Deli z drugimi

Načrtovanje poroke korak za korakom

poroka nacrtovanje poroke mosnjicek

Tvoja poroka bo najbrž največja zabava, ki jo boš organizirala. Ugotoviti kako jo načrtovati je lahko precej zastrašujoče. Če imaš več kot eno leto ali le nekaj mesecev za načrtovanje poroke, se osredotoči na eno nalogo, da ne boš preobremenjena. Če si v časovni stiski, prenesi nekaj skrbi na prijatelje ali družinske člane. Zagotovo bodo veseli, da ti lahko pomagajo, medtem ko sama usmerjaš proces. Če se ti zdijo seznami opravkov pri organiziranju poroke preveč naporni, je tukaj seznam osnovnih korakov, ki jih boš morala postoriti, da bo tvoja poroka uspešna. Seveda obstaja veliko več malenkosti, za katere moraš poskrbeti – tu smo našteli le nekaj osnovnih.

Si pripravljena preklopiti v načrtovalno razpoloženje? Če bi rada v načrtovanje poroke vključila tudi svoje starše si preberi tudi sledeči članek.

poroka nacrtovanje poroke narava

Načrtovanje poroke in prvi korak: Določi proračun

Najprej najpomembnejše – morala boš ugotoviti, koliko lahko zapraviš za svojo poroko. To ni najzabavnejši del procesa, vendar je to naloga, ki jo vsekakor moraš storiti na začetku. Najslabše je, če se zaljubiš v prireditveni prostor, osebje, obleko itd. in nato ugotoviš, da nimaš dovolj sredstev. Torej usedi se za mizo s svojimi starši in drugimi morebitnimi podporniki, da skupaj pridete do končne številke.

Korak 2: Poišči navdih

Eden najzabavnejših delov načrtovanja poroke je iskanje navdiha. Premisli, kako si želiš, da bo videti tvoja poroka in kakšno vzdušje si želiš pričarati. Ali si želiš zelo klasično in formalno vzdušje? Ali morda dogodek, ki je bolj sproščen in rustikalen? Odločitev je tvoja, vendar je dobra ideja, da se poslužiš Pinteresta, Instagrama in raznih poročnih spletnih strani, kjer boš dobila navdih za barvno shemo, dekor in vse ostalo. Predlagamo, da s tem procesom začneš že zgodaj, a ga vsekakor pospešiš, ko si izbereš poročno lokacijo in določiš datum.

Korak 3: Izberi si poročno spremstvo in naredi seznam gostov

Tudi če ni potrebno, da imaš popoln seznam gostov že na začetku je dobro, da imaš v mislih vsaj približno število gostov, ko začenjaš načrtovanje poroke. Vsekakor je razlika med poroko s 50 in 200 gosti zelo velika, še posebej, ko pride do izbire prireditvenega prostora. Preden začneš z iskanjem prostora torej premisli, koliko gostov želiš imeti na svoji poroki. Prav tako je to dober trenutek, da se odločiš, kdo bo stal poleg tebe na tvoj veliki dan. Izberi svoje družice in ženinovo spremstvo in jih prosi, da sprejmejo to pomembno vlogo.

Korak 4: Izberi si približen dan poroke

Preden ne rezerviraš poročnega prostora ne boš mogla določiti točnega datuma. Vendar ti vseeno predlagamo, da določiš vsaj nekaj potencialnih datumov preden si začneš ogledovati lokacije. Najprej si izberi letni čas, potem pa premisli, če je sobotna poroka povsem nujna (morda je najbolj konvencionalna, a tudi dražja) in ali si pripravljena praznovati tudi na kakšen drugi (morda manj zaželen dan). Potem si oglej koledar in vzemi v račun delovne urnike, počitnice, družinske dogodke itd. in si izberi nekaj primernih datumov. Ta nabor datumov ti bo v veliko pomoč pri zbiri poročnega prostora.

poroka nacrtovanje poroke porocna lokacija

Korak 5: Izberi poročno lokacijo

Zdaj ko imaš določen proračun, približno število gostov in nekaj potencialnih datumov, imaš na voljo vse potrebne informacije za izbiro poročnega prostora. Preberi si mnenja na spletu, nekaj lokacij obišči kar osebno in sodeluj s svojim partnerjem, da skupaj najdeta najboljšo lokacijo za vajino poroko. Ko natančno prebereš in podpišeš pogodbo, imaš nato uradno določen datum za vajino poroko – in prava zabava se šele prične!

Nekateri pari najamejo organizatorja poroke preden si izberejo poročni prostor, nekateri šele potem – vse je odvisno od tega, kakšne vrste pomoč za načrtovanje poroke potrebuješ.

Korak 6: Ustvari spletno stran (in poročni hashtag!)

