Deli z drugimi

Poročna obleka: Časovnica nakupovanja

porocna obleka poroka

Ko pride do izbiranja poročne obleke, je čas poglaviten. Poročna obleka naj bo na vrhu tvojega seznama! Da ti ne bi izbiranje ušlo izpod nadzora, smo ti pripravili časovne roke. Vemo, odkar si zaročena si ne nehaš predstavljati sebe v popolni poročni obleki – nakupovanje bo razburljivo in zabavno, a utegne biti tudi naporno in stresno. Kdaj začeti z njim? Kako poteka? Naj te vse to ne skrbi – tu je vse kar potrebuješ vedeti od izbiranja do preoblikovanja!

porocna obleka izbor oblek nevesta

12 mesecev pred velikim dnem

Določi njeno približno vrednost

Ko se odločita, kakšen bo badžet celotne poroke, se odločita še, kolik sta pripravljena odšteti za obleki. H ceni same obleke ne pozabi prišteti še stroškov transporta in verjetno šivilje. 10 do 20 odstotkov tega badžeta pa daj na stran za dodatke, kot so čevlji, nakit in tančica.

Naredi raziskavo

Preden začneš z nakupovanjem se odloči, kakšnega stila si želiš. Pri tem ti lahko pomaga izbira lokacije – če si bosta dahnila usodni »da« na plaži, bo na primer najbolj primerna padajoča, lahka poročna obleka. Če pa bo vajino slavje potekalo v uglednem hotelu, utegne biti najboljša izbira večerna plesna obleka. Poleg tega se pozanimaj tudi, kakšna oblika obleke najbolj ustreza tvoji postavi. Preglej opcije na spletu in v revijah ter izreži oziroma shrani tiste, ki so ti najljubše.

via GIPHY

Izberi družbo za nakupovanje

S sabo vzemi mamo, najboljšo prijateljico ali kar obe – naj le ne bosta več kot dve ali tri spremljevalke. Preveč različnih mnenj te lahko namreč po nepotrebnem zbega.

Pojdi nakupovat

Obstaja razlog, zakaj je dobro začeti z nakupovanjem dovolj zgodaj – nakupovanje poročne obleke ni kot vsako drugo nakupovanje, ko izdelek kupiš in je pripravljen za uporabo, temveč navadno zahteva še vsaj popravek ali dva. To pomeni, da bo vzelo precej časa, da se obleko prilagodi tvojim meram, da bo na koncu popolna kot mora biti. Ker nikoli ne veš, koliko dela bodo imeli saloni, je dobro, da svoj termin rezerviraš čim prej. Ob obisku salona imej s seboj slike oblek, ki so ti všeč – tako ti bodo znali najbolje svetovati in pomagati.

Te zanima, kdaj so neveste vedele, da so našle tisto pravo? Preberi si tukaj.

8 mesecev pred velikim dnem

Poročna obleka – čas za odločitev!

Zdaj je čas, da se dokončno odločiš in naročiš obleko. Da je prava boš vedela tako, da je ne boš hotela sleči. Ko naročiš obleko je navadno potrebno plačati aro, ki lahko znaša približno 60 odstotkov njene vednosti. Gre za to, da je za izdelovanje tvoje unikatne obleke potrebna delovna sila, zato potrebujejo oblikovalci predplačilo, da lahko začnejo z izdelavo. Preden podpišeš naročilnico se prepričaj, da so vsi podatki pravilni. V salonu vprašaj, čez koliko časa lahko pričakuješ, da bo tvoja čudovita poročna obleka pripravljena.

porocna obleka podvezica nevesta

5 mesecev pred velikim dnem

Nakupi spodnje perilo

Izberi spodnje perilo pred prvim pomerjanjem poročne obleke. Če boš nosila nedrček brez naramnic ali perilo za oblikovanje postave – vsaka malenkost lahko vpliva na tvoj izgled in počutje.

Izberi lasne dodatke

Čas je tudi, da zbereš svojo tančico, če boš to imela. Tako boš vedela, kako bo zgledal tvoj celotni videz, od glave do pet, že na prvem pomerjanju. Če je tvoja poročna obleka preprosta, ti priporočamo krajšo ali mrežasto tančico, v primeru da boš na vajin dan nosila elegantno večerno obleko, pa je morda boljša izbira nekaj dramatičnega, kot je na primer tančica, ki sega do tal ali se celi vleče za tabo.

