Deli z drugimi

Poročni snemalec: kaj morata vedeti, preden ga najameta

nevesta izbira poročni snemalec fotografije

Poročni dan bo eden izmed najlepših trenutkov v vajinem življenju, ki si ga bosta za vedno zapomnila. Pri obujanju spominov vama bodo pomagale fotografije, a to včasih ni dovolj, saj na njih recimo ne bosta mogla videti reakcij svojih najdražjih med izmenjavo zaobljub. Če si želita, da bi lahko vajin veliki dan v prihodnosti še neštetokrat podoživela in ga pokazala tudi svojim vnukom, je poročni snemalec morda prava izbira za vaju. Preden se dokončno odločita za najem določenega ponudnika, pretehtajta vse spodaj navedene stvari.

Občutki ob ogledu

Prvo vprašanje, ki si ga morata postaviti je, kakšen tip končnega posnetka si želita. Si želita, da bi bil to film, ki bo pripovedoval zgodbo o vajinem poročnem dnevu, ali neke vrste dokumentarec? Odgovor na to vprašanje vama bo pomagal sprejeti tudi druge odločitve: od izbire samega snemalca do načina snemanja in montaže. A ne mislita, da se morata odločiti samo za en stil, saj bo večina snemalcev pri končnem izdelku uporabila mešanico obeh.

Poročni snemalec: koliko jih potrebujem?

Naslednja odločitev: koliko kamer želita na vajinem dogodku? Dve kameri ali več se vama bosta morda zdeli preveč vsiljivi, a en sam poročni snemalec ne more biti na dveh mestih hkrati. Z dvema kamerama bosta imela izbiro perspektive, saj lahko eden snema ples neveste in očeta, drugi pa izraz na maminem obrazu. Lažje bo tudi pri snemanju priprav na poroko: en bo spremljal tebe, drugi tvojega partnerja. Cena dodatnih poročnih snemalcev je odvisna od izbranega paketa: nekateri vam bodo računali na dan snemanja, nekateri na uro.

poročni snemalec poroka
Photo by Adil Ansari

Poročni snemalec in fotograf v enem

Nekatera podjetja ponujajo storitvi poročne fotografije in videosnemanja. Najem obeh pri istem ponudniku ima precej pozitivnih lastnosti. Dve osebi, ki imata različna plana, si bosta lahko v napoto, saj bosta včasih obe želeli stati na istem mestu. Osebi, ki delata kot ekipa, bosta veliko bolje sodelovali in eden drugi poročali o dogajanju. Slike, ki jih je posnel fotograf, bo snemalec lahko brez težav vključil v končni video. To bo stvari poenostavilo tudi za vaju, saj ne bosta rabila iskati dveh različnih ponudnikov. Če bosta oba profesionalca najela pri istem podjetju, vama bodo mogoče ponudili tudi popust. Vendar se morata najprej prepričati, da obe storitvi izpolnjujeta vajine visoke standarde. Naj vaju sama praktičnost najema ne zaslepi.

Zvok

Med cerkvenim obredom brezžični mikrofon običajno nosi ženin, saj tega nevesti njena obleka ne dovoljuje. Če je cerkev velika in v njej odmeva ali če se bo med obredom tudi bralo, je priporočljivo, da je zraven še stoječ mikrofon. Kaj, če bo vajin obred potekal na prostem? Potem bodo morali imeti mikrofone vsi, vključno z ženinom, bralci in glasbeniki. Na srečo lahko nekatere kamere sprejemajo zvok iz več mikrofonov naenkrat. Mikrofon na kameri snema hrup in pogovore v ozadju, med katere se lahko pozneje vmeša glasbo. To se da stišati, če ima kdo kakšen posebej zanimiv komentar. Posebej se lahko posname tudi izjave, ki se jih pozneje predvaja med izbrano sceno. Na primer med sceno ženinovega plesa z mamo se lahko predvaja zvočni posnetek njenih dobrih želja za sinov zakon.

Glasba

Glasbena podlaga bo ustvarila vzdušje, zato bo potrebno izbrati več pesmi, ki bodo spremljale različne dele vajinega dne (priprave, obred, zabavo …). Glasba bo pridušenim pogovorom in hrupu iz ozadja dodala teksturo in bo med samim obredom tudi stišana. Nekateri poročni snemalci želijo že prej vedeti, kakšen tip glasbe si mladoporočenca želita v ozadju (rock, džez, klasično glasbo), da lahko temu prilagodijo snemanje. Če par na primer želi, da bi bila med posnetkom zabave v ozadju hitra glasba, potem bo med snemanjem uporabil tudi malo bolj hitro gibanje kamere. Če izbereta nekaj bolj počasnega, kot je recimo džez, se bo odločil za bolj gladek in počasnejši pristop. Drugi snemalci vaju bodo vprašali za želeno glasbo šele po snemanju, vendar jo lahko izberejo tudi sami.

poročni snemalec narava jesen
Photo by Kai Oberhäuser

Tema posnetka: midva

Stvari, ki bodo v končnem posnetku, so povsem odvisne od vaju. Si želita, da bi ta vseboval vsako minuto enournega obreda? Ni problema. Snemalca lahko vprašata tudi, če se da vključiti nekaj domačih posnetkov ali fotografij (iz otroštva, ko sta se spoznala in postala par, iz priprav na poroko, mogoče tudi z vajinega poročnega potovanja) ali nekaj scen iz narave (posnetkov gora, divjih cvetlic), ki bodo pomagale ustvariti želeno vzdušje. Vseeno naj vse skupaj ne bo preveč dolgo: končni izdelek ne bi smel biti daljši od dveh ur, ampak bo več kot dovolj že ena ura.

Predogled

Po končanem snemanju vama bodo nekateri snemalci pred začetkom montažnega procesa v predogled poslali celoten video. To je pomembno, saj poročni snemalec ne ve kaj je za vaju najbolj pomembno (ali kdo), zato mu morata to povedati vidva. Na primer: snemalec bi mogoče izbral le nekaj najbolj zanimivih prizorov s plesišča, a bi ti poleg teh izbrala še nekaj kadrov, v katerih je tvoja prijateljica, ki živi v tujini in jo zato le redko vidiš. Pri nekaterih ponudnikih lahko celoten, neobdelan posnetek tudi kupita, včasih pa je ta že vključen v ceno paketa.

poročni snemalec narava zima
Photo by Jakob Owens

Posebni učinki

Nekateri pari mislijo, da so posebni učinki zagotovilo za dober poročni video. Res je, da bodo ti začinili posnetek v stilu humoristične nanizanke, a bodo pri videu v stilu dokumentarca odveč. Posebni učinki lahko izboljšajo končni izgled posnetka, vendar ne smejo prevzeti osrednje vloge. Obstaja ogromno načinov obdelave videa: med snemanjem lahko uporabijo filter, ki bo poudaril soj sveč in tako bo scena izgledala kot iz sanj. Lahko zmehčajo sliko, če je ta preveč realistično čista (kar bo pomagalo skriti nepravilnosti na koži). Pozneje lahko dodajo še besedilo in ga animirajo. Lahko povečajo ali zmanjšajo nasičenost barv, dodajo sepia efekt ali ustvarijo črno-bel posnetek. Določeno sceno se da tudi upočasniti in prehodi med dvema so v takšnem primeru lahko počasni ali hitri.

Preveri med našimi ponudniki in izberi svojega poročnega snemalca.