Deli z drugimi

Poročna kaligrafija: 10 stvari, na katere moraš biti pozorna

poroka porocna kaligrafija nevesta

Če želiš najeti profesionalnega kaligrafskega umetnika ali elegantne napise ustvariti sama, je tu nekaj osnovnih dejstev, o katerih moraš razmisliti. Na ovojnicah za tvoja poročna vabila ali na karticah z imeni gostov bo ročno izpisana poročna kaligrafija dala tvoji poroki prestižen, eleganten videz. Če se že odločaš za pravšnji slog kaligrafije ali šele premišljuješ, kaj bi naročila pri lokalnem ponudniku poročnih tiskovin, je tu nekaj detajlov, ki si jih je pomembno zapomniti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Calligrapher & Illustrator (@ciarraclaire) on

Kje jo uporabiti

Tradicionalno je poročna kaligrafija namenjena zunanjim in notranjim kuvertam za vabila, vendar jo lahko uporabiš tudi drugje, denimo na karticah z imeni, na jedilnikih, programih obreda, in celo karticah z zahvalnimi sporočilci. Običajno v kaligrafiji niso izpisana celotna vabila (lahko je težko berljiva – ter tudi draga), ročno izpisani posamezni deli vabil, kot denimo vajina imena pa so vse bolj priljubljena izbira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Printed Palm (@theprintedpalm) on

Natisnjena vs. ročno izpisana poročna kaligrafija

Idealno bi bilo, da so naslovi na kuvertah izpisani ročno, a obstajajo kaligrafski fonti, ki jih lahko (pogosto brezplačno) naložiš na svoj računalnik in jih uporabiš na kuvertah.

Lahko tudi prosiš svojega ponudnika poročnih tiskovin za nakup enakega fonta, ki ga bodo uporabili v vabilih – na tak način lahko natisneš v ujemajočem se fontu tudi poročni program in kartice z imeni. Skoraj vedno se opazi razlika med ročno pisano kaligrafijo in natisnjenim fontom, vendar je tudi natisnjena poročna kaligrafija lahko lepa izbira, če želiš prihraniti nekaj denarja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grace Niu Avila (@graceniudesign) on

Koliko stane

Kaligrafija vzame ustvarjalcem veliko časa, kar se pozna tudi pri ceni. Cene se gibljejo med 2€ do 5€ na kuverto ali pa so še višje glede na posebne zahteve. Veliko umetnikov postavi cene glede na različne faktorje: čas, ki ga porabijo za delo, morebitni posebni materiali, kot npr. posebna črnila ali kovine ter tip papirja ali drugih materialov, na katere pišejo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Calligraphy by Jennifer (@wedding_calligrapher) on

Kako dolgo traja izdelava

Večina umetnikov predvideva, da bo rok izdelave vabil trajal približno dva tedna, vendar je to resnično odvisno od velikosti in tipa naročila. Zapomni si, da so tako kot popularni poročni prostori, tudi izkušeni kaligrafi hitro zasedeni, zato ne odlašaj do zadnjega trenutka – lahko se zgodi, da boš zaradi časovne stiske morala plačati več.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katie Grantier (@inkandsable) on

  1. Kje iskati ponudnika

Začni pri svojem ponudniku poročnih tiskovin – veliko teh butikov ima že pripravljen seznam zaupanja vrednih kaligrafov s katerimi sodelujejo. Tako te bodo lahko povezali z umetnikom, ki se sklada s tvojim osebnim slogom in poskrbeli, da se bo tvoja poročna kaligrafija skladala s slogom poroke (ne želiš imeti nenavadne kaligrafije na tradicionalnih vabilih).

Nekateri večji ponudniki imajo svoje kaligrafe ali pa se bodo z njimi povezali sami in ti prihranili dodaten opravek. Oglej si bloge s poročnimi tiskovinami in poročne galerije in si zapiši kaligrafske sloge, ki so ti všeč ter imena umetnikov, ki so jih izdelali. Povprašaj tudi prijateljice po imenik kaligrafov, ki so jim priskrbeli poročna vabila, še posebej, če ti je bil všeč njihov slog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lorena Gillispie (@scriptmepretty) on

  1. Izbira pravega kaligrafa

Tvoj kaligraf bi moral imeti umetniško diplomo ali certifikat, seznam referenc in portfolio svojih del, ki si jih lahko ogledaš (pogosto je portfolio na voljo tudi na spletu). Povprašaj ga, kako dolgo se že ukvarja s kaligrafijo. Kvaliteta pride z izkušnjami in mlajši kaligrafi morda niso tako samozavestni.

