Deli z drugimi

Poročna obleka za ženina – najboljši napotki

porocna obleka zenin nevesta

Vsi mislijo, da je izbrati poročno obleko za ženina enostavno. Vendar temu ni tako, saj ni dovolj, da si ženin samo obleče hlače in suknjič, ampak se je pri izbiri treba potruditi, da se ženin v njej počuti dobro in izgleda čim bolj popolno. Prav tako kot pri izbiri prstana je tudi pri obleki treba paziti na velikost, barvo, obliko in stil. Želiš staromoden stil s klobukom in daljšim suknjičem, klasično formalno obleko ali morda nekaj bolj domačega in preprostega? Pomembno je, da poročna obleka predstavlja tebe.

Želiš nositi kravato, metuljček ali imeti odprt ovratnik? In, ali si pomislil na nogavice? Ja, tudi nogavice so pomembne. A na srečo ti bomo pomagali mi. Opisali bomo vse od srajc do hlačnic, zato se sprosti in uživaj v predstavitvi. Predstavili bomo vse od glave do pet, vse možne kose oblačil in kateri trendi so najboljša izbira za poročni dan.

porocna obleka zenin smoking
Ženin v smokingu

Obleke

Prva stvar, na katero pomisliš, ko slišiš za moške poročne stile, je obleka.  Stili oblek se z modo spreminjajo, prej so bili popularni široki suknjiči s širokimi hlačami, zdaj pa so v modi ožji in krajši kroji. Vsaka obleka pa se ne poda vsakomur, zato je najbolje, če za nasvet povprašaš prodajalca ali krojača, ki ti bo svetoval, katera je najboljša poročna obleka za tvoj tip postave. Lahko si daš izdelati obleko po meri, lahko pa ustrezno najdeš na obešalniku na trgovini ali pa si jo sposodiš.

Če ti je všeč staromoden stil s klobukom in daljšim suknjičem, kakršne je v trgovinah težko najti, si je obleko najbolje sposoditi, če pa gre za navadno obleko, ki je primerna za vse formalne dogodke, pa se splača dobro obleko kupiti.

Kombinacije različnih delov oblek

Namesto enotne obleke se lahko odločiš tudi za različne dele oblačil. Lahko si za poroko izbereš najljubšega od suknjičev, v katerem izgledaš bolj moderno, in izbereš hlače, ki se bodo k suknjiču najboljše podale. Lahko imajo različne vzorce ali živahne barve, če želiš izstopati, če pa ti preveč pozornosti ne ustreza, pa nekaj bolj umirjenega.

Seveda se ti ni potrebno omejiti samo na suknjič in hlače, če želiš različne kombinacije, to pomeni svobodno izbiro – lahko kombiniraš tudi kavbojke, kratke hlače z navadno srajco, brezrokavnikom ali jopico. Za več idej lahko pobrskaš po spletu in najdeš različne kombinacije, lahko pogledaš tudi, kako so oblečeni tvoji najljubši zvezdniki.

porocna obleka zenin vzorci
Karirast brezrokavnik

Srajce

Morda se ti zdi navadna bela srajca preveč preprosta, a tudi to lahko narediš zanimivo. Za preprost in sproščen videz je lahko odpeta, brez kravate ali metuljčka, z zapetimi gumbi in oprijeto srajco za bolj hipsterski izgled ali zanimiv ovratnik za bolj nenavaden stil. Seveda ni nujno, da je srajca bela – zanimiva kombinacija je tudi črna srajca s črno kravato, lahko pa tudi srajca z različnimi črtastimi, pikčastimi ali rožastimi vzorci.

Najpomembnejši namig: z zbiro srajce ne odlašaj do zadnjega dne. Prepričaj se, da bo zlikana in da se ne bo preveč prosojna. Za vsak primer si pripravi še rezervno srajco, da se lahko preoblečeš, če se bo umazala ali preveč preznojila.  Poročna obleka mora vsaj tiste par ur biti popolna.

Suknjiči

Če se odločiš za obleko ali samo suknjič z drugačnimi hlačami, se je potrebno držati nekaj pravil:

– Upoštevaj rez na hrbtni strani suknjiča, ki je namenjen lažjemu premikanju med nošenjem. Obstajajo suknjiči z enim ali dvema rezoma, s slednjim bo nastop na plesišču precej bolj udoben. Za tiste, ki željo izgledati bolj vitki, pa je najboljši suknjič brez rezov.

