Deli z drugimi

Poročni spremljevalec: Kdo ga zares potrebuje in kdo ne?

nevesta zenin druzica porocni spremljevalec

Nihče drug kot mi ne razume bolje, kako naporno in stresno je med načrtovanjem prelepe poroke ostati v določenem proračunu. Prvi velik korak pri ustvarjanju proračuna je določiti tvoj spisek gostov. Le-ta se mora skladati z velikostjo lokacije – zato pri sestavljanju ne pozabi na spremljevalce povabljencev. Vsaka dodatna oseba namreč stane, zato preveri, kdaj je poročni spremljevalec zaželjen in kdaj ne. Še najlažje ti bo, če boš sledila spodnjim nasvetom:

Za koga je poročni spremljevalec zaželjen?

Poročeni

Čeprav velikokrat radi prekršimo nekaj tradicionalnih pravil, je še vedno najbolje, da kdaj pa kdaj ostanemo pri že uveljavljenih smernicah. Pri poročenih parih zato povabi oba, četudi si si bližje z možem kot z njegovo ženo, ali če je še nikoli nisi spoznala. Pomisli – bi se vabilu na poroko pozitivno odzvala, če ne bi vseboval tudi tvojega soproga? Spodobi se, da kjub temu, da še nikoli nisi spoznala tetinega moža ali žene tvojega šefa, spoštuješ njuno zvezo in povabiš oba.

Vsi, ki so zaročeni, živijo skupaj ali so v dolgotrajnem resnem odnosu

Vsem parom, ki so zaročeni, živijo skupaj ali so v zvezi že več kot eno leto, moraš zagotovo poslati vabilo za dve osebi. V današnjem času veliko parov živi skupaj že pred poroko – ali se niti nikoli ne poročijo – zato je edina prava stvar, da upoštevaš njihovo zavezo. Seveda lahko pri parih, ki so v zvezi že več kot eno leto – recimo tvoj 16 letni bratranec in njegova punca – sama presodiš ali lahko govorimo o resni zvezi ali ne.

nevesta zenin gostje poroka spremljevalci

Tvoja poročna skupina

Vsem v tvoji poročni skupini bo zagotovo veliko pomenilo, če lahko s seboj pripeljejo spremljevalca. To seveda ne pomeni, da moraš vsako pričo in vsako družico prisiliti, da na tvojo poroko pripelje spremljevalca (saj vedno obstaja možnost, da bodo možnost zavrnili), toda vseeno je pomembno, da jim priložnost ponudiš, saj so bili s tabo od vsega začetka. Nakupovanje, planiranje tvoje dekliščine, zapenjanje stotih gumbov na tvoji poročni obleki, spremljanje tvojih starih staršev do njihovih sedežev – seznam gre v neskončnost in prav vsako opravilo le potrjuje, kako pomembni so tvoji prijatelji pri načrtovanju poročnega slavja. Pomembno je, da se zavedaš, da ti niso posvetili le svojega prostega časa, ljubezni in energije, temveč so ogromno zapravili tudi pri izbiri perfektne obleke, pri nastanitvi in prevozu, verjetno celo za več dogodkov. Zaupaj nam, poročni spremljevalec je za skupino tvojih družic obvezen.

Zelo pomemben gost, ki drugih gostov ne pozna

Recimo, da lahko pod oznako zelo pomemben gost označimo tvojega prijatelja iz otroštva, ki živi v drugi državi, je samski in kar je ključno, na zabavi ne bo poznal nobenega drugega gosta. Čeprav mogoče pozna tebe in tvojega partnerja, vsi vemo, da z njim ne bosta mogla preživeti preveč časa. Poročni spremljevalec mu bo tako omogočil, da se bo počutili veliko bolj sproščeno in se posledično bolj zabaval.

nevesta zenin poljub gostje opazovanje

Kdo ne potrebuje spremljevalca?

Gostje, ki pogosto menjujejo partnerje

V primeru, da nekdo izmed gostov hitro menjuje partnerje oziroma še ni bil v resni zvezi, ki bi trajala več kot leto dni, se vsaj nam zdi, da le-ta ne potrebuje spremljevalca. Če pa vama proračun to omogoča, je seveda zelo prijazna poteza, če mu oz. ji to možnost omogočita.

