Deli z drugimi

Poročni proračun: 5 preprostih korakov do obvladljivega proračuna za sanjsko poroko

nevesta finance proracun razmisljanje

Poroka bo verjetno največja zabava, ki jo boš pripravila – in tudi najdražja. Skoraj polovica mladoporočencev poravna vse stroške sama, 25 procentov pa jih plača vsaj del poroke. Tu pa se zatakne: eden od treh mladoporočenih parov preseže proračun! Bodita pazljiva in določita realen poročni proračun. Naj te ne zavede fantaziranje o prizorišču poroke v Italiji, najemanje dragih poročnih ponudnikov ali pomerjanje dizajnerske obleke. Pojasnili ti bomo, kako načrtovati sanjsko poroko, ne da bi se pri tem zadolžila.

1. korak: Pregled financ

Poročni proračun določiš tako, da preveriš svoje prihranke, ohranjaš podroben pregled zadev, da ne presežeš številk že med načrtovanjem, se pripraviš na nepričakovane stroške, pa tudi tako, da narediš smiselne reze, če ugotoviš, da bosta prekoračila finančne zmožnosti.

Koliko bosta zapravila za poroko, je odvisno predvsem od treh virov denarja: tvoji in zaročenčevi prihranki, koliko lahko prihranita od tekočih prihodkov in prispevki staršev ter drugih bližnjih sorodnikov ali prijateljev. Kako se lotiti vsakega vira posebej?

Vajini prihranki

Ni tako preprosto kot samo preveriti stanje na računu. Idealno bi bilo, da imata oba prihranke v višini dohodkov treh mesecev za primer izgube službe ali bolezni. Količino denarja namenjenega urgentnim primerom odštej od stanja na banki in dobila boš številko, ki jo lahko porabiš za poroko.

Tvoj mesečni dohodek

Po tem, ko poplačaš sedanje dolgove (na primer posojilo), daj vsak mesec na stran največ 10 procentov dohodkov. Vzpostavi direktne depozite v ločen račun namenjen poročnim stroškom, da ne bo prihranek tisto kar ti ostane na koncu meseca.

Prispevki vajinih staršev

Ni kar samoumevno, da so tvoji starši ali bližnji pripravljeni in zmožni pokriti stroške poroke. Seveda pa ni nič hudega, če vprašaš.

zenin pogovor porocni proracun

2. korak: Nadzoruj zapravljanje

Ustvari preglednico s tremi vrstami stroškov: predvideni, prilagojeni in dejanski. Številke pri predvidenih stroških bodo hipotetične, saj izhajajo le iz raziskave, koliko stane kaj na določenem območju (na naši strani lahko preverite lokalno povprečje za glavne kategorije poročnih ponudnikov). Predloge dobaviteljev, ki jih boš izbrala, boš zabeležila pod prilagojene stroške. Končna cena, ki jo boš plačala, bo spadala pod dejanske stroške.

Spremeni svoja predvidevanja potem, ko izveš cene dobaviteljev. Začni s poročno lokacijo, saj to predstavlja največji kos poročne torte in pomemben faktor pri določanju števila gostov. Ko ti dobavitelji podajo predvidene cene, preveri ali je davek vključen, če ni, sama izračunaj, da prilagodiš ponudbo.
Dodaj še vrstico za predvideno napitnino. Zapiši, da je že vključena, če je napitnina že všteta v dobaviteljevo ceno.

Dodaj vrstico imenovano dodatki, ki obsega 15 procentov celotnega proračuna za primer stvari, ki jih boš najbrž pozabila (poštnina za vabila, parkirnine) ali ne boš predvidela vnaprej (stroški strežbe). Tega denarja nikoli ne zapravi vnaprej; porabila ga boš sproti med procesom načrtovanja, ko boš naključno naletela na težave. Pa še kako prav ti bo prišlo!

nevesta racunanje finance porocni proracun

3. korak: Pripravi se na presenečenja

Preden podpišeš ponudnikovo pogodbo, preberi drobni tisk. Stroški, ki se ti na začetku zdijo nizki, lahko pozneje hitro narastejo. Če določena storitev ne spada v tvoj poročni proračun, jo odstrani!

Prevoz storitev

Če si najela glasbeno skupino ali poročnega fotografa iz drugega mesta, boš morda morala plačati najem kombija ali stroške prevoza. Dvakrat preveri pogodbo, da vidiš, kaj točno zajema.

Vzpostavi in razčleni pristojbine

Čiščenje ni vedno vključeno in morda boš morala plačati stroške nadur, odvisno od tega, kdaj se bo končala poročna zabava.

Poročni koktajli po izbiri

Koktajli in žgane pijače lahko stroške zelo hitro dvignejo. Bolje je, če si ljudje pijače ne naročajo sami.

Digitalni dostop

Nekateri fotografi zaračunavajo pregled in deljenje slik na spletu.

Polnjenje ovojnic

Nekateri ustvarjalci poročnih vabil zaračunajo ceno na vabilo. Da bi prihranila, pokliči svoje družice, spijte malo vina in jih naredite same.

Načrtovalci porok

Načrtovalec celotne poroke lahko zaračuna tudi do 20 procentov proračuna za dogodek po meri družine Kardashian, medtem ko koordinator na dan poroke zaračuna v povprečju 500 €. Preden najameš profesionalca, moraš vedeti, koliko lahko zanj zapraviš.

nevesta finance proracun racunanje

4. korak: Kako prihraniti

Si že presegla poročni proračun? Naj ti predstavimo pet odličnih idej, ki bodo smiselno zarezale v tvoje zapravljanje.

Spremeni prizorišče

Prvinski kraji kot so skednji in skladišča se zdijo cenocno ugodne lokacije, ampak za poročno dekoracijo lahko zapraviš kar veliko. Morda moraš pripeljati mize, stole, porcelan, kozarce, pribor, kuhinjsko opremo za catering ali celo stranišča, klimo in gretje. Preden se odločiš za to opcijo, primerjaj celotno ceno poroke na tem prizorišču, s tisto, kjer so osnove že vključene.

Preuredi svoj seznam gostov

Vsak udeleženec stane mnogo več kot le njegov ali njen obrok. Če upoštevaš vabilo, darilce za svate, prevoz, kos torte in še kaj vidiš, da je vsak gost svojevrsten strošek. Nikoli ne imej B-liste in bodi brezkompromisna tudi do svoje A-liste. Povabi le tiste, ki jih res želiš videti na svoji poroki.

Izberi si kaj drugačnega

Poroči se pozimi. Izberi petek ali nedeljo. Ali pa praznuj med cvetlicami ob poznem zajtrku oziroma zdaj modernem »brunchu«, namesto da prirejaš večhodno večerjo s prestižno vinsko karto.

Načrtuj počasi

Da zbereš skupaj prihranke za poroko, ki si jo želiš, podaljšaj zaroko. Pogajanje s poročnimi dobavitelji je veliko težje, če vedo, da se ti mudi.

Poročni obred in zabava na istem mestu

Prihranila bosta pri prevozu na poročno zabavo.

5. korak: Bodi odgovorna zapravljivka

Ne glede na to, kako te mika, da bi zapravljala s kreditnimi karticami, ne pojdi predaleč. Nikoli si ne privošči nečesa, kar ne bi mogla odplačati v 30 dneh.

Če je tvoj poročni proračun precej omejen, preveri kakšne so prednosti manjše poroke.