Deli z drugimi

Poročni ansambel: Kaj moraš vedeti, preden se odločiš za najem

porocni ansambel mikrofon

Ko si se odločila, da boš imela namesto DJ-a najela poročni ansambel, moraš najti takega, ki ti bo ustrezal. A preden se odločiš se najprej pripravi na to in se od strokovnjakov nauči, na katere stvari moraš biti pri odločanju pozorna in kako poteka celoten proces najema. Navsezadnje bo imela glasba pomembno vlogo v dogodku, zato je pomembno, da je odločitev pravilna.

porocni ansambel kitara nastop

Načrtuj najem ansambla vnaprej

Ko se par zaroči, naj bi bila izbira poročnega ansambla ena prvih stvari, za katero bi se odločila. Veliko ansamblov je namreč rezerviranih že mesece ali celo leta vnaprej. Zelo redko boš našla cenjen ansambel, ki ne bo rezerviran že vsaj eno leto vnaprej, predvsem pa v pomladnih mesecih, ko so poroke najpogostejše.

Vendar pa ne smeš hiteti. Preden najameš poročni ansambel, moraš vedeti, na kakšnem prizorišču bo poroka in kakšna glasba bo za prostor najprimernejša. Odločiti se boš morala tudi za to, koliko denarja si za ansambel pripravljena odšteti in s tem izločila predrage. Odločiti se boš morala tudi, ali boš najela ob različnih delih poroke različne izvajalce, ali pa enega samega.

via GIPHY

Ansamble išči pametno

Idealno bi bilo, če bi bila že na mnogih porokah in dobro poznala poročne ansamble. Vendar pa teh izkušenj večina nima, zato verjetno ne boš vedela, ali so glasbeniki talentirani ali ne. Tudi če poznaš kakšno skupino, ki ima veliko oboževalcev, ni nujno, da bo primerna tudi za poroko. Poroka je poseben dogodek in ne le zabava v beznici. Če nimaš izkušenj z ansambli, se za nasvet raje obrni na prijatelje, sorodnike ali organizatorje porok in pridobi napotke. Lahko pa pregledaš tudi nasvete na internetu.

Za mnoge je najbolj koristno sodelovanje z agencijo, ki se ukvarja z zabavništvom. Dober agent ti bo povedal vse kar moraš vedeti za izbiro idealnega izvajalca za vajino poroko. Pomagal ti bo tudi, če bo prišlo do težav in hitro našel rešitev.

porocni ansambel sestanek

Ne boj se vprašati karkoli

Preden karkoli rezerviraš, naj ti bo vse jasno. Če ti ni jasno sprašuj in zahtevaj odgovore. Poleg osnov kot je prostost termina, se pozanimaj o številu glasbenikov, ki bo vplivala na ceno najema in kako bojo ustrezali na prizorišču. Dobro je tudi vedeti, katere inštrumente bojo igrali. Tako veš ali ti bo njihova glasba res ustrezala. Najbolj pomembno se je pozanimati o fleksibilnosti glasbenikov – ali igrajo vedno iste pesmi, ali so se pripravljeni prilagoditi tvojim željam?

Ko omenjamo fleksibilnost, poročni ansambel vprašaj, kje bi lahko dobila posnetke njihovih najnovejših izvedb in ugotovi, kako dobro izvedejo posebne glasbene želje. Konec koncev jih najemaš zaradi glasbe, kajne? Nekateri poročni ansambli so zelo striktni in izvajajo le določene skladbe med katerimi lahko izbiraš. Čeprav to ne bo čisto po tvojih željah ima tovrsten model eno dobro prednost. Vse skladbe že obvladajo. Če pa imaš kakšno posebno pesem, ki ti je posebej pri srcu in si jo želiš slišati na poroki, prosi poročni ansambel, da jo zaigrajo.

via GIPHY

Tako kot ne bi kupila avtomobila brez testne vožnje, vztrajaj tudi pri ansamblu. Želiš ga videti, preden ga najameš. Če ne drugega, zahtevaj vsaj videoposnetek – videti ansambel je prav tako pomembno kot slišati ga. Pomembno je, kako se njihov videz ujema z ostalim vzdušjem na poroki. Če ti vizualno ne ustrezajo – mogoče namesto lepih oblek nosijo majice in kavbojke – jih povprašaš tudi o tem. Ne osredotočaj pa se samo nase, vprašaj tudi po njihovih željah – ali željo med delom odmore? Ali imajo svojo avdiovizualno opremo? Koliko zaračunajo, in kakšen način plačila zahtevajo? Preden karkoli podpišeš, moraš točno vedeti, kakšen je dogovor, da ne bo na poročnem dnevu neprijetnih presenečenj.

Odločanje o podrobnostih pri ansamblu

Čestitamo – končno si najela poročni ansambel! Zdaj se moraš dogovoriti o podrobnostih. Preuči seznam pesmi in označi čim več pesmi, ki so ti všeč. Več ko jim poveš, kaj ti je všeč, bolj ti bojo lahko pomagali in glasbo prilagodili tvojim željam. Čeprav nekateri ansambli ne marajo, da jim poveljuješ, katere pesmi morajo kdaj zaigrati, bojo vedno radi slišali tvoje mnenje in pripravljeni ugoditi tvojim željam in se zate tudi potrudili po svojih najboljših močeh – takšen pristop je najboljši, da se boste vsi skupaj čim bolj zabavali vse do jutranjih ur.

Če želiš, da se glasbeniki naučijo nove skladbe, jim moraš to sporočiti čim prej, da bodo lahko skladbo dovolj časa vadili. Pomembno je tudi, da ansambel dobro pozna potek poroke, da bo na vsak korak dobro pripravljen. Skupaj ustvarite idealen seznam pesmi, da bo glasba ves čas ob poroki prispevala k popolnosti.

porocni ansambel kitara

Drži se dogovora z ansamblom

Večina ansamblov ima za dogovarjanje svojega menedžerja, ki pove njihove potrebe in pouči stranko o njenih odgovornostih. Te lahko zajemajo vse od hrane, pijače do različnih pripomočkov. Pazi se ansamblov z zelo zahtevnimi menedžerji. Načeloma je vljudno, da poskrbiš za pogostitev vseh udeležencev poroke, tudi glasbenikov. Ta in drugi »dan odgovornosti« je lahko dogovorjen vnaprej s strani agenta in menedžerja ansambla. Stranke so odgovorne tudi za primerno prizorišče za nastop glasbenikov.

Če imaš občutek, da se je ansambel zelo potrudil za dobro vzdušje na tvoji poroki in da je bila poroka še bolj popolna, kot si pričakovala, je v vsakem primeru dobrodošlo, da jim izkažeš hvaležnost. Na dolgi rok pa je najboljše, da ansamblu čez nekaj časa napišeš zahvalno e-pismo, ki ga lahko ansambel uporabi kot priporočilo za pridobivanje novih strank.

via GIPHY