Deli z drugimi

Poznane ter nepoznane poročne tradicije in običaji

porocni sopek porocne tradicije obicaji

Vsi imamo vsaj enega pametnjakoviča v družini: strica, ki bo brez premisleka poznal vse statistične podatke druge svetovne vojne; sestro, ki pozna vse mišičaste britanske igralce ter njihove filme. S ponosom lahko rečemo, da smo njihov poročni ekvivalent za poročne tradicije in običaje… Zato smo ti našteli 50 poročnih dejstev, o katerih lahko razmišljaš med načrtovanjem tvojega sanjskega dne:

Poročne tradicije: Sreča in nesreča

 1. Hej neveste, v rokavico si dajte kocko sladkorja! Glede na grško kulturo, bo sladkor posladkal vajin zakon.
 1. Angleži verjamejo, da pajek najden na poročni obleki prinaša srečo.
 1. V angleški kulturi se sreda obravnava, kot najboljši dan za poroko, čeprav naj bi ponedeljek prinesel premoženje, torek pa zdravje.
 1. Ženin naj nevesto nese čez prag in jo tako obvaruje pred zlobnimi duhovi, ki prežijo pod le tem.
 1. Glede na angleško tradicijo, je sobota najbolj nesrečen dan za poroke. Zanimivo – je hkrati najbolj popularen dan za poroko!
 1. Antični Rimljani so pri določanju najboljšega dne za poroko uporabljali prašičje drobovje.

ura kdaj dogovor porocna fotografija

 1. Po hindujskih običajih dež na tvoj poročni dan prinaša srečo.
 1. Egipčanske ženske nevesti zaželijo srečo s ščipanjem.
 1. Ženske Bližnjega vzhoda si na dlani in stopala s heno narišejo razne vzorce. To naj bi jih po tradiciji varovalo pred zlobnim očesom.

Kana tradicionalne poslikave nevestinih dlani

 1. Na češkem na mladoporočenca ne mečejo riža, temveč grah.
 1. Švedske neveste si v vsakega izmed čevljev dajo po en očetov srebrnik in en materin zlatnik. S tem si zagotavljajo, da nikoli ne bodo ostale brez le tega.
 1. Finske neveste pred poroko hodijo od vrat do vrat in v prevleko za blazino zbirajo darila. Pri tem jih mora spremljali starejši poročeni moški, ki predstavlja dolgoletni zakon.
 1. Maročanke se pred obredom skopajo in očistijo v mlečni kopeli.

Mlecna kopel Maroko porocne tradicije

 1. Na Nizozemskem se pred domom mladoporočencev posadi borovo drevo, kar simbolizira plodnost in srečo.

Poročne tradicije: Poročni prstani 101

 1. Zaročni in poročni prstani se nosijo na prstancu, saj so včasih verjeli, da žila iz tega prsta, teče direktno v srce.
 1. Okoli 70 % nevest nosi tradicionalni diamant na četrtem prstu leve roke.
 1. V zlato oziroma srebro vstavljeni diamanti, so začeli postajati popularni že proti koncu petnajstega stoletja. Prvi, ki so začeli ta trend, so bili bogati Benečani.

tematske poroke porocne tradicije benetke maska

 1. Zaročni prstan žene Elvisa Presley-a (Priscille Presley) je bil izjemen 3 in pol karatni kamen, obkrožen z vrsto manjših snemljivih diamantov.
 1. Nekateri verjamejo, da naj bi poročni prstan v obliki kaplje prinašal nesrečo, saj preveč posnema obliko solze.
 1. Eden prvih zaročnih prstanov v zgodovini je bil dan princesi Mary, hčerki Henry-ja VIII. Takrat je bila stara 2 leti.
 1. V Združenih državah Amerike za izdelavo poročnih prstanov vsako leto porabijo 17 ton zlata.
 1. V simbolnem jeziku dragih kamnov naj bi safir v poročnem prstanu prinašal zakonsko srečo.

Safir drag kamen prinasalec srece

 1. V času viktorijanske Anglije so bili zelo popularni poročni prstani v obliki kač, z majhnimi smaragdnimi očmi – spirale, ki so se vijugale v obroč, so simbolizirale večnost.
 1. Akvamarini predstavljajo poročno harmonijo in rečeno je, da naj bi zagotavljali dolg in srečen zakon.

Poročne tradicije: Modno izročilo

 1. Trend belih poročnih oblek je v zahodnem svetu postal aktualen šele z belo poročno obleko kraljice Viktorije, leta 1840 – pred tem so neveste na njihov poročni dan nosile le njihove najboljše obleke.

