Deli z drugimi

Oblikovanje lastnih vabil in tiskovin: Pristopi in rešitve

nevesta nacrtovanje poroke oblikovanje lastnih vabil

Ure in ure brskanja za vabili in še vedno nista našla tistega pravega? Takoj prenehaj z iskanjem in oblikuj lastna. Oblikovanje lastnih vabil pa vendar ni kot manjši DIY projekt. Za popoln izgled je vseeno potrebno sodelovati s profesionalnim oblikovalcem vabil. Vabila in druge tiskovine narejene po meri lahko lepo zaokrožijo stil tvoje poroke. Ampak preden se zavežeš projektu, kot je oblikovanje lastnih vabil, se moraš zavedati, kakšen poročni proračun imaš na voljo in koliko časa ti bo takšen projekt vzel. Preberi si nekaj naših pristopov in rešitev, ki ti bodo pri tem pomagali.

1. korak: Kakšno vizijo imaš

Vzemi si nekaj časa in malo sanjari o svojem poročnem vabilu: nežne barve, kakšno dopisno pisavo si želiš in ali bi imela okrasitev s fotografijami? Kateri odtenki in stil (moderen ali tradicionalen) vizualno ustrezajo vama kot paru? Idealno bi bilo, da imaš že nekaj idej preden govoriš s profesionalcem. Pomisli, kakšne besede uporabljaš, ko opisuješ stil poroke in vizijo zabave svojim prijateljem in družini. Ali gre za hollywoodski glamur ali za rustikalno eleganco? Moraš biti pripravljena pripovedovati in deliti svojo zgodbo z oblikovalcem, ki ga boš izbrala.

2. korak: Za oblikovanje lastnih vabil rabiš načrt

Odloči se, kako daleč boš šla pri ustvarjanju po meri v smislu barve, vzorcev in papirja. Zahtevnejši projekti bodo morda zahtevali bolj sposobno ekipo profesionalcev. Želiš kombinacijo posebnih metod tiskanja? Je oblikovanje, ki si si ga zamislila unikatno ali tvoj izdelek po meri vsebuje le preprosto risbo marjetice, tvoje najljubše rože? Morda hočeš osebno oblikovana vabila ampak nimaš še določene ideje. Najbolje je, da se posvetuješ s profesionalcem, ki te bo vodil skozi proces.

poroka dekoracije znak tiskovine

3. korak: Preiskuj

Pomembno je, da najdeš človeka, ki te bo poslušal in izpolnil tvoje ideje. Osebnosti in stili se razlikujejo, zato poskrbi, da najdeš nekoga sebi podobnega. Priporočamo, da se najprej obrneš na prijatelje, svojega poročnega organizatorja in druge poročne profesionalce. Možnosti je veliko, tako da preleti vse ponudnike od neodvisnih oblikovalcev do oblikovalskih studiev – obišči spletne strani s tiskovinami. Morda najdeš popolnega oblikovalca v papirnici iz soseščine ali pa nekje drugje v mestu. Še dobro, da se lahko preko e-maila pošilja slike poizkusnih izdelkov, kar omogoča gladko izmenjavo mnenj, ne glede na oddaljenost med teboj in profesionalcem, ki si ga izbrala.

4. korak: Zbiraj primerke

Začni zbirati vabila, ki so ti všeč: ročno narisane skice, vabila iz preteklosti, ki so ti bila všeč in izrezki iz revij, ki spodbujajo tvojo kreativnost. Pa še nekaj, profesionalci imajo pogosto portfelje napolnjene s stotinami primerov, ki ti lahko služijo kot inspiracija za oblikovanje lastnih vabil.

