Deli z drugimi

Poročno potovanje – ali potrebujeta potovalnega agenta?

porocno potovanje nacrtovanje mapa

Živimo v času interneta. Sama sta organizirala še vsak dopust do danes, zakaj ne bi storila enako z načrtovanjem poročnega potovanja? Morda menita, da je rezervacija poročnega potovanja cenejša, če jo uredita sama. Pripravljena sta preživeti nekaj dragocenega časa (ki ga imata zaradi priprav na veliki dan verjetno že sicer zelo malo) ob branju ocen na Trip Advisorju in brskanju po spletu. Toda kaj, če se motita? Kaj, če vaju bo poročno potovanje zaradi pomanjkanja časa in izkušenj na koncu stalo več? Ali pa bo ravno tokrat prišlo do tega, da bo imela vajina čudovita soba z balkonom in razgledom na morje v resnici le majhno okno in razgled na zabojnike za smeti?

Gre za veliko odločitev, zato so tu dejavniki, ki jih je dobro upoštevati.

porocno potovanje potovalna agencija racunalnik
Priprave na potovanje

Internet

Če v iskalnik vtipkaš »honeymoons in Jamaica«, ti ta v le 0,65 sekunde najde kar 669.000 zadetkov. Ko torej dve uri strmiš v zaslon in prebereš prvih 20 povezav, skoraj zagotovo najdeš spletni potovalni paket, ki ustreza vajinim finančnim zmožnostim in željam. Narejeno!

Toda ali si prebrala ves drobni tisk? Morda v njem piše, da gre pri vajinem sedemdnevnem all-inclusive paketu za dva dni potovanja do in nazaj iz destinacije. Vajin poročni oddih bo v resnici trajal le pet dni, dva dni pa bosta utrujena preživela v zadušljivih ložah na letališčih. Ali pa po prihodu tja odkrijeta, da je letovišče od obale oddaljeno kilometre ali pa je hotel popolno nasprotje tistega, kar sta pričakovala in obenem poln ščurkov?

Ta neprijetna presenečenja lahko kar hitro uničijo romantiko.  Pomembno je, da pred rezervacijo res natančno in skrbno pregledaš ponudbo hotela, potovanja, križarjenja oziroma česarkoli si bosta privoščila kot sveža mladoporočenca.

In kaj skrbni pregled vključuje? Podrobno raziskavo, brskanje po forumih in drugih spletnih mestih. Pomembno je, da dobiš kar čim več informacij o izkušnjah drugih, ki so imeli podoben ali enak načrt potovanja. Poišči avtentične slike nastanitve in satelitsko sliko, na kateri bo razvidno, katere restavracije, trgovine in javni prevozi so v njeni bližini.

Seveda vso to raziskovanje zahteva čas. Predstavljaj si, da bi namesto tega raje uživala v pripravah na vajin veliki dan, medtem ko bi strokovnjak poskrbel za podrobnosti vajinega poročnega potovanja. Če izbereš takega, ki bo imel leta izkušenj, utegne imeti osebne izkušnje tudi z vajino destinacijo. Tako vama lahko priporoči restavracijo, kjer strežejo najboljši »ahi poke« na Havajih ali skrivno nastanitev sredi sadovnjaka limonovcev v Italiji, za katero ne ve skoraj nihče.

porocno potovanje pakiranje oblek
Pakiranje oblek

Poročno potovanje: podrobnosti

Velike stvari pridejo v majhnih paketih. A kot se lahko hitro izkaže, lahko majhne stvari tudi spremenijo vajino poročno potovanje iz sanjskega v nočno moro. Tu je le nekaj pogostih napak, ki se lahko pojavijo, če se tega lotiš sama:

Napačen datum ali čas na letalski vozovnici ali pri rezervaciji hotela. Zelo lahko je zamešati datume ali uro, še posebej če si zaradi skrbi o poročnih načrtih že sicer pod stresom. Tudi če si sicer zelo natančna, se hitro zgodi, da pozabiš, da je vajina destinacija v drugem časovnem pasu.

Napačno črkovanje imena na letalski vozovnici utegne biti kar velik problem. Če se imeni na vozovnici in dokumentih ne bosta ujemali, vama lahko celo preprečijo vstop na letalo.

Pozabljeni dokumenti in cepljenje – dober agent bi vama svetoval katere dokumente (na primer vize) potrebujeta za vstop v določeno državo in obenem tudi pred potovanjem v katere kraje je potrebno cepljenje.

Napačno razumevanje, kaj je vključeno v ceno lahko pokvari potovanje. Nekateri spletni paketi izgledajo odlično, dokler ne ugotoviš, česa vsega ne vključujejo, da je kvaliteta slabša od pričakovane ali da sta se ne da bi vedela zavezala dodatnim stroškom.

Potovalni agenti ne bo le dvakrat preveril vseh teh informacij, temveč bo pomislil tudi na podrobnosti, na katere ti morda ne bi. Najel bo avto od letališča do hotela, rezerviral vozovnice za vlak in poskrbel za prigrizke in pijačo, ki vaju bodo čakali v sobi.

porocno potovanje tezave pot
Težave na poti

Poročno potovanje: težave

Ne boj se nepopolnih trenutkov, saj ti ustvarijo najboljše spomine. A to ne pomeni, da ne ukrepaj, ko se pojavi problem. Če imaš pomoč potovalnega agenta, ni odpovedan let zaradi slabega vremena nič takega. Zagotovo bo takoj uredil vse potrebno, da bosta s tvojim svežim možem na naslednjem letalu, ki bo namenjeno na vajino destinacijo. Prav tako bo uredil morebitne neprijetnosti, ki se lahko zgodijo v hotelu.

Lahko torej zapravljaš ure in živce med popravljanjem situacije ali pa si v tem času raje privoščiš še en koktejl na prelepi obali, ki vama jo je pomagal izbrati potovalni agent.