– Suknjiči s tremi gumbi najboljše izgledajo na višjih postavah

– Na moških nižje postave bo najboljše izgledal suknjič z globokim V izrezom, ki bo poudaril dolžino trupa.

– Obstajajo različni kroji suknjičev, nekateri z bolj modernim stilom in klasični.

– Rokavi so lahko krajši in tesnejši za formalen videz ali širši za bolj sproščen in moderen videz.

– Suknjič naj ne bo tako dolg, da bi se zmečkal, če bi roke vtaknil v hlačne žepe. Krajši suknjič bo tudi poudaril višino.

– Najpomembnejši del kroja je ob pasu – tam naj bo suknjič bolj oprijet kot drugje, kar bo poudarilo široka ramena.

– Ni potrebno, da je suknjič črn – lahko si omisliš belega s črnim ovratnikom, karirastega ali sinje modrega, ki bo lepo pristajal temno modrim hlačam.

porocna obleka modra obleka zenin
Modra poročna obleka

Hlače

Glede odločanja, katere hlače nositi na poroki, ti predstavljamo naslednje nasvete:

– S suknjiči se najbolje ujemajo formalne hlače, ki bodo izgledale najlepše. Hlače naj ne bodo preveč oprijete, a glej, da bo odvečne tkanine na hlačnicah čim manj.

– Zanimivo je videti del gležnja, vendar je težko ujeti pravo višino hlačnic. Najbolje je, če se hlačnica konča pri začetku čevlja, vsekakor pa ni dobro, če so hlače predolge in se ob čevlju nagubajo

– Če hlače delaš po meri, h krojaču prinesi tudi poročne čevlje, da bo lahko ujel idealno dolžino hlačnic. To je še posebej priporočljivo, če so hlače zarobljene.

Kravate

Izbira kravat je praktično neskončna, lahko si izbereš svileno, volneno, platneno ali drugo. V kombinaciji s srajco, suknjičem ali celo nevestino obleko je lahko bolj žive barve, s črtami ali ujemajočo se barvo.

Metuljčki

Metuljčke so včasih nosili le bolj posebni ženini, danes pa se uporabljajo vedno bolj. Obstajajo tri vrste metuljčkov, takšni, ki si jih ženin zaveže sam, že zavezani, ali pa se na obleko pritrdijo s sponko. Čeprav je že zavezan metuljček morda lepši, je bolj šarmantno, če si ga zna moški zavezati sam, prav tako pa ob koncu pogostitve dobro izgleda razvezan.

Obstajajo različni metuljčki, med katerimi lahko izbiraš. Klasični so veliki in v obliki pravega metulja, takšni z ravnimi robovi,  takšni z zaokroženimi robovi, ki so bolj staromodni, in takšni s koničastimi robovi, ki spominjajo na diamant in izgledajo posebno zanimivo. Poročna obleka bo z dodatkom metuljčka še lepša.

porocna obleka rdec metuljcek
Rdeč metuljček

Vratni pas

Namesto kravate ali metuljčka lahko vrat okrasiš tudi z vratnim pasom, ki izgledajo še bolj posebno. Za prestižen videz lahko izbereš svilen šal s paisley vzorcem v posebnih nenavadnih barvah. Šal se lahko kot kravato zaveže na veliko načinov, vse pa je odvisno tega, kakšen videz želiš. Za bolj formalne poroke je dobro, da je deloma skrit pod srajco.

Telovnik

Telovnik ali brezrokavnik lahko na ženinu izgledajo odlično kot del trodelnega kompleta obleke ali kot nadomestek za suknjič, če je poroka poleti.

– Kot pri suknjiču in hlačah naj se brezrokavnik ujema z ostalimi deli oblačil, kar se tiče barve, tkanine in kroja.

– Telovnik naj bo dovolj dolg, da zakrije srajco na sprednjem delu in se konča malo pred pasom. Ob straneh in zadaj je lahko tudi malo krajši, da se vidi tudi srajca.

– Telovnik naj bo tesen, da lepo objame telo, če pa zaradi tesnosti postane neudoben (po tretjem koščku torte), pa je najboljše enostavno odpeti spodnji gumb.

– Če kupuješ trodelni komplet obleke, se prepričaj, da se bo V izrez telovnika videl tudi na oblečenem suknjiču.