5. korak: Pogovori se z oblikovalcem

Zdi si nasprotujoče, ampak v ta problem moraš zakorakati z zelo direktnim fokusom kot tudi z glavo odprto za domislice. Pomembno je, da začutiš osebnost tistega, ki bo zate oblikoval poročno vabilo. Ali se ti zdi, da pozorno posluša, ko govoriš? Še bolj pomembno, glede na to kar slišiš in vidiš, ali je stil kompatibilen s tvojim? Ali si videla kakšno preteklo stvaritev, ki si jo oboževala? Če nisi navdušena nad večino njihovih primerkov, se ne boj ozreti drugam. Ne pozabi se pogovoriti tudi o logistiki. Bodi realistična glede tega, kaj si lahko in česa si ne moreš privoščiti. Ne prehitevaj procesa. Ko boš našla nekoga, ki bo resnično razumel tvojo vizijo, bo vredno vsakega dodatnega truda.

poroka dekoracije tiskovine darila

6. korak: Izberi barvo

Poročne barve so rdeča nit, ki povezuje elemente tvojega sanjskega obreda. Odloči se, kako boš vključila odtenke v tiskovine: bosta pisava ali vzorec obarvana ali bo barvast kar papir? Ali vse troje? Se ne moreš odločiti za eno barvo? Izberi dve. Izberi par, ki bo med seboj usklajen. Vendar se ne zadovolji z bledo roza, če ti je bila vedno najljubša močna vijolično rdeča. Najbolj pomembno je, da preučiš, kako vsaka barva izgleda na papirnatih izdelkih. Ne domnevaj, da bo pisava izgledala enako na beli kot na bež podlagi.

7. korak: Določi motiv

Si želiš monogram ali kakšen drug simbol vključen v obred ali zabavo? Lahko bi dodala temo tudi na poročna vabila. Na vabilu za tropsko poroko bi bile na primer školjke in korale. Prebrskaj po oblikovalčevi osebni mapi in si označi izdelke, ki misliš, da ponazarjajo tvoj stil.

8. korak: Izberi velikost in obliko

Verjela ali ne, ovojnica določa velikost vabila, zato mora oblikovanje ostajati v mejah formata (kvadraten, pravokoten, ozko pravokoten). Oblika ovojnice določa tudi tvoj poročni stil (nenavadna oblika ponavadi namiguje na netradicionalno poroko).

poroka dekoracije pribor tiskovine

9. korak: Določi rok

Poznati moraš časovni okvir, ki te omejuje, preden začneš. Določi realen rok. Upoštevati moraš dogovarjanja in kaligrafijo. Povprašaj po času izdelave in ceni za predloge. Ko bo naloga določena, te bo zanimalo, koliko časa bo trajalo, da se natisne? To niso zabavni deli procesa, ampak če nanje ne pomisliš zdaj, boš kasneje letala sem in tja v prenatrpanem urniku.

10. korak: Pozanimaj se o tiskanju

Preden se zmeniš za posel, povprašaj po celotni ekipi. Kdo je tiskar? Bo tvoj oblikovalec prišel preverit, ko se bo izdelek tiskal in zagotovil, da bo vse tako kot mora biti? Ali boš videla končni izdelek? Ali je papir prave kvalitete za tvoje oblikovanje? Še tako čudovito oblikovanje lahko namreč izgleda čudno na napačnem papirju. Kdo sestavlja vabila? Ali to stori oblikovalec zastonj ali moraš za to dodatno plačati? Kolikokrat lahko popraviš vabilo? Od začetka moraš poznati vse cene oblikovanja in predlogov. Imeti morate sestavljeno pisno pogodbo, ki vključuje predvideno ceno in časovni okvir. Verjetno boš tudi morala plačati polog, da se projekt lahko prične. Ko gre za oblikovanje lastnih vabil, bo celovit načrt eliminiral spremembe, ki se lahko nakopičijo. Večina oblikovalcev dovoljuje eno ali dve rundi sprememb – dodatni stroški so lahko opazni. Bodita organizirana od vsega začetka in zmanjšala bosta napake in nepredvidljive spremembe.

poroka dekoracije nevesta zenin prestol

11. korak: Končne podrobnosti

Res je zadovoljujoče, če oblikuješ nekaj svojega. Vendar si zapomni, da je potrebno stopati korak za korakom, saj lahko že pisava določi stil. Ne sili v nekaj, kar ti ni všeč že na prvi pogled v upanju, da boš to vzljubila pozneje. Poglej širše. Ugotovila boš, da ima vsak element določeno vlogo, ki je še kako pomembna za celoten obred.

Če si se odločila za oblikovanje lastnih vabil, potem ti bo zagotovo šla od rok tudi DIY foto stojnica za poročni sprejem, kjer se bodo z norčavimi dodatki lahko zabavali tvoji gostje.