Poročna spletna stran je najenostavnejši način, da tvoji gostje vidijo, kako potekajo priprave. Poskrbi, da bodo na spletni strani navedene vse pomembne informacije o poroki – datum, kraj, prevoz, nočitev in ostalo. Sedaj je tudi čas, da ustvariš čisto svoj poročni hashtag, ki ga lahko ti in tvoji gostje uporabljate na socialnih omrežjih.

Korak 7: Najemi osebje

Povprečen par sodeluje s kar 13 različnimi poročnimi ponudniki, ki jim pomagajo uresničiti njihov sanjski dan. To se zdi veliko, a pomembno je najeti prave ljudi, da bo tvoj veliki dan potekal gladko. Priporočamo, da slediš načrtu za najem osebja, zato da boš natančno vedela, kdaj kontaktirati koga ter da se dobro pozanimaš in tako izbereš le najboljše.

poroka nacrtovanje poroke spisek

Korak 8: Naredi dokončen seznam vseh gostov

Če tega še nisi storila, je sedaj čas, da sestaviš dokončen seznam gostov. Zapomni si, da če tvoji starši prispevajo finančna sredstva za tvojo poroko, tudi odločajo, kdo je povabljen. Imej v mislih tudi kapacitete poročnega prostora in ne povabi več ljudi, kot jih zmoreš namestiti na poročno lokacijo. Tudi če pričakuješ, da se poroke ne bodo uspeli udeležiti vsi povabljeni, se na to raje ne zanašaj.

Korak 9: Obvesti goste o datumu poroke

Čas je, da svoje goste obvestiš o datumu poroke, da si ga označijo na koledarju. To jim moraš sporočiti čim prej, da tvoja družina in prijatelji ne načrtujejo drugih obveznosti na isti datum kot bo tvoj obred.

Korak 10: Nakup obleke

Vzemi si dovolj časa, da najdeš popolno obleko za svoj poročni dan. Pri poročnih oblekah lahko traja mesece od izbire popolne obleke do trenutka, ko je popolno ukrojena in pripravljena na veliki dan, zato ne čakaj do zadnjega trenutka.

Korak 11: Načrtuj medene tedne

Morda imaš v tem trenutku pred očmi le načrtovanje poroke, vendar ne pozabi na medene tedne! Če načrtuješ polet na medene tedne kmalu za poroko, je že čas, da si izbereš lokacijo ter rezerviraš prevoz in nastanitev.

poroka nacrtovanje poroke medeni tedni

Korak 12: Udeleži se pred-poročnih dogodkov

Zaročne zabave, fantovščine, dekliščine in vse ostalo – tvoj urnik bo najverjetneje popolnoma zaseden s pred-poročnimi dogodki. Ne glede na to, da poročni par običajno ne organizira teh dogodkov si boš morala vzeti veliko časa, da se jih udeležiš kot častna gostja.

Korak 13: Pošlji vabila

Poročna vabila so običajno poslana šest do osem tednov pred velikim dogodkom. Rok za potrditev udeležbe je običajno od dveh do treh tednov pred poroko.

Korak 14: Kupi poročna prstana

Ker sta prstana pomemben simbol poroke ju poišči in kupi nekaj mesecev preden izrečeš svoje zaobljube. Tvoj poročni prstan bi moral biti udoben (nosila ga boš namreč praktično vse dneve), prav tako pa se mora skladati s tvojim osebnim slogom.

Korak 15: Organiziraj sedežni red

Sodeluj z osebjem na poročnem prostoru in poročnim organizatorjem, da skupaj določite točno število miz. Potem se odloči kdo bo sedel kje – z družinskimi zvezami in odnosi v misih. Ko določiš sedežni red (običajno kakšen teden pred poroko), poskrbi, da ga pošlješ osebju cateringa, poročnega prostora in papirnici, ki bo natisnila kartončke z imeni.

poroka nacrtovanje poroke postavitev mize

Korak 16: Pridobi poročno licenco

Če premišljuješ kako organizirati poroke si zapomni, da je ena najpomembnejših stvari pravzaprav organiziranje civilnega obreda, da se lahko ti in tvoj partner resnično poročita!

Korak 17: Potrdi podatke o svoji poroki podjetjem s katerimi sodeluješ

Načrtovanje poroke zahteva, da si vse dni in tedne pred poroko v tesnem stiku z vsemi poročnimi ponudniki s katerimi sodeluješ. Poskrbi, da so urejeni vsi detajli in da imajo ponudniki vse potrebne informacije (in so bili primerno plačani). Načrtovalci porok so pri tem v veliko pomoč in ti bodo pomagali, da bo osebje vedelo kdaj in kje mora biti prisotno.

Korak 18: Poroči se!

Veliki dan je končno tukaj! Ti, tvoj partner, vajini družini, prijatelji in vse osebje ste trdo delali za to, da bo tvoja poroka velik uspeh – zato uživaj v vsaki minuti!

via GIPHY