Deli z drugimi

Poročni fotograf: 7 vprašanj, ki mu jih postavi

porocni fotograf par zenin nevesta poroka

Pravilna izbira poročnega fotografa je izjemnega pomena za vajino poroko. Poročni fotograf je tisti, ki bo v svoj objektiv zajel vajin sanjski poročni dan, ki je neponovljiv.  Zbrali smo nekaj vprašanj, ki ti bodo pri spraševanju potencialnih fotografov precej pomagala.

1. Imaš kakšne reference, s katerimi lahko govorim?

Čeprav imajo mnogi poročni fotografi, na svojih spletnih straneh objavljena priporočila, je še vedno najboljši način, da osebno prejmeš nekaj komentarjev parov, ki so s fotografom že sodelovali. O njenih oziroma njegovih fotografskih storitvah si boš lahko ustvarila precej dobro sliko, če si pogledaš njihov Instagram, malce povprašaš naokoli, ter si na spletu prebereš nekaj mnenj o njihovem delu. Poskusi izbrskati veliko informacij o fotografu, zato da kasneje ne boš imela nezaželenih presenečenj.

2. Kdaj bom prejela fotografije?

To je majhna podrobnost, ki lahko naredi ogromno razliko. Poročni fotograf lahko že isto noč pošlje nekaj slik za predogled, lahko pa tudi čaka in ti pošlje vse skupaj v roku nekaj tednov ali še več. To se razlikuje od fotografa do fotografa, zato to vprašanje postavi še preden ga najameš, da boš vedela kaj pričakovati. Glede na to, da je na fotografije precej težko čakati, prosi svoje družice, naj čez cel dan s svojimi telefoni slikajo dogajanje. Le tako boš imela nekaj slikovnih spominov, preden dobiš celoten album v njegovi popolni obliki.

poročni fotograf dogovor porocna fotografija

 

3. Ali lahko poročni fotograf zagotovi želene posnetke?

Pred poroko fotografu predloži seznam fotografij, ki jih preprosto hočeš imeti. Lahko so to trenutki, ko se pripravljaš in oblačiš, fotografije prstanov ali tvojega moža pred poroko… Karkoli si tvoje srce poželi! Na tvoj poročni dan se ne boš domislila vseh fotografij, fotograf pa zlahka pozabi na najbolj običajne ter pogoste fotografije. Ne domnevaj, da bo avtomatično pomislil na določen scenarij. Tvojemu fotografu zato daj seznam v fizični obliki, iste pa daj še glavni družici, da ga bo nanje spomnila, v primeru, da bo v določenih trenutkih nanje pozabil. Zapomni si 10 poročnih fotografij, ki jih ne smeš pozabiti.

4. Ali lahko fotografije shrani na več lokacij?

Mogoče se ti zdi to vprašanje popolnoma nepotrebno, toda verjetno želiš vedeti, kaj se bo zgodilo, če se fotografova kamera, računalnik ali SD kartica uniči, izgubi ali pa je ukradena. To bi posledično pomenilo, da bi ostala brez vseh fotografij. To bi bilo grozno kajne? Toda tudi takšne situacije se lahko zgodijo, zato se prepričaj, da ima tvoj fotograf rezervni načrt.

cvetje-fotografija-telefon-poroka-tulipani

5. Koliko fotografov bo na poroki?

V današnjih časih je res poredkoma, da so fotografi na porokah solo. Pogosto vidimo, da so na porokah hkrati po dva ali celo trije poročni fotografi. Zato se o številu pozanimaj ter se prepričaj, da si z njimi zadovoljna. Po naših izkušnjah sta dva ravno prav – s tem se prihrani čas, to dovoljuje več kreativnosti, poleg tega pa se lahko vsi skupaj precej bolj sprostijo, saj vedo, da bosta dva fotografa poskrbela, da bo na fotografijah ujet prav vsak trenutek. Plus – kdo ne obožuje slik ženina in neveste, med hojo proti oltarju.

6. Koliko časa nameniš urejanju fotografij?

Ne glede na to, da ima tvoj izbrani poročni fotograf, nek določen način preurejanja slik, to še ne pomeni, da bodo tvoje iste, kot njegove predhodnje. Svetloba je namreč precejšen dejavnik, ki poleg osebnih prošenj parov, precej vpliva na končne fotografije. Zato se o vajinih željah s fotografom predhodno pogovorita, da bo vajin album na koncu zgledal točno tako, kot sta si zamislila.

poročni fotograf delovno okolje racunalnik urejanje

7. Kaj se zgodi, če na poroko na koncu ne moreš priti?

Se zgodi! Ljudje zbolijo, avti se pokvarijo, GPS te zavede na napačno pot… To je življenje. Zato si za take primere želiš biti psihično in fizično pripravljena. Tvojega fotografa vprašaj, kaj je njegov rezervni načrt, v primeru, da se zgodi najhujši scenarij in na poroko ne uspe priti.