Deli z drugimi

Najpogostejši slogi postrežbe hrane na porokah

nevesta poroka postrezba hrane kokos

Za vajino poročno pogostitev imata na voljo široko paleto izbire načinov postrežbe hrane na porokah. Od obrokov v družinskem slogu in ruske postrežbe do multi-course obroka in samopostrežnega bifeja. V članku lahko preučiš štiri različne sloge, tudi družinskega in francoskega.

Vsak slog se razlikuje v formalnosti in stroških same postrežbe, kar ti omogoča prilagodljivost pri izbiri. Najdi ravno pravšnjo postrežbo za svojo poroko, svoj stil praznovanja in goste. Razmisli o tem, kako bi gostje raje jedli hrano, glede na organizirano slavje.

Vsak stil poudari svoje prednosti predstavitve in strežbe hrane, zelo pa se tudi razlikujejo glede na strošek in samo doživljanje hrane. Šele ko boš imela izdelano vizijo o vajinem poročnem slavju in natančnejše informacije o poročni lokaciji, lahko izbereš tudi najprimernejši slog pogostitve za vajino poroko.

V nadaljevanju opišemo najpopularnejše sloge postrežbe hrane na porokah, kar ti bo pomagalo definirati najprimernejši stil za vajino poroko in potrebe.

natakar krozniki hrana predjedi postrezba poroka
Natakar s krožniki

Multi-course postrežba

Tradicionalna postrežba hrane na krožniku je med najpogostejšimi stili poročne strežbe, saj obrok navadno vsebuje od dveh do šestih jedi. Ne pozabi, da vsaka jed terja svoj čas, zato si boš želela izbrati pravo število za svoje poročno praznovanje. Če vama je bolj pomemben čas za plesanje in bi si želela, da je tega več, boš najverjetneje posegla po manjšem številu jedi.

V primeru, da sta večja pristaša hrane, si mirne duše privoščita pravo pogostitev in obrok razdelita na večje število jedi. Večina parov se odloči za dve ali tri jedi servirane za mizo in uredijo desertni kotiček, kjer si lahko gostje postrežejo s sladicami. Gostje se lahko posladkajo tudi iz številnih pladnjev razporejenih po prostoru.

Družinski slog hrane na porokah

Bi raje imela neformalen slog postrežbe hrane in ohranjala komunikativen ter interaktiven obrok? Družinski slog obroka je ravno pravšnji za vzpostavljanje pogovora. Kljub priložnostnemu nazivu, ta stil postrežbe spodbuja goste, da se pomešajo in vzpostavljajo stik. Hrano na pladnjih si gostje podajajo v krogu ali si jo postrežejo iz sredine velike mize.

Zaradi svojega neformalnega imena je pogosto mišljeno, da sam stil postrežbe ni pretirano drag. Vendar je tako mnenje napačno, saj mora v tem primeru ponudnik pripraviti večjo količino hrane, kot pri serviranju hrane na krožniku.

okrogle mize postrezba hrane poroka
Mize z dobrotami

Samopostrežni slog

Poročni bifeji in postaje za hrano so odličen način, da gostom ponudita širok izbor hrane in možnost pokušine vsake jedi. Samopostrežni slog je posebno dobra izbira za pare, ki bi radi svojim gostom ponudili možnost raziskovanja med večerjo.

Čeprav obstaja majhna razlika med bifejem in postajami za hrano, je slednja super način ločevanja juh, predjedi, solat, glavnih jedi in sladic, kar zagotovi gostom boljšo izkušnjo, saj je vrsta za hrano manjša in so možnosti lepo pregledne.

Ruski ali francoski slog

Ruski in francoski slog se naslanjata na najbolj formalno plat postrežbe same hrane. S francosko strežbo, natakarji prinašajo krožnike s hrano na pladnju in jo postrežejo vsakemu posamezniku za mizo posebej. Navadno je to naloga za večje število natakarjev, ki vsem gostom postrežejo hkrati, da lahko ob istem času začnejo obedovati.

Ruski stil postrežbe je zelo podoben francoskemu, le da si gost raje postreže sam iz pladnja, kot da to napravi natakar. Ta dva sloga storitve potrebujeta večjo število natakarjev in predhodno pripravo hrane, zato so stroški tudi nekoliko višji od tradicionalne strežbe hrane. Ta slog je pogosto vezan na uraden, »black-tie« stil poroke.

samopostrezni bife hrana poroka predjedi glavne jedi
Samopostrežni bife