Deli z drugimi

Poročno tekmovanje: Zakaj pride do njega in kako se odzvati?

nevesti prijateljici porocno tekmovanje

»Kaj res? Jaz bom pa svojo obleko dala sešiti.« To ni čisto nedolžen komentar. Bila sem med dvema ognjema, zaročenima prijateljicama sredi napetega pogovora o porokah. Po tem, ko sta se v enem mesecu obe zaročili, je bilo takih neprijetnih trenutkov veliko. Od izbiranja poročnih datumov (ena je čakala en mesec, da bi lahko določila datum pred drugo in se tako poročila prva v naši skupini) do oblek (proračun se močno razlikuje), doživljali smo vrsto poskusov nadvladovanja in slabo prikritega tekmovanja. Po resnici povedano, le eni res uspeva. Ampak to niti ni važno – ko prijateljice tekmujejo v porokah, te lahko hitro potegnejo zraven, ko tega nočeš. Kot nevesta se ne spuščaj v poročno tekmovanje s prijateljico!

Na nek način se zdi malo tekmovalnosti normalno. Čeprav vemo, da je tudi zabavno takšen korak doživljati istočasno s svojo najboljšo prijateljico (mislim halo, skupne zabave z družicami?!), se lahko zgodi da bo to pomembno obdobje pred poroko zaznamovano tudi z ljubosumjem, tekmovalnostjo in ponosom. Zakaj? Ker to je tvoj čas. Ne njen. Tvoj! Se zdi trapasto, kajne? No, prav imaš. Saj si že bila na otroški zabavi – ali so bili otroci veseli, ko so gledali slavljenca, ko je odpiral 25 daril, ki so si jih tudi sami želeli? Ne! Daril so si želeli vsaj tako močno kot slavljenec. V mnogih pogledih je tu podobna situacija. Poročne obleke nadomesti z barbikami in videla boš, kaj ti želimo povedati.

To je neprijetna resnica ampak tvoj poročni dan je dan, o katerem si sanjala celo življenje. Do te pravice si zaščitniška. Ko se ljudje okoli tebe začenjajo zaročati (se pač bližamo tridesetim … ), je normalno, da bo nekaj prepirčkov. Kako pa se na njih odzvati?

nevesta porocni sopek sprememba

Zapomni si, da je to normalno

Če to vsi počnejo, že ne pomeni, da je to v redu, ampak zapomni si, da je normalno, če se počutiš tekmovalno. V bistvu rezultati govorijo zase. Anketirali so 1000 nevest in ugotovili, da se jih je 60 % odločilo za določene elemente poroke samo zato, da bi se pobahale pred prijatelji. 40 % nevest se je označilo za močno tekmovalne. Opala. Torej, če tvoja prijateljica deli pripombe ali postavlja veliko napeljujočih vprašanj, si zapomni, da to ni osebno – verjetno je malo negotova in impulzivna. Takšno ravnanje seveda ni sprejemljivo, vendar veš, da ne poskuša tebe spraviti v slabo voljo. Verjetno. Upamo.

Poročno tekmovanje? Spremeni temo!

Najbolje je, da preprosto spremeniš temo. Ko se vajino poročno tekmovanje sprevrže iz zabavnega v ognjevitega, potem moraš preusmeriti pozornost na nekaj drugega. Kako gre tvoji prijateljici v službi? Kako so njeni starši? Zakaj ji ne bi povedala o novi ideji za blog, ki ga želiš začeti? Ne samo, da to odvrne in pomaga spremeniti temo, ponuja tudi, da vneseš nekaj perspektive v celotno situacijo. Načrtovanje poroke te lahko zlahka obsede in prevzame. Če boš svojo prijateljico spomnila na druge stvari, ki so tudi pomembne v življenju, bo morda ublažila svojo tekmovalno plat.

Preberi še Poroka in prijateljice: Kako ohraniti stik s svojimi prijateljicami?

nevesta prijateljici sreca