Bela poročna obleka kraljica Viktorija

 1. V Aziji nošenje halj z vezeninami žerjavov simbolizira zvestobo v zakonu.
 1. Na Danskem se zaročenca na poročni dan tradicionalno oblečeta navzkrižno, z namenom, da bi tako zmedla zlobne duhove.
 1. Neveste v Koreji si za izrek poročnih zaobljub nadenejo rdeče in rumene barve.
 1. Antični Grki in Rimljani so verjeli, da neveste pred zlobnimi duhovi varuje tančica. Le to nosijo neveste še danes.

Nevesta v obleki okno vlečka

 1. Na Japonskem,je bila bela že od davnine barva, ki so jo povezovali s porokami – že dolgo preden jo je kraljica Viktorija popularizirala v zahodnem svetu.
 1. Najdražja poroka v zgodovini? Poroka Rashid-a Bin Saeed-a Al Maktoumsovega sina, princesi Salami v Dubaju, maja 1981. Za poroko so zapravili neverjetnih 44 milijonov dolarjev.
 1. Neveste na poročni dan nosijo ‘’nekaj starega’’. S tem simbolno povezujejo preteklost in sedanjost.
 1. ‘’Nekaj modrega’’ na poročni dan simbolizira čistost, zvestobo in ljubezen.
 1. Grace Kelly je na svoj poročni dan nosila životec, narejen iz čudovite 125 let stare čipke.

Nevesta obleka hrbet čipka

 1. Družice Jackie Kennedy so bile vse prej kot staromodne. Zanje je izbrala obleke narejene iz rožnate svile in rdečega satena, ustvarjene pod rokami modne oblikovalke Anne Lowe (ki je oblikovala tudi njeno poročno obleko).

Poročne tradicije: Hrana in družina

 1. V Egiptu tradicionalno še teden dni po obredu za vso hrano poskrbi nevestina družina. To pa zato, da se lahko mladoporočenca dobro spočijeta.
 1. V Južni Afriki starši ženina in neveste tradicionalno nosijo ogenj njihovih src, ter z njim prižgejo nov ogenj v srcu mladoporočencev.
 1. Tradicija poročnih tort izhaja še iz antičnega Rima, ko so veseljaki nad nevestino glavo prelomili hlebec kruha in ji s tem zaželeli ploden zakon.
 1. Običaj večnadstropnih tort izhaja igre, kjer sta se morala ženin in nevesta poljubiti nad vedno višjo torto, ne da bi jo prevrnila.

Čudovita bela večnadstropna poročna torta

 1. Poročna torta kraljice Viktorije je tehtala neverjetnih 136 kilogramov.
 1. Legenda pravi, da bodo samske ženke sanjale bodočega moža, če bodo spale s kosom ženinove torte pod njihovimi blazinami.
 1. Zgodba stare žene: Če se mlajša izmed dveh sester poroči prva, mora starejša sestra bosonoga plesati na sestrini poroki ali tvegati, da si nikoli ne najde moža.

Na poročne tradicije se v sodobnem času v modernih družinah najbolje spoznajo stari starši. Poglej si kako lahko njih vključiš v načrtovanje svojega sanjskega dne!

Poročne tradicije: Zanimivosti

 1. V mnogih kulturah okoli sveta – vključujoč Keltske, hindujske in egipčanske poroke – so roke neveste in ženina dobesedno zvezane skupaj. To predstavlja njuno predanost in obvezo novi zavezi kot poročen par.
 1. Rimska boginja Juno vlada poroki, srcu in rojevanju, zato verjetno popularnost junijskih porok.
 1. Princesa Viktorija je tista, ki je z igranjem Wagnerjeve poročne koračnice svojo poroko leta 1858, vzpostavila to tradicijo, ki velja še danes.
 1. Med krščanskim poročnim obredom nevesta stoji na ženinovi levi, saj je v preteklosti ženin potreboval svojo desno roko, da jo je lahko obranil pred drugimi snubci.

Poročni obred nevesta levo ženin desno

 1. V povprečju se v Združenih državah vsak dan poroči okoli 7000 parov.
 1. Valentinovo in silvestrovo sta dva v Las Vegasu najbolj zasedena dneva za poročne obrede.
 1. Katoliška tradicija javnega oznanjanja poroke izhaja iz načina zagotavljanja, da ženin in nevesta nista v sorodu.
 1. Fantovščine imajo že dolgo zgodovino. Z njimi so prvi začeli špartanski vojaki, ki so se s to hrupno zabavo dokončno poslovili od samskih dni.

Želiš izvedeti kako lahko poročne tradicije prilagodiš svojem edinstvenem stilu? Poglej si te poročne tradicije in njihove moderne različice!