Deli z drugimi

Poročni fotograf: 10 korakov do odlične izbire fotografa

nevesta zenin porocni fotograf porocna obleka

Potrebujeta pomoč pri iskanju nekoga, ki bo v filmski objektiv ujel vsak trenutek vajinega poročnega dne? Bi rada svoj proces izbora poročnega fotografa pohitrila, pa ne veš na kaj vse moraš biti pozorna? Poročni fotograf in njegova oprema bodo poskrbeli za večnost vajinega poročnega dne. Zato verjamemo, da želiš izbrati skrbno.

Kvaliteto večine ponudnikov poročnih storitev bosta občutila že pred začetkom poroke, saj bosta lahko na primer okusila poročno torto, slišala glasbenike in videla cvetlične aranžmaje. To pa ne drži za poročno fotografijo, saj bosta končni izdelek v roke dobila šele po koncu vajinega dne. To pomeni, da se bosta morala pri iskanju poročnega fotografa še posebej potruditi in temeljito raziskati svoje opcije. V nadaljevanju navajamo 10 korakov, ki te bodo pripeljali do popolnega izbora poročnega fotografa!

nevesta zenin porocna fotografija porocna obleka

1. korak: Odločita se za stil

Preden začneta z iskanjem fotografa se bosta morala odločiti, kakšen stil fotografije si želita. Vama je mogoče všeč kakšen izmed naslednjih?

Dokumentarni stil

Tu gre za bolj spontane posnetke ljudi, dekoracije in dogajanja (na primer gostov, ki uživajo na plesišču, ali pa neveste in ženina, ki pijeta šampanjec). Na fotografijah ljudje le redko gledajo naravnost v kamero, zato so te neprisiljene in vse skupaj povejo zgodbo o vajinem dnevu.

Portreti

Sta imela v mislih nekaj v stilu poročnih fotografij vajinih staršev? Potem je prava izbira za vaju fotograf, ki je specialist za klasične portrete. Na njih bosta pred različnimi ozadji pozirala vidva, vajini prijatelji in družinski člani. To pa ne pomeni, da tukaj ni prostora za ustvarjalnost. Res je, da nekateri profesionalci za fotografiranje izberejo bolj tradicionalne lokacije (recimo pred oltarjem ali na travniku pred poročno lokacijo) in bolj formalne poze (skupinska fotografija, na katerem mladoporočenca in gostje stojijo eden ob drugem). Spet drugi pa so raje malo bolj kreativni in se odločajo za bolj dramatične kompozicije (recimo mladoporočenca, ki stojita na gozdni poti in se držita za roke, v ozadju so gore).

Umetniška fotografija

Ta stil je podoben dokumentarnemu, vendar ima tu fotograf več umetniške svobode. Fotografije so dramatične in čudovite, a je njihova tekstura bolj nežna. Fokus je ponavadi na objektu (večinoma gre za mladoporočenca), ozadje pa je zamegljeno. Tu zelo naravno izgleda tudi gibanje. V to kategorijo spada tudi večina fotografov, ki še vedno uporabljajo fotografski film. Ti ponavadi snemajo črno-bele fotografije, nekateri pa mešanico črno-belih in barvnih. Vendar se da ta stil ujeti tudi z digitalnim fotoaparatom (v kombinaciji s pravo opremo in lečo). Nekateri fotografi izmenično uporabljajo digitalni in analogni fotoaparat.

Umetniško sodobni stil

Ta stil spada pod umetniško fotografijo. Zaznamujejo ga nenavadne kompozicije in drugačni zorni koti fotografiranja. Tako par, ki si pred oltarjem izmenjuje zaobljubi, ni fotografiran naravnost od spredaj, ampak je fotografija mogoče malce nagnjena v eno stran, spredaj pa je videti še en objekt, kot je recimo sveča ali cvetlični aranžma. Ali recimo nevesta, ki je med nanašanjem ličil fotografirana od zgoraj, fokus pa ni na njenem obrazu, ampak na čopiču za senčilo.