Sodelavci

Sodelavci so že sami po sebi precej delikatna kategorija gostov, možnost spremljevalca pa lahko celotno situacijo precej hitro še bolj zaplete. Najlažji način, da se izogneš vsakršni drami je, da sodelavcev sploh ne povabiš. Tako se nihče ne bo počutil zapostavljenega. Če si si s katerim izmed njih bližje (se z njim družiš tudi izven pisarne) je seveda logično, da ga povabiš. Poskusi se le izogniti predajanju povabila na delovnem mestu ali temu, da bi to v službi preveč izpostaljala. Že samo po sebi je najbolje, če se temi svoje poroke na delovnem mestu čim bolj izogneš. V primeru, da delaš v manj številnem timu in razmišljaš o tem, da bi jih povabila v večjem številu (četudi se z njimi ne družiš v prostem času), povabi vse ali nobenega. To vključuje tudi vprašanje spremljevalcev. Če povabiš svoje sodelavce oziroma ekipo in daš nekomu možnost, da ga spremlja poročni spremljevalec, naj jo imajo vsi.

Kar se tiče tvojega nadrejenega, povabi ga/jo, če imaš z njo/njim prijateljski odnos. Seveda vključi tudi spremljevalca. V primeru, da sta le v odnosu nadrejenega in podrejenega, je odločitev popolnoma tvoja. Zelo pogosto se tako ali tako zgodi, da bo šef povabilo le prijazno odklonil, ter vama poslal poročno darilo.

Samski gostje, s katerimi si nisi posebno blizu, a poznajo ostale goste

Če tvoja tašča vztraja bi tem, da moraš povabiti Tamaro, sestrično tvojega bodočega moža (čeprav je že 10 let ni videl), je popolnoma vredu, da ji možnosti spremljevalca ne daš – če seveda ni poročena ali v resnem razmerju.

zenin gostje porocni spremljevalec

Ne pozabi na A in B listo

Najlažji način, kako povabiti skoraj vse goste brez da bi za to morala iskati novo lokacijo ali prekoračila svoj proračun je, da si goste razdeliš na A in B listo. Kako ju uporabiš? Na tvoji A listi so vsi, brez katerih si svoje poroke ne moreš predstavljati (družinski člani ter najboljši prijatelji) in njihovi spremljevalci. Vsi ostali, brez katerih bi se poroka lažje odvila, naj bodo skupaj s spremljevalci dodani na B listo. To so ljudje, ki bi jih sicer rada imela na poroki, toda jim zaradi omejenega proračuna v prvem roku vabila ne moreš poslati. Če se na koncu izkaže, da bi lahko povabila še nekaj gostov, jim lahko vabila pošlješ naknadno.

Naroči večje število vabil, kot misliš, da jih boš potrebovala

Če domnevaš, da bo potrebno še dodatno pošiljanje povabil, se na to pripravi vnaprej. Kot prvo bo tako vse potekalo z manj zapleti, kot drugo pa boš privarčevala kar nekaj denarja, saj tiskarne večja naročila tiskajo s popustom.

Pri številu gostov in njihovih spremljevalcev bodi realistična. Pregledovanje proračuna morda ni najbolj privlačen del poročnega načrtovanja, toda spisku gostov se pri tem ne moreš izogniti. Tvoj proračun in velikost lokacije sta namreč glavna dejavnika pri izbiri gostov. Vsak gost doda število krožnikov, ki jih bo tvoj gostinec moral pripraviti, poveča število kosov torte ali morebitna darilca za povabljene. Bolje je, da se pri številki držiš bolj konservativne strani. Če je za dodatne goste še dovolj proračuna in prostora, jih lahko povabiš kasneje.

porocno vabilo porocna dekoracija

Na povratno pismo natisni imena gostov

Velikokrat se zgodi, da nekdo izmed gostov v odgovor napiše dva ali celo tri spremljevalce, čeprav je na povabilu jasno pisalo, da lahko vsak povabi le enega. Eden izmed načinov, kako se izogniti temu problemu je, da na povratno pismo natisneš ime gosta. Tako povabljencu preprečiš spreminjanje dogovora na lastno pest. V primeru, da se kljub temu zgodi, da hoče nekdo vsiliti dodatnega gosta, tega nikar ne vzemi preveč osebno. Povabljenca le vljudno pokliči in mu postavi ultimat. Povej mu, da bi tudi ti rada povabila vse (četudi to ni res), toda proračun in prostor tega preprosto ne omogočata. Nato lahko pogovor spretno zasučeš na popolnoma drugo temo.

Prepričaj se, da vsakega spremljevalca poznaš po imenu

Igraj se detektivko in se z dodatnim raziskovanjem prepričaj, da ti bo vsak poročni spremljevalec znan po imenu. Le tako boš zares prepričana, da so vsa imena in priimki na vabilih ter namiznih karticah napisana pravilno. Četudi boš zato morala nekaj časa preživeti na Facebook profilih ali narediti kakšen dodaten klic – verjemi nam, vredno bo vsake minute.

Če ti rezervni spisek gostov in spremljevalcev dela preglavice, se za sestavo takega seznama obrni na sledeče nasvete.