Deli z drugimi

Poročna postrežba – dobre in slabe strani različnih slogov

poroka-porocna-postrezba-hrane-napis

Hrana predstavlja enega glavnih poročnih stroškov, saj lahko račun za catering znaša od 45 do 50 procentov vseh vajinih prihrankov! Prva velika odločitev pri načrtovanju poroke je, kakšna bo poročna postrežba hrane. Nekoč so imeli pari na voljo le malo izbire, a danes obstajajo mnogi stili, ki se jih splača raziskati. Da bi ti pomagali pri izbiri najboljšega stila postrežbe za tvojo poroko, smo izbrali pet najbolj priljubljenih načinov postrežbe, skupaj z njihovimi dobrimi in slabimi stranmi.

1. slog postrežbe: klasična večerja

poroka porocna postrezba hrane natakar

Kaj je to: klasična sedeča večerja je najbolj tradicionalna in formalna poročna postrežba hrane, saj je vsakemu gostu posebej postreženo s hrano na krožniku. Običajno se gostom postreže tri hode: predjed, glavno jed in sladico (včasih tudi četrti hod – intermezzo ali amuse bouche – ki je postrežen pred glavno jedjo). Strežba običajno ponudi gostom eno ali dve (ali celo tri) možnosti za glavno jed, ki jo gostje izberejo vnaprej; druga možnost je, da vsakemu gostu postrežejo dve vrsti proteinov, kot sta na primer riba in meso, na enem krožniku (kar se včasih imenuje ‘’duet’’ krožnik).

via GIPHY

Dobre strani: Vsi pri mizi dobijo hrano na enkrat. Prav tako bo catering natančno vedel, koliko hrane mora nabaviti, saj je vsak obrok izbran že v naprej, s tem pa bodo vaši stroški nižji kot pri samopostrežnem bifeju ali pa družinskem kosilu. Druge aktivnosti (kot ples in nazdravljanje) lahko razporedite med hodi, da ohranite prijetno energijo skozi celotno večerjo.

Slabe strani: Sedeča večerja zahteva več natakarjev, tako za pripravo v kuhinji, kot tudi za postrežbo gostov. Zato bo račun za catering višji. Prav tako so možnosti pri hrani omejene na tisto, kar si boš izbrala pri poizkušanju. Če imaš med gosti mnogo izbirčnih jedcev, lahko tako marsikateri krožnik ostane poln.

Te zanima še več o poročnem cateringu? Preberi si 6 nasvetov za pravilni izbor.

2. slog postrežbe: samopostrežni bife

poroka porocna postrezba hrane samopostrezba

Kaj je to: pladnji s hrano so razporejeni po dolgih mizah, med katerimi se gostje lahko sprehajajo in si postrežejo sami. Druga možnost je, da za mizami stojijo natakarji, ki strežejo posamezne jedi. Samopostrežni bife je znan najbolj sproščena poročna postrežba hrane.

Dobre strani: Pri samopostrežnem bifeju je potrebnih manj natakarjev, kar pomeni, da boš lahko prihranila nekaj denarja (čeprav boš še vedno potrebovala osebje, ki bo skrbelo za bife in natakarje, ki bodo k mizam prinašali vodo in vino). Bife je lažji in cenejši način, da gostom ponudiš veliko izbiro različnih jedi, kar je dobro, saj ima mnogo ljudi različne vrste alergij in drugih prehranskih zahtev.

via GIPHY

Slabe strani: Vsaka miza bo morala posebej čakati, da pride do bifeja, zato lahko traja precej časa, da pridejo do hrane vsi gostje. Prav tako se lahko pojavijo čakalne vrste. Morda si boš morala izposoditi tudi prte, servirno posodje in pripomočke, če ti jih catering ne bo mogel priskrbeti. Gostje si bodo morali postreči sami in prinesti svojo hrano do miz, kar morda ne bo videti tako elegantno, kot bi si želela. Bife zahteva tudi večje količine hrane, saj ljudje običajno pojedo več, če si hrano postrežejo sami, kar pa bo prispevalo k večjim stroškom.

