Deli z drugimi

Poročna torta: 15 načinov, kako porabiti ostanke

porocna torta rezanje nevesta

Je sploh kaj bolj žalostnega od postane torte? Četudi vajina poročna torta po dnevu ali dveh morda še vedno zgleda odlično, je tekstura že suha in okus precej drugačen od tistega, ki ga je imela na dan, ko je bila spečena. A ne obupaj – tudi rahlo suha torta se lahko spremeni v mnogo okusnih slaščic. Tu je 15 domiselnih načinov, kako lahko predelaš preostanek poročne torte. Poleg sledečih nasvetov si oglej še ideje za sanjsko poročno torto!

porocna torta cake pops bela cokolada

1.   Cake popsi

Brez dvoma gre za enega najbolj ljubkih načinov predelave torte. Navadno so cake popsi narejeni iz mešanice nadrobljene torte in maslene kreme ali kremnega sira, ki je oblikovana v majhne kroglice, povaljane v sladkorju, mrvicah ali pomočene v stopljeno čokolado. Slednja še posebej dobro ohranja vlago v notranjosti kroglic in tako obudi odličen okus torte.

2.   Francoski toast

Francoski toast je odličen način porabe dan starega kruha – zakaj torej ne bi poizkusili tega še s torto? Naredi maso za francoski toast in z njo obdaj kose torte, nato pa jih ocvrti v ponvi, da postanejo zapečeni po robovih. Nastal bo prav pregrešen zajtrk.

3.   Poživi jo

Če je torta rahlo suha ali postana, jo lahko vedno poskušaš ponovno oživiti. Za to obstaja mnogo načinov, eden od najboljših je, da torto skupaj s koščki jabolka zapreš v plastično posodo – tako bo zopet postala sočna.

porocna torta milkshake cokoladni

4.   Naredi shake

V blender nadrobi kos torte (skupaj s kremo, seveda) in dodaj nekaj kepic sladoleda ter mleko ali smetano. Nastal bo okusen mlečni shake, po vrhu katerega lahko potreseš še nekaj nadrobljenega tortnega biskvita.

5.   Poročna torta kot obogatitev sladoleda

Podobna ideja je tudi, da iz torte ustvariš svoj lastni dodatek h sladoledu – poročna torta se lahko spremeni v posip ali pa jo nareži in njene koščke vmešaj v ledeno poslastico.

6.   Ustvari zloženko

Zloženka je en izmed bolj prefinjenih načinov uporabe preostale torte. Sestavljena je iz ličnih plasti sadja, kreme, nadrobljene torte in drugih dodatkov po želji. Rahlo suha torta je idealna za to sladico, saj tako lažje absorbira vlago in okus drugih sestavin. Ko jo postrežeš, se vse teksture in okusi zlijejo v nepozabno celoto.

porocna torta sladoled jagode

7.   Poročna torta na žaru

Ko pomisliš na žar verjetno pomisliš na meso, bučke, sir in podobno – skratka, slane jedi. Toda ali si vedela, da lahko na žar postaviš tudi koščke torte? Tako kot če na hitro popečeš kos kruha, to tudi iz kosa torte izvabi njen polni okus. Najboljše se seveda obnesejo kompaktne torte, če pa je imela vajina poročna torta več slojev, lahko koščke položiš na aluminijasto folijo, da ne razpadejo. Torta iz žara je še posebej okusna, če jo postrežeš s kepico sladoleda in svežim sadjem.

 

8.   Kruhov puding iz ostankov torte

Namesto kruhovega pudinga naredi tortni puding! Pri tem lahko uporabiš katero koli torto, ne glede na njen okus. Recept za to klasično, bogato sladico poišči na spletu, le kose kruha nadomesti s kosi poročne torte.

9.   Uporabi jo kot podlago za pito

Biskvit dobro nadrobi in ga uporabi namesto zmletih piškotov v testu za pito, ki je sicer narejeno iz zmletih piškotov in masla.

porocna torta jagodna pita

10.  Naredi tortne krutone

Tortni biskvit nareži na drobne kocke, ki jih lahko nato popečeš ali ocvreš, da nastanejo domiselni, hrustljavi krutoni. So odličen prigrizek, lahko pa jih potreseš tudi po kremah, pudingih in podobno. Enostavno je – preberi si katerega od receptov in le nadomesti kruh s torto.

11.  Bogati rjavčki

Kaj je lažjega kot na drobno narezati ali zdrobiti poročno torto in jo vmešati v testo za bogate, sočne rjavčke? Uporabi tvoj priljubljeni recept za to popularno slaščico in pred pečenjem le dodaj posebno sestavino – torto.

12.  Ocvri jo

Cvrtje ostankov torte ali kolačkov je fantastičen način, da oživiš njihov okus. S testom za cvrenje jim boš vrnila sočnost, olje pa jim bo dalo hrustljavo teksturo in okus.

porocna torta piskoti mleko

13.  Naredi šarloto

Šarlota oziroma charlotte je ugledna retro slaščica, pri kateri je polkrožni pekač obločen s podolgovatimi piškoti, nato pa napolnjen z moussom ali kremo, na vrh pa je položeno sadje. Torto, ki je ostala od vajinega dne, lahko preprosto narežeš na trakove in z njimi nadomestiš piškote na dnu pekača.

14.  S poročno torto lahko posuješ pekač

Drobno zmlet suh biskvit torte (tokrat brez kreme) lahko uporabiš za posipanje pekača, naslednjič ko se boš lotila peke torte. Imel bo enak učinek kot moka, s katero to verjetno narediš sicer – preprečil bo, da bi se testo med peko prijelo pekača.

15.  Naredi piškote

Še en od načinov »recikliranja« vajine poročne torte je, da njene drobtine uporabiš kot osnovo testa za piškote. Tako bosta zadnji grižljaj sladice vajinega dne lahko pojedla ob prijetni skodelici kave.

via GIPHY