priporočil varuško v kraju katerem prebiva in da vašega otroka pazi odgovorna oseba, ki se bo znala odzvati na vsako situacijo.

Dodatna možnost je, da nudiš varovanje otrok na samem kraju poroke. Samo ti veš kaj je dobro za tvojo poroko in ali imaš dovolj staršev, ki bi to opcijo uporabili in koristili. V tem primeru imaš najmlajše blizu in pod nadzorom.

Poroka brez otrok cesnje cvetenje
Fotografija: Karl Fredrickson

V mislih imej tudi vse novorojenčke

Če se bodo tvoje poroke udeležile tudi novopečene mamice pomisli na to, da ne morejo prepustiti otroka nekomu drugemu zaradi potrebe po dojenju. V tem primeru bodi razumevajoča in jim pusti, da pripeljejo svojega otroka s seboj. Če se ostali gostje ne strinjajo jim le reci : »Ima novorojenčka in to je bila edina možnost, da se je lahko udeleži poroke.«

Se ti zdi sprejemljivo, da pripeljejo otroke če njihova varuška odpove v zadnjem trenutku? Ti je sprejemljivo, da je otrok, ki neprestano joka in želi mamino pozornost, med nazdravljanjem prisoten? Če imaš med obredom nosilce cvetov, so povabljeni na sprejem? Tukaj ni pravilnih ali napačnih odgovorov, a je dobro da se s partnerjem vseeno predhodno pogovorite o vseh mejah in odločitvah.

Poroka naj ne bo v živalskem vrtu!

Lažje razložiš otroku zakaj ni povabljen na koktajl sprejem v muzeju, kot zakaj ni povabljen na poroko z mehurčki v živalskem vrtu. Poroka je lahko kadarkoli in kjerkoli, a čas in lokacija sta ključnega pomena. Če meniš, da so otroci žalostni ker ne smejo na tako zabavno poroko jih potolaži z obljubo celodnevnega izleta v živalski vrt.

Za konec – če je tvoja poroka zaznamovana z alkoholom, bodo gostje razumeli zakaj otroci niso vabljeni na sprejem in poroko. A če pripravljaš poroko z dodatnimi dogodki, kot je sprejemno kosilo ali čarovnikova predstava, bodo starši na to želeli pripeljati otroke. V kolikor je »samo za odrasle« konec tedna, takoj obvesti svoje goste in pričakuj manjšo udeleženost.

poroka brez otrok alkohol
Fotografija: Tim Wright

Na kratko …

Realnost poroke brez otrok je, da nekateri starši preprosto nimajo možnosti priti. Varuška ni vredna zaupanja, otrok ima problem, da bi bil en vikend brez staršev ali pa so starši preprosto preveč leni, da bi spremenili svoje obstoječe načrte. Ne skrbi za to, saj konec koncev je poroka tvoja in ne njihova.

Tvoj cilj je, da imaš čim večjo udeleženost svojih najbližjih in da prizadeneš čim manj čustev. Kako to dosežeš? Preprosto, tako kot z vsako drugo poročno dilemo. Pogovori se, ne opravičuj se za svoje odločitve in se potrudi biti čim bolj razumevajoča in ljubezniva. In vedno, vedno bodi še posebej ljubezniva do novo pečenih mamic.

Boš morala kljub vsemu povabiti nekaj otrok na svojo poroko, saj so del bližnje družine? Preberi si kako se bodo najmlajši člani počutili pomembne.