Veliko poročnih fotografov lahko uporabi mešanico dokumentarnega stila in fotografije ter barvnih in črno-belih fotografij. Če vama je všeč točno določen stil, se pri iskanju osredotočita na fotografe, ki so zanj specializirani.

nevesta porocni sopek fotograf poroka

2. korak: Naredita svojo domačo nalogo

Začnita s pregledovanjem seznamov ponudnikov in branjem recenzij, ki so jih o fotografih napisali pari, ki so se pred kratkim poročili. Skrbno si oglejta spletne strani potencialnih ponudnikov in preglejta fotografije, ki so jih posneli na drugih porokah. Dizajn fotografove spletne strani vama bo dal vpogled v njegov stil, pa tudi povedal nekaj o njegovi osebnosti in razumnosti. Poročni fotograf je nedvomno prisoten tudi na spletnih omrežjih, kjer objavlja svoja dela. Zato preglejta njegova dela objavljena na Facebooku, Instagramu in Twitterju. Pozorna bodi tudi na komentarje! So komentarji strank pozitivni? Kako se na kritike odzove poročni fotograf?

3. korak: S fotografi se dogovorita za razgovore

Fotografa ne moreta izbrati zgolj na podlagi slik, ki sta jih videla na spletu, ampak je pomembno, da ga srečata tudi v živo. Če vama je všeč vsebina fotografove spletne strani in si lahko privoščita njegovo tarifo ga pokličita in se pozanimajta, če je prost na dan vajine poroke. V primeru, da je že zaseden, ga vprašajta, če vama lahko priporoči nekoga drugega s podobnim stilom. Za sestanke v živo se dogovorita s tremi do petimi fotografi, ki so prosti na datum vajine poroke. Takrat si oglejta še več fotografij, ki so jih posneli, in poskusita ugotoviti, če se vaše osebnosti ujemajo. Pripravljena bodita na vprašanja o vajini poročni lokaciji, stilu poroke in viziji.

4. korak: Preglejta nekaj celotnih poročnih albumov

Ne sprejmita končne odločitve samo na podlagi fotografij, ki sta jih videla v galeriji slik na fotografovi spletni strani. Tam je izbira najboljših posnetkov z različnih porok, zato ne bosta dobila povsem realističnega vpogleda v njegovo delo. Vprašajta ga, če si lahko ogledata nekaj celotnih albumov s porok, ki jih je fotografiral on (in ne nekdo drug, ki dela v istem studiu). Če so te fotografije približno tako dobre kot tiste, ki jih je objavil na spletu, sta na dobri poti. Vprašajta še, če si lahko ogledata vsaj en album poroke, ki se je odvijala na podobni lokaciji kot vajina (recimo na plaži ali v zaprtem prostoru, ki ni preveč svetel). Tako bosta bolj natanko vedela, kaj lahko pričakujeta.

nevesta-zenin-porocni-fotograf-porocna-obleka

5. korak: Pri pregledovanju albumov bodita kritična

Ko si ogledujeta fotografov album, preverita nekaj ključnih stvari: Je fotograf posnel trenutek, ko sta se ženin in nevesta prvič zagledala? So ljudje na fotografijah videti sproščeno? Bodita pozorna tudi na ostrino fotografij, dobro osvetljenost in skrbno izbrane kompozicije.

6. korak: Izberita fotografa, ki ima prijetno osebnost

Pomembno je, da vama je všeč tudi fotografova osebnost. Izgleda navdušen, ko mu opisujeta svojo vizijo? Ko vama nekaj predlaga, ali to stori na jasen in spoštljiv način, ali je bolj neodločen in plah? Najemita nekoga, ki je vljuden, a dovolj pogumen in samozavesten, da gre na lov za dobrimi fotografijami. Zapomnita si, da vama bo na poročnem dnevu sledil na vsakem koraku, zato je najbolj pomembno, da se ob njem počutita povsem sproščeno. Dober fotograf mora biti dovolj odločen, da poišče čudovite trenutke, dovolj prijazen, da iz gostov izvabi sproščene nasmeške, ter dovolj miren, da njegova prisotnost na ostale deluje pozitivno. Izberita nekoga, ki postavlja veliko vprašanj in je dober poslušalec.