Izberi obutev

Razmisli o višini petk na svojih poročnih čevljih. Na nogah boš cel dan, zato prizanesi svojim prstom. Dobra alternativa so elegantni nizki čevlji ali celo moderne superge. Lahko pa si privoščiš malo obojega in imaš za sam obred elegantne petke, kasneje pa se preobuješ.

porocna obleka pomerjanje salon

3 mesece pred velikim dnem

Imej prvo pomerjanje poročne obleke

Dobro je, da imaš tri pomerjanja poročne obleke – ključen pa je njihov čas. Od prvega pomerjanja se namreč lahko še malce zrediš ali pa izgubiš kakšen kilogram. Če pa boš obleko pomerjala prepozno, morda ne bo časa, da bi ti jo prilagodili.  Ne pozabi na pomerjanje prinesti tudi izbranih dodatkov, spodnjega perila in poročnih čevljev. Če obutve še nisi izbrala, imej s seboj par čevljev, ki so približno enako visoki, kot bodo poročni – le tako tu bodo lahko po meri prilagodili dolžino obleke. Ta naj bi se le malo dotikala tal, nikar pa ne daljša, saj s tem le tvegaš, da se mej hojo zapleteš spotakneš ob blago.

porocna obleka dodatki verizica

6 do 8 tednov pred velikim dnem

Izberi modro, staro, novo in izposojeno

Če bo v tvoj poročni komplet vključeno tudi nekaj modrega, starega, novega in izposojenega, kot veleva stara tradicija, je dobro da tudi to najdeš še pred zadnjim pomerjanjem poročne obleke. Morda si boš zaželela modre pentlje ali žepka na notranji strani obleke – tako lahko šiviljo pravočasno prosiš, da ti jo prišije (skupaj z ostalimi popravki).

Imej drugo pomerjanje poročne obleke

Na prvem pomerjanju bosta s šiviljo določili večje spremembe – dodajanje rokavov, sprememba oblike dekolteja in podobno. Preden bosta končali, boš izgledala bolj kot blazinica za bucike kot nevesta. Drugo pomerjanje poročne obleke pa je namenjeno manjšim popravkom, na primer spremembi dolžine robov. Nujno je, da je poročna obleka med pomerjanjem v popolnem stanju – da ni zmečkana, se nikjer ne nabira in je nikamor ne vlečeš. Sprehodi se po salonu in povadi kakšnega od plesnih korakov v poročnih čevljih. Tako boš videla, kako se obleka obnaša med tvojim gibanjem in ali v njej sploh lahko dihaš. Na poročni dan jo boš nosila vsaj 8 do 10 ur, zato je nujno, da ti je v njej udobno.

porocna obleka porocni cevlji

2 do 3 tedni pred velikim dnem

Vadi hojo v svojih čevljih

Svoje poročne čeveljce najprej preizkusi doma, da se prepričaš, da niso previsoki in da se v njih dobro počutiš. Tako jih boš pred velikim dnem shodila in videla kako udobni so zares ter ali potrebuješ rezervni par.

Imej zadnje pomerjanje poročne obleke

Poleg obleke in vseh dodatkov boš tokrat najverjetneje potrebovala tudi škatlo robčkov. Prvič boš namreč videla svojo podobo točno takšno, kakršno bo tvoj bodoči mož gledal pred oltarjem. S seboj pripelji vsaj enega družinskega člana ali prijateljico, da z njim/njo deliš ta poseben trenutek.

Odnesi jo domov

Ko je tvoja poročna obleka pripravljena, jo doma skrbno skrij na mesto, kamor tvoj zaročenec ne bo pogledal niti pomotoma. Nekateri saloni prav zato ponujajo možnost hranjenja obleke do le nekaj dni pred obredom. Ko jo dobiš v roke, preveri, da je res vse kot mora biti. Hrani jo v neprosojni vreči za obleke in tančico v drugi vreči, da se ne zaplete z detajli na obleki.

porocna obleka popravki poroka

Dan pred velikim dnem

Pripravi vse potrebno

Kupi ročni parnik in ga skupaj z ostalimi stvarmi za »prvo pomoč«, kot so bucike, modni trakovi, set za šivanje in podobno, spravi v torbo, ki naj bo jutri za vsak slučaj nekje v bližini. Pripravi tudi samo obleko, čevlje, tančico, nakit in vse ostalo – naj bo na enem mestu, da česa slučajno ne pozabiš, še posebej, če se boš pred obredom urejala kje drugje kot na sami lokaciji poroke.

Poročni dan

Zabavaj se!

Ostalo je le še nekaj malenkosti: Najprej s parnikom poravnaj morebitne gube, nato pa si vzemi približno 30 minut za oblačenje, pri čemer naj ti pomagajo družice. To je to – pripravljena si! Le še sprosti se in uživaj v lepih trenutkih.