Deli z drugimi

Poročno vino: Kaj kupiti in za koliko denarja

porocno vino steklenice vina druzice

Če želiš za svojo poroko kupiti svoje poročno vino, si že naredila pomemben korak, da si o tem začela poizvedovati! Nauči se, katera vina so najboljša za dogodke kot je poroka in koliko ga je najbolje imeti. Poročno vino je pomemben del vajinega dne, zato je dobro če veš, kateri je popoln za tvojo. Vsaka poroka ima nek proračun, ki je lahko 3.000€ ali 300.000€. Določi, koliko vina boš potrebovala in nato koliko si pripravljena odšteti zanj.

Recimo, da pride na poroko 100 gostov. Če deliš to število z 2.15 lahko pričakuješ, da boš potrebovala približno 46 steklenic vina. Seveda je dobro to številko zaokrožiti navzgor, za vsak slučaj. Samo da veš – takšen način računanja deluje za vsak dogodek. Torej bo za 100 gostov poročno vino, ki stane 15€ na steklenico, skupaj stalo približno 700€ (15 × 46). To je v primerjavi s tem, koliko bo stalo cvetje, zelo dobra cena! Seveda se boš morala vprašati, kaj ti bo na poročni dan pomenilo več: lepo cvetje ali dobro vino? O tem boš odločila sama.

porocno vino rdece vino

Jesensko, zimsko in spomladansko vino

Ljudje v teh letnih časih in v notranjih prostorih raje pijejo rdeče vino. Za poroko v enem od teh letnih časov naj bo rdečega vina vsaj 50%.

Poletne poroke in poroke na prostem

Če bo poroka na prostem in v toplem vremenu, bodo gosti verjetno raje pili belo vino. V takem primeru je najboljše, če poskrbiš za 30% vseh treh glavnih vrst vina. Če bo na jedilniku morska hrana, lahko razmisliš tudi o rožnatem vinu.

Če boš na poroki postregla tudi koktejle, kupi 30% manj vina.

Vprašaj za popust

Pri večini proizvajalcev vin lahko dobiš popust, če kupiš večjo količino, znaša pa lahko med 10 in 15%.

Koliko šampanjca potrebuješ za nazdravljanje?

Deli število gostov s 7 do 9 (7, če so navdušeni nad vinom in 9, če ga pijejo bolj malo). Tako boš izračunala približno količino, koliko šampanjca boš porabila, da vsem natočiš pol kozarca za nazdravljanje.

porocno vino sampanjec zenin nevesta

Kakšno vino kupiti?

Poleg šampanjca za nazdravljanje je pri preostali pijači odvisno, koliko ga potrebuješ. Kriteriji so naslednji:

–          Kakšni bodo gostje (ali ne pijejo alkohola, mladi, starejši)

–          Če je na jedilniku veliko mesa, je zraven najboljše rdeče vino

–          Če so glavne jedi morske, bo najboljša izbira rožnato ali svetlo rdeče vino namesto rdečega

–          Orientiraj se po času v letu in v dnevu in kakšno vzdušje bo na poroki (formalno, domače, poletno)

Rdeče poročno vino

Rdeče vino je navadno gostom najljubše in naj obsega približno 50-60% celotne zaloge kupljenega vina. Prednost vina je tudi to, da če ti ga ostane veliko, ga lahko shraniš in porabiš kasneje. Odločanje, katero vino izbrati, je zelo zabavno, priporočamo, da se tega lotiš na naslednji način.

Kupi 5 vin, za katere misliš, da ti bodo všeč, zberi prijatelje in jih nato poskusite in ocenite, kateri vam je najljubši.

Rdeča vina za 10-15€

V ta cenovni rang spadajo razvijajoče se vinske dežele kot so Čile, Južna Afrika, Argentina, Potrugalska, Španija in Avstralija. Namesto klasičnega Cabarnet Sauvignon pomisli na alternative, kot so Nero d’Avola, Primitivo, Petite Sirah, Touriga Nacional in Monastrell, ki so mogoče še bolj vredna svojega denarja.

