Deli z drugimi

Načrtovanje poroke – kdaj začeti?

nacrtovanje poroke roze prstan

Kmalu zatem, ko se vznemirjenje od zaroke poleže, se morata soočiti z dejstvom, da je treba začeti z načrtovanjem vajinega velikega dogodka. Načrtovanje poroke je prav poseben zalogaj. In najverjetneje nimata prav veliko izkušenj, kajne? Verjetno sta že bila na poroki ali dveh ali pa sta se pred kratkim poročila vajina bližnja prijatelja, a stvari so drugačne, ko gre za vajino poroko. Naj ugibamo – ne sanja se vama, kje začeti z načrtovanjem poroke.

Mnogo sveže zaročenih parov se sprašuje, kdaj je najbolje začeti z načrtovanjem poroke. Odgovor je: kadar želita. Bolj pravilno vprašanje pa bi bilo koliko časa potrebujeta, da dobro načrtujeta poroko. To temelji na treh dejavnikih, ki so: čas, denar in veščine upravljanja. Načrtovanje poroke je namreč precej velik projekt. Projekt, ki ga večina ljudi izvede le enkrat v življenju in za katerega si oba želita, da je izveden 110-odstotno.

nacrtovanje poroke belezka wedding plan

Načrtovanje poroke: Čas naj bo na vajini strani

Ko se ljudje zaročijo imajo navadno v glavi, da naj bi se poročili enkrat v naslednjih desetih do dvanajstih mesecih. A tako pravilo ne obstaja. Morda si ne želita dolge zaroke, a nikakršne škode ne bo, če jo malce podaljšata. Večina parov se tako poroči v letu oziroma letu in pol (včasih še več) po zaroki.

Poznamo pare, ki so zaradi tega »časovnega roka« pod stresom, zato v poroko nepremišljeno vložijo vsak cent, ko pa je poroka mimo, se jim od srca odvali kamen. A to niso občutki, ki bi jih morala meti mladoporočenca. Načrtovanje poroke je proces in, če se ga bosta lotila pravilno, tudi prijetna izkušnja. Če si trenutno ne moreta privoščiti poroke svojih sanj ali potrebujeta nekaj več časa, ni prav nič narobe, če si vzameta dodatne tri ali šest mesecev ali več. Razen seveda, če sta že odposlala vabila. Izračunajta, kakšen je vajin realističen budžet in koliko časa potrebujeta, da prideta do tega cilja – tako je narejen prvi korak, saj so osnove pokrite. Morda se zdi, da smo malce poenostavili, toda ne – točno tako se izračuna, najmanj koliko časa potrebujeta, da vse uredita.

Obstajajo tudi izjeme, ko sta oba zelo zaposlena in resnično nimata časa, četudi bi raztegnila zaroko. Dobri primeri so ljudje s svojimi podjetji ali ki preživijo zelo veliko časa na delovnem mestu. Tu pridejo na vrsto druge rešitve. V načrtovanje poroke lahko vključita tudi svoje starše.

nacrtovanje poroke sparovcek kalkulator

Načrtovanje poroke: Denar poganja svet

Poroka je precejšen finančni zalogaj. In več kot zapravita, več lahko dodata svojemu najpomembnejšemu dnevu. Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da lahko začetni finančni plan občutno zmanjša stres, to pa je tudi najboljši način, da nekaj prihranita. Presenečena bi bila, koliko parov ima v dneh pred poroko sicer vse načrtovano, ne pa tudi odplačano.

Kot smo omenili je vse to povezano s časom oziroma začetnim načrtovanjem osnovnega budgeta in nato na podlagi tega tudi določevanjem časa, ki bo potreben, da tega privarčujeta. Eno gre v roki z drugim. Če se nato v določenem koraku zavesta, da določen budget vseeno ni dovolj velik, lahko podaljšata zaroko ali povečata budget. Imejta poroko, ki si jo želita in ne take, pri kateri bi se le omejevala.

nacrtovanje poroke zenin nevesta

Načrtovanje poroke: Ključ je v združevanju

Ko sta čas in denar urejena, je potrebno poskrbeti le še za management. Ni pomembno, koliko časa ali denarja imata, če nista zmožna uskladiti vsega skupaj. To vključuje oglede potencialnih lokacij, organiziranje poročne zabave, pomerjanje oblek, poskušanje tort, vodenje financ in še veliko več. Če si zaposlena nevesta si preberi članek o tem kako lahko uskladiš načrtovanje poroke s svojim polnim delovnikom.

Vse to vama bo vzelo ogromno časa. Urejanje nekaterih stvari bo preprosto, spet druge pa utegnejo biti naporne. Obenem pa je treba tudi v napornih mesecih organiziranja še vedno poskrbeti tudi za ostale življenjske obveznosti, kot so služba, družina, otroci, hišni ljubljenčki, športne aktivnosti in drugo. Poiskati bosta morala sistem, ki vama najbolj ustreza. Če pa pritiska ne bosta zdržala, je najbolje, da poiščeta pomoč poročnega načrtovalca in/ali koordinatorja – ta lahko vsaj malce dvigne breme z vajinih ramen.

via GIPHY