Deli z drugimi

Poročni protokol in njegova zgodovinska dejstva

poroka porocni protokol foto stena

Zakaj poročni protokol določa, da med obredom ženin stoji na desni in nevesta na levi strani? Za vas smo preverili nekatera zgodovinska dejstva.

Nekoč, v srednjeveških časih je desna veljala za roko, v kateri je večina bojevnikov vihtela svoj meč. Če je mož želel zaščititi nevesto, jo je moral držati z levo roko in se boriti proti napadalcem z desno. Težko se odločimo, ali se nam to zdi romantično ali ne. Morda pustimo sablje in meče raje v pravljicah. 

Razlog za to, da so se nekoč ženini morali bojevati za nevesto, izvira iz tega, da so drugi moški mnogokrat skušali ugrabiti njihove bodoče žene. Njihovi družinski člani pa so uboge ugrabljene neveste seveda skušali rešiti.

Včasih so se morali ženini za svojo nevesto boriti z drugimi moškimi celo med  samim poročnim obredom. Na pomoč so jim priskočili družinski člani. Zato je bilo strateško pomembno, da je bila ženinova desna roka prosta. Ta tradicija ostaja živa še danes, njen pomen pa se je s časom izgubil.

Razlog za takšen poročni protokol je tudi to, da združitev desnih rok neveste in ženina simbolizira njuno združitev v eno samo bitje. Simbolizira njuno moč duševne in telesne vezi in hkrati njuno združitev premoženja.

poroka porocni protokol druzba

Kdaj je poročni protokol lahko drugačen:

Pri judovskem obredu je nevesta pogosto na desni in ženin na levi strani. Drugačen poročni protokol in s tem stran, kjer stojita ženin in nevesta, lahko opazimo tudi pri vojaških ali policijskih porokah.

Če boš danes videla poroke, pri katerih neveste stojijo na desni in ženini na levi, boš verjetno videla tudi transparente ali table, ki nagovarjajo goste, naj izberejo sedež in ne stran. Danes ima namreč vse več parov skupne prijatelje, ki ne želijo biti v zadregi med odločitvijo sedeža. Z današnjimi porokami krojimo zgodovino z novimi, manj strogimi pravili in se pri tem predvsem bolj zabavamo.