Rdeča vina za 15-20€

Karkoli boš izbrala v tem cenovnem rangu, bo dobro. Še vedno upoštevaj zgoraj naštete države, ki za isto ceno nudijo bolj kvalitetno vino. Če želiš, da bo z vinom zadovoljnih čim več ljudi, se osredotoči na najbolj popularna, kot so Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah in Malbec.

Rdeča vina za 20-30€

Pri tem gre že za resno kvaliteto, kot so Tempranillo, Chianti, Super-Tuscans in južnofrancoska stara vina kot sta Corbieres in Côte du Rhône. Kateregakoli od teh izbereš, bo odlično, zato se osredotoči na to, katero se bo z glavnimi jedmi najbolj ujemalo.

Rdeča vina 30€ in več

Izbereš lahko vino iz tvoje najljubše pokrajine in pomisli na to, kako se bo ujemalo s hrano. Škoda je namreč, če si privoščiš dobro vino, ki ji bo napačna jed uničila kvaliteten okus.

porocno vino sampanjec jagode

Šampanjec za nazdravljanje

Čeprav je šampanjec zelo pomemben, ga večina ljudi ne bo pila veliko – le okoli pol kozarca za nazdravljanje. Torej, če ne bojo na poroki ravno ljubitelji šampanjca, ti ga ni treba kupiti veliko. Kupi eno steklenico na 8-10 ljudi, preostali denar pa raje investiraj v bolj kvalitetno vino!

Če boste nazdravili podnevi ali zunaj, so najboljše izbire Prosecco, Cava ali peneči Rosé

Če boste nazdravili ponoči ali v notranjih prostorih, izberi bolj prestižen šampanjec kot so Blanc de Noirs, Blanc de Blancs, Italian Metodo Classico, ali klasični francoski šampanjec.

Belo poročno vino

Razen če si ljubiteljica zelo sladkega Chardonnaya, je bolje, da si izbereš suho belo vino, ki se lažje kombinira z različnimi jedmi in dobiš bolj kvalitetnega za enako ceno.

Suha bela vina

Med najbolj popularna spadajo Sauvignon Blanc, Vinho Verde, unoaked Chardonnay, Verdejo in Pinot Grigio. Takšna vina bodo všeč večini gostom in se najbolj priležejo ob poletnih porokah.

Sladka bela vina

V svetu so najbolj popularna in tudi za dobro ceno Chardonnay iz hrastovih sodov iz Čila ali Španije. Med sladkimi vini je najbolj znan Chardonnay iz različnih pokrajin, izbereš lahko tistega, ki ti je najbližje.

via GIPHY

Poroka v znamenju vina?

Razmišljaj široko! Našli smo presenetljive načine, kako lahko svojo najljubšo pijačo vključiš v različne elemente svojega poročnega dne. Naj bo vajina poroka v znamenju vina – od dekorja vse do sladice.  Če imaš rada vino skoraj toliko kot svojega zaročenca, ima to na vajinem praznovanju lahko več vlog, ne le tiste v kozarcih. Naj tvoja domišljija in ustvarjalnost ne poznata meja!

Zate smo zbrali zgolj nekaj idej, kako vključiti poročno vino v poroko:

  • Vinska knjiga gostov iz butelj, na katere lahko gostje napišejo svoje misli
  • Vinske sladoledne lučke za poletno poroko
  • Osvetljava z buteljkami
  • Varovala za petke iz vinskih zamaškov
  • Posebni vinski okusi izdelani za vajin poročni dan
  • Manšetni gumbi narejeni iz reciklirani hrastovih vinskih sodov
  • Ljubezenski pismi zaprita v vinsko škatlo in jo ob okrogli obletnici odprita
  • Plutovinasto držalo za prstana
  • Dekoracija z vinskimi košarami
  • Vsaka buteljka naj bo namenjena posebni priložnosti

Kako poskrbeti za poročni catering pa si preberi tukaj.