7. korak: Prepričajta se, kdo bo vajin poročni fotograf

V večjih fotografskih studiih imajo več zaposlenih, zato ni nujno, da bo na vajini poroki njihov glavni poročni fotograf. Vsak profesionalec ima svoj stil, tehniko in osebnost, zato se morata prepričati, da bo na poroki dejansko oseba, s katero sta se ujela na razgovoru, ne pa njen sodelavec. Z njim se tudi dogovorita o tem, kdo ga bo nadomestil, če slučajno pride kaj vmes. Pozanimajta se, če bo vajin poročni fotograf s seboj pripeljal tudi kakšnega pomočnika in razmislita o tem, da bi najela kar dva fotografa (če vama to seveda dopušča proračun). Največja prednost dveh fotografov je seveda ta, da bosta vajin poročni dan posnela z več zornih kotov. Če pa bo vajina poroka še posebej velika (250 ljudi ali več), bi bilo morda smiselno, da najameta kar tri poročne fotografe.

porocni fotograf fotografska oprema

8. korak: Primerjajta različne pakete

Točne cene ne bosta mogla izvedeti preden natanko vesta kaj hočeta, koliko fotografij potrebujeta in preden poznata lokacijo poročnega fotografa. Ko se pogovarjata s kandidati jih vprašajta za njihovo standardno urno postavko in za cene paketov. Pozanimajta se, kaj vse je vključeno v ceno (še posebej količina ur fotografiranja). Paketi so različni, a je ponavadi vključenih 6 do 12 ur, vse od priprav in oblačenja do konca zabave. Vprašajta tudi za ceno dodatnih ur (v primeru, da se vajina zabava nepričakovano zavleče).

9. korak: Povprašajta o svojih pravicah

V večini pogodb piše, da poročni fotograf obdrži avtorske pravice za vse fotografije, ki jih bo posnel na poroki. Tudi za tiste, na katerih sta vidva in vajini gostje. To pomeni, da jih lahko uporabi v promocijske namene (na svoji spletni strani oz. blogu, v publikacijah ali celo v oglasih). Večina fotografov tudi zahteva, da lahko na spletu objavita samo fotografije, na katerih je njihov vodni žig z imenom. Če bosta želela fotografije razviti sama, bosta morala odkupiti pravice (razen, če se s fotografom že predhodno ne dogovorita drugače).

10. korak: Povprašajta o podrobnostih postprodukcije

Ponavadi traja vsaj en mesec, preden od poročnega fotografa prejmeta fotografije. Zakaj? Slike so posnete v formatu RAW, ki je veliko večji od običajnih JPG datotek. Pri formatu RAW ima poročni fotograf več možnosti za poznejše popravke, a nalaganje, procesiranje in urejanje teh slik posledično traja dlje. To je sicer odvisno od posameznika, a veliko fotografov pravi, da porabijo za obdelavo fotografij z ene same poroke še dodatnih 40 ur. Zato lahko preteče tudi do šest ali osem tednov (ali celo več, odvisno od zaposlenosti fotografa) preden prejmeta fotografije. Tu je nekaj vprašanj, ki jih morata postaviti: Koliko fotografij lahko pričakujeva? Bodo fotografije, ki jih bova dobila v vpogled, visoke ali nizke ločljivosti? Bova fotografije lahko razvila sama, ali avtorske pravice obdrži samo poročni fotograf? Bodo fotografije, ki jih bova sprva dobila že obdelane, ali se bo to zgodilo šele po tem, ko izbereva svoje najljubše? Pozanimajta se tudi o dodatnih opcijah retuširanja in posebnih učinkov ter o njihovi ceni.

Preberi si tudi 10 poročnih fotografij, ki jih ne smeš pozabiti in poskrbi, da bo tvoj poročni dan v popolnosti ovekovečen.

poroka nevesta druzice porocni fotograf