Prosi jih tudi za poizkusne primerke (še posebej če se odločaš za unikaten dizajn), preden se dokončno odločiš. Ključ do dobre kaligrafije je konsistentnost: oblika, poteg, teža, razmik in ritem so vsi pomembni faktorji pri popolni pisavi. Zato si oglej čim več primerkov različnih vrst pisav pri vsakem kaligrafu.

Ko enkrat zožiš svoj izbor ustvarjalcev, jim piši in prosi za osnovne informacije. Vključi datum poroke, približno število gostov in splošen opis poroke in tudi kaj želiš od (kuverte, kartice z imeni itd.), da ti lahko kaligraf poda natančnejše informacije glede zneska in časa. Prav tako se pozanimaj, kako skleneš sodelovanje – nekateri želijo podpis pogodbe, nekateri pa depozit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bride.si (@bride.si) on

  1. Izbira sloga

Pri sodelovanju s kaligrafom si boš ogledala veliko primerkov pisav in si izbrala eno za svoje kuverte. Eden od najpogostejših slogov je »Copperplate«, pri kateri se izmenjujejo debele in tanke linije, »Italics« je drugi pogost poševen način pisave, za katero so značilne ovalne črke. Vsak kaligraf ima svoj stil – nekateri so specializirani za tradicionalne sloge, nekateri pa oblikujejo svoje lastne pisave. Oglej si portfolio svojega kaligrafa in se odloči za slog, ki te najbolj pritegne.

Da bo tvoja poročna kaligrafija res edinstvena, lahko celo naročiš čisto novo pisavo, ki združuje elemente različnih slogov. Imej v mislih pisavo na tvojih vabilih in prinesi s seboj primer vabila, ki ga lahko pokažeš kaligrafu, da se bo lažje seznanil s slogom tvoje poroke. Če je tvoja poroka bolj tradicionalna, ji bo pristajala bolj izumetničena pisava, enostavnejša pisava pa bo lepe pristajala bolj sproščeni zabavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bride.si (@bride.si) on

  1. Oddaja naročila

Ugotovi, kako si tvoj kaligraf želi, da oblikuješ seznam naslovov. Večina ima rada razpredelnico s posameznimi informacijami v različnih stolpcih in vrsticah: imena, hišne številke, poštne številke in države. Ne piši poštnih naslovov na roko (tudi v zadnjem trenutku ne), saj tudi najjasnejši rokopis lahko pripelje do napak.

Seznam naslovov preglej dvakrat in ga daj pregledati še komu, ki pozna vsa imena. Ne pozabi tudi na titule, kot so G. in Ga. Ko boš imela končan celoten seznam, ga po elektronski pošti pošlji kaligrafu. Na tak način boš imela pregled nad vsemi prošnjami in navodili. Tvoj kaligraf bo najbrž zahteval večje število kuvert kot je gostov na seznamu (običajno od 15 do 20%). Napake se dogajajo tudi profesionalcem, lahko boš tudi ti v zadnjem trenutku želela spremembe in popravke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bride.si (@bride.si) on

  1. Ogled končnega izdelka

Kaligraf bo sicer preverjal svoje delo, a tudi ti si vzemi dva tedna časa, da si natančno ogledaš vsako kuverto, preden odpošlješ vabila. Tako se lahko še pravočasno odpravijo vse morebitne napake. Potrebovala bo tudi dovolj časa, da zapakiraš in zapečatiš vsa vabila. Lahko prosiš svojega kaligrafa, da to stori zate, a to ni v skladu z navado in lahko, da ti bo prineslo dodatne stroške. Na koncu, preden vse skupaj odneseš na pošto, prihrani eno ali dve vabili le zase, kot spominek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bride.si (@bride.si) on

  1. Naredi sama

Če si želiš napisati svoj popis poročnega dne ali zahvalna sporočilca sama, potem je tu nekaj stvari, ki jih moraš vedeti. Bodi realistična. Morda imaš čas, da izpišeš vse kartice z imeni na mizah, vendar se izogni ročnemu pisanju 200 kartic s posameznimi imeni gostov.

Morda se to v tem trenutku zdi zabaven projekt, vendar se zavedaj, da boš imela pri načrtovanju poroke polne roke dela tudi z drugimi stvarmi. Prav tako se moraš naučiti kaligrafije. Najdi knjigo z navodili ali  spletni tečaj. Vse, kar potrebuješ za začetek je pisalo, držalo za pisalo, črnilo in papir. Premišljuješ o tečaju. Na spletu zagotovo najdeš tudi ponudnike lokalnih tečajev kaligrafije.

In še za konec? Bodi potrpežljiva. Poročna kaligrafija ni preprosta in če si začetnica, bo potrebnega nekaj časa, da se priučiš spretnosti, zato si pusti delati napake. In skušaj uživati v delu!