Deli z drugimi

Poročna tančica: odgovori na vsa tvoja vprašanja

nevesta poročna tančica polje

Pravijo, da poročna tančica spremeni žensko, ki nosi lepo belo obleko v nevesto. S tem se strinjamo tudi mi, saj je v tem tradicionalnem kosu valujoče tkanine nekaj romantičnega. Ampak, kdaj bi si sploh morala nadeti tančico? Ali bi jo morala nositi tudi na poročni zabavi? Na ta in druga vprašanja ti bomo znali odgovoriti mi. Če si se odločila, da boš na poroki nosila poročno tančico, moraš vedeti naslednje.

Kdaj se nadene poročna tančica?

Najbrž te mika, da bi si tančico nadela takoj za tem, ko si oblečeš obleko, a to pogosto ni ravno najboljša ideja. Svojo frizerko prosi, naj ti tančico nadene tik preden boš zapustila sobo, v kateri se boš pripravljala. Tako ti tančica med ličenjem in zadnjimi popravki ne bo v napoto. Se boš do cerkve peljala z avtomobilom? V tem primeru bi bilo mogoče dobro, da si tančico nadeneš šele, ko prideš tja. Med vožnjo bi se namreč lahko zmečkala ali celo strgala pri izstopanju iz vozila (to bi pokvarilo tudi tvojo pričesko).

nevesta poročna tančica poročna obleka prstan

Kdaj bi si morala sneti poročno tančico?

To je povsem odvisno od tebe. Nekatere neveste, še posebej tiste z daljšimi tančicami, jih snamejo po obredu in fotografiranju. Tako jim je na zabavi bolj udobno in se lahko bolj prosto premikajo. Druge dolgo tančico samo zamenjajo za kratko. Tako ohranijo poročni videz, a se jim ni treba bati, da bi jim med plesom na tančico kdo stopil. Če boš imela med poročnim obredom obraz pokrit s tančico, poskusi najti takšno, ki je sestavljena iz dveh delov: kratkega, ki pokrije obraz, in daljšega, ki visi zadaj. Po obredu lahko daljši del preprosto odstraniš.

Kako naj poročno tančico ohranim na svojem mestu?

Tančico bo na mestu skoraj zagotovo obdržal glavniček, na katerega je pritrjena. Vseeno najbrž ne želiš tvegati, da bi ti tančico sredi obreda odpihnilo. Ko pravilno pritrdiš tančico, vzemi še nekaj podolgovatih sponk, ki se ujemajo s tvojo barvo las. Z njimi nežno pripni tančico, vendar pazi, da bodo sponke skrite pod lasmi. Dovolj je, če na vsaki strani uporabiš eno ali dve sponki (za boljši oprijem ju prekrižaj).

nevesta priprava poroka poročna tančica
Photo by Almos Bechtold

Kdo naj mi pomaga odstraniti poročno tančico?

Najboljša oseba za to bi bila tvoja frizerka, vendar se lahko zgodi, da ne bo mogla ostati še dve ali tri ure po urejanju pričeske (kar bi te tudi več stalo). Namesto tega za pomoč pri odstranjevanju vprašaj načrtovalko poroke ali prosi frizerko, da tvojo mamo ali pričo nauči, kako se poročna tančica pravilno odstrani. Najprej je potrebno odstraniti sponke. Oseba, ki odstranjuje tančico, mora nato eno roko položiti pod tančico in z njo držati lase, tako da jih glavniček ne povleče s seboj (saj bi se tako pokvarila pričeska). Z drugo roko počasi začne vleči glavniček, dokler se ne zrahlja. Takrat naj glavniček nežno povleče iz tvojih las (z drugo roko naj jih še vedno drži) in ga začne odmikati od glave. To naj počne pod takim kotom, da je na koncu iztaknjen glavniček od glave zamaknjen za 90 stopinj.

Poišči poročno tančico v katerem izmed poročnih salonov v tvoji okolici.