Preprostejša poročna obleka

Za manj formalne poroke v bolj sproščenem vzdušju se lahko uporabi preprostejša oblačila, kar postaja vedno bolj popularno. Enostavna oblačila kot so kavbojke, navadne srajce in športni copati kombiniraj z bolj formalnimi deli oblačil kot so suknjič, naramnice ali metuljček.

Najboljši namig: preden se odločiš za takšna oblačila, se o tem posvetuj s partnerjem, da se bosta obleki na poroki ujemali.

porocna obleka dodatki za zenina
Dodatki za ženina

Čevlji

Glede čevljev je izbira ogromna, prav tako pa ni veliko pravil, ki bi jih moral upoštevati. Barvo čevljev izberi glede na obleko, za črno obleko naj bodo črni, za temno modre hlače pa rjavi. Sive obleke se dobro kombinirajo z obema, a je za svetlejše odtenke dobro izbrati tudi čevlje svetlejših barv.

Čevlji s špičastimi konicami ali »špičjaki« so popularni in izgledajo bolj moderno kot zaobljeni, vezalke dajo čevljem videz urejenosti. Za bolj staromoden videz so lahko sijoče zloščeni, lahko pa uporabiš tudi ščitnike za čevlje iz blaga, ki so znak prestiža.

Najboljši namig: čevlji naj bodo udobni, da ne bojo žulili ali ti bo v njih preveč drselo, za njihov videz in obliko pa poskrbi pravočasno.

 

Naprsni šopki

Rože v gumbnici je klasičen okras za obleko, ki da vsem vedeti, da je ženin na poroki najpomembnejši moški. Rože v šopku naj se ujemajo s poročnim vzdušjem in ostalimi rožami, ki jih na poroki ne bo manjkalo. Namesto rož si lahko obleko okrasiš tudi z drugačnimi okrasi. Poročna obleka z dodatkom cvetja se sliši super.

S pripravo naprsnega šopka ne odlašaj, saj da bo tik pred fotografiranjem težko urediti, da bo izgledal popoln.

Žepni robček

Žepni robček v suknjiču je enostaven način, kako izpopolniti videz suknjiča. Lahko se ujema z obleko ali kravato, ali pa je barva primerno kontrastna, da robček izstopa. Edina stvar, ki jo je pomembno znati, je, kako se žepni robček pravilno zloži, da bo izgledal popolno.

Zložiš ga lahko po predsedniško, kot je bilo popularno v 60 letih prejšnjega stoletja, lahko je zložen tako, da je na pravih mestih naguban, ali pa ravno in koničasto.

naprsni sopek rdeca barva
Naprsni šopek

Gumbi na rokavih

Gumbi na rokavih suknjiča so ena najbolj pomembnih dodatkov pri poročni obleki, z njimi pa lahko pokažeš tudi svojo osebnost. Lahko izbiraš med bolj sproščenimi ali resnimi dizajni, lahko pa so tudi starinski s simboli, ki imajo pomen.

Ni preveč pomembno, kako gumbi za rokave izgledajo, bolj se osredotoči na to, kaj ti pomenijo in izkazujejo tvojo osebnost in okus.

Nogavice

Ženin obožujejo nogavice! Redke so poroke, na katerih ženini ponosno ne pokažejo svojih nogavic. Lahko so označeni z inicialkami, živih barv, z vzorci ali napisi, v vsakem primeru pa so priložnost, da se s svojim stilom pozabavaš. Poročna obleka naj odraža tvoj stil.

Pomisli na poročne goste in so domisli nečesa, kar vam vsem veliko pomeni, kot na primer najljubša nogometna ekipa ali najljubši super heroj, in tako boste na poroki lahko pokazali, kako ste povezani.

Najboljši namig: verjetno nam tega ni potrebno omeniti, pa vendar: NIKOLI ne nosite belih nogavic s črno obleko. Hvala.

Naramnice

Čeprav hlačni pasovi izgledajo dobro, so naramnice nekaj posebnega. Ne le, da so udobne in funkcionalne, ampak bo ženin v njih izgledal bolj čeden in eleganten.

Z naramnicami bo ženin še vedno izgledal urejeno, tudi ko bo na poroki izgubil kravato, pozabil suknjič in po koncu noči še vedno divjal na plesišču.