3. slog postrežbe: postaje s hrano

poroka porocna postrezba hrane torta

Kaj je to: Pri tem stilu je hrana razporejena po različnih ”postajah” po celem prireditvenem prostoru. Lahko na primer obstaja postaja z narezkom, bar s surovo hrano, postaja z majhnimi prigrizki, postaja s sladicami in podobno. Porcije, ki so postrežene pri vsaki postaji so običajno manjše, dovolj za dva do tri zalogaje.

Dobre strani: Kreativne postaje s hrano in predstavitve so priljubljene med ljudmi; gostje bodo cenili raznolikost ponudbe in interaktivni element. Ker so postaje razporejene po celotnem prostoru, gostom ne bo treba čakati v vrstah (vsaj ne zelo dolgo). Pri postajah s kuhano hrano lahko gostje sami povedo, na kakšen način bi radi, da jim kuharji pripravijo jedi. Takšna poročna postrežba hrane spodbuja tudi interakcijo med gosti.

via GIPHY

Slabe strani: Tvoj poročni prostor bo moral biti dovolj velik, kajti različne postaje s hrano zahtevajo veliko prostora. Prav tako boš morala najeti več kuharjev, če si želiš imeti interaktivne postaje (npr. s testeninami, narezkom, itd.), kar bo prispevalo k višjemu računu.

4. slog postrežbe: družinski slog

poroka porocna postrezba hrane brunch

Kaj je to: Podobno kot pri sedeči večerji, tudi pri postrežbi v družinskem slogu gostje sedijo pri mizah, natakarji pa jim prinesejo hrano. Velike porcije hrane so na pladnjih položene na sredino mize. Z njih si gostje postrežejo sami (tako kot pri večerji doma, v družinskem krogu). Ne veš, kakšne jedi bi rada imela na svoji poroki? Preberi si Zimska poroka: Ideje za hrano in pijačo, ki bodo navdušile množico.

Dobre strani: Gostje si lahko postrežejo toliko hrane, kot si je želijo. Čas namenjen večerji bo zelo dobro izkoriščen, saj bodo gostje lahko jedli takoj, ko si postrežejo.

via GIPHY

Slabe strani: Večerja v družinskem slogu zahteva veliko prostora na jedilnih mizah, saj bo na njih stalo veliko pladnjev in posod z različnimi jedmi. Morda boš morala povečati svoj budžet za najem dodatnih pladnjev in pripomočkov za serviranje, prav tako pa bo več stal catering, saj bodo morali pripraviti več hrane, da ne bi ničesar zmanjkalo.

5. slog postrežbe: postrežba v koktejl slogu

poroka porocna postrezba hrane

Kaj je to: Poročna postrežba hrane v koktejl slogu je sodobnejši trend, pri katerem so majhni prigrizki ponujeni tekom celotnega večera namesto klasične sedeče večerje. Prigrizki so običajno veliki za en grižljaj. Na voljo so tako topli kot hladni. Prigrizke lahko ponujajo natakarji ali pa so razporejeni po mizah, kjer si jih gostje lahko postrežejo sami. Ta slog postrežbe je dobra izbira za pare, ki si želijo bolj sproščenega ozračja. Tako se gostje lahko mešajo in družijo med seboj.

Dobre strani: Če je tvoj prireditveni prostor majhen, ti taka poročna postrežba hrane dovoli, da povabiš več ljudi. Ne boš namreč potrebovala velikih miz in stola za vsakega gosta. Taka vrsta postrežbe je običajno tudi krajša kot klasična večerja in bo tebi in tvojemu ženinu omogočila, da krožita med gosti in poklepetata z vsakomer. Prav tako bo strošek postrežbe nižji, saj ne bo vključena velika glavna jed.

via GIPHY

Slabe strani: Nekateri gostje morda še nikoli niso obiskali take vrste poroke, zato bodo zmedeni, ker bodo pričakovali klasično večerjo. Zato je pomembno, da so vabila napisana jasno, denimo: ”Vabimo vas, da se po obredu udeležite najine koktejl zabave.”. Kljub temu, da bodo stroški za hrano manjši, bodo gostje najverjetneje spili več, kot pri sedeči večerji. Zato bodo stroški za pijačo višji. Glede na to, da večina gostov ne bo sedela, bodo nekateri gostje morda s težavo videli pomembne dogodke, kot na primer vajin prvi ples.

Še vedno nisi prepričana, kakšnem slog postrežbe bi imela na svoji poroki? Skoči na članek Jesenska poroka: Najboljši catering trendi.