Deli z drugimi

Modno pravilo za ženine: kako se obleči

Zenin brada metuljcek

Preberi naslednja pravila, če bi rad na poročni dan bil eleganten tako kot tvoja nevesta. Zdi se nam, da bo tvoji dragi  zelo všeč modno pravilo št. 4, ko se bosta prvič zavrtela na plesišču kot poročeni par.

Potrebuješ pomoč, saj ne veš, kaj bi oblekel? Ne skrbi – tu smo zato, da ti pomagamo. Ker si ženin, bodo seveda vse oči uprte vate (in v nevesto), zato  je normalno, da želita izgledati popolno.

Pravila, ki so napisana spodaj, ti bodo pomagala izgledati šik na dan, ko bosta izrekla usodni DA.

Modno pravilo št. 1: Obleka ali smoking morata biti priložnosti primerna

Na najosnovnejšem nivoju mora izbor tvoje obleke ustrezati kraju poroke in se nasploh ujemati s poročnim vzdušjem. Če bosta imela poroko podnevi, oz. na prostem, se lahko odločiš za kaj bolj sproščenega ( npr. obleke svetlejših barv narejene iz materialov kot so kaki, bombažne tkanine…).

Če bo dogodek potekal v plesni dvorani ali modernem hotelu, je temna, lepo krojena obleka, ali pa smoking, popolna izbira. Za tiste, ki si želite še en korak dlje z eleganco, je bela kravata (črn frak, bela srajca in bel metuljček) nepogrešljiva in idealna izbira za nekoliko bolj prefinjene in luksuzne lokacije.

Modno pravilo št. 2: Vajina oblačila morajo biti med seboj usklajena

Še eno zelo očitno pravilo, ki pa ga je treba poudariti: Zapomnita si, da je poroka vajina prva priložnost, da pokažeta stil, ki ga imata kot par, zato se za izgled potrudita z združenimi močmi.

Čeprav mogoče ne veš točno, kaj ima tvoja nevesta oblečeno, morata vajina stila med seboj vseeno funkcionirati. Torej – če bo ona nosila bleščečo večerno obleko, je najbolj ustrezna izbira zate črn smoking, ne pa npr. lahka lanena obleka.

modno pravilo nevesta in ženin

Ostale primerne kombinacije:

  • Preprosta čipkasta obleka kombinirana s krojeno oker obleko
  • Enostavna obleka s pridihom mestnega šika kombinirana z nekoliko bolj oprijeto sivo obleko

Modno pravilo št. 3: Tvoja postava naj narekuje obleko

Skrivnost privlačnega videza je oblačenje, primerno postavi. Če si visok in vitek, ti bodo smokingi in obleke dobro pristajali. Če hočeš izgledati malo bolj mišičasto, poskusi z dvoredno obleko, v kateri boš izgledal nekoliko širši. Če želiš izgledati vitkejši, pa poskusi z obleko izdelano po meri in z majhno zarezo nad pasom, ki bo ustvarila učinek ožje silhuete.

Izogibaj se svetlim oblekam, saj so temnejše tiste, ki vizualno ožajo. Če hočeš telo malo podaljšati in izgledati višji, je suknjič z dvema oz. tremi, nižje všitimi gumbi odlična izbira.

Modno pravilo št. 4: Obleka se ti mora popolnoma prilegati

Lahko imaš najdražji smoking s stojala, pa se boš v njem vseeno počutil in izgledal grozno, če ti ne bo prav. Najpomembneje je, da se lahko normalno premikaš, dviguješ roke, se zvijaš, in obračaš, saj lahko le tako svobodno pokažeš svoje plesne gibe. Večina trgovin bo obleko prilagodila po meri, ne glede na to, če si jo le izposojaš ali pa kupuješ.

modno pravilo ženin smoking

Tukaj je nekaj osnovnih krojaških pravil:

  • Rob rokava suknjiča mora segati do zapestja, mora se ga videti najmanj 0,6 in največ 1,5 cm.
  • Spodnji rob suknjiča mora pokrivati zadnjico in zareza nad hrbtnem delu ne sme biti na široko odprta – če je, pomeni, da je suknjič pretesen
  • Ovratnik se mora normalno prilegati vratu brez kakršnihkoli odprtin in izboklin
  • Hlače morajo biti udobne v sedečem in stoječem položaju ter pokrivati zgornjo tretjino čevlja
  • Kravata se mora udobno prilegati ovratniku

Modno pravilo št. 5: Tvoj videz mora biti usklajen z videzom tvojih spremljevalcev

Tradicionalno moški spremljevalci ali priče nosijo obleko, ki je podobna ali enaka ženinovi, ampak je to popolnoma stvar vaše izbire. Tudi, če ne nameravaš svojih spremljevalcev obleči v enake obleke ali smokinge, je pomembno, da se ujemajo s tvojo obleko (izgledalo bo čudno, če boš ti v obleki, ostali moški pa bodo nosili kaki hlače).

Seveda se usklajenost ne konča pri moških-vsi gostje naj bi imeli koheziven stil z vašim. Da bi to dosegla, se  potrudita čim bolj povezati obleke družic in spremljevalcev tako, da si bodo med seboj podobne. Npr. če so družice oblečene v vintage stilu, si lahko fantje nadenejo retro trodelno obleko.

modno pravilo spremljevalci v ujemajočih opravah

Modno pravilo št. 6 : Izstopaj s svojimi modnimi dodatki

Zdaj, ko se vsi ujemajo in so usklajeni, je čas, da izbereš modne dodatke. Detajli so tisti, ki pomagajo doseči edinstven videz. Stvari malo popestri in si nadeni rožo, metuljčka, brezrokavnik, kravato, prepasico ali pa manšetne gumbe različnih stilov in barv. Če ima vajina poročna kombinacija dve barvi, lahko ti nosiš en odtenek, spremljevalci pa drugega.

Za še bolj prefinjen izgled lahko vsak spremljevalec nosi smoking s črno kravato in črnim brezrokavnikom, medtem ko imaš ti oblečeno belo kravato in bel brezrokavnik. Ne boj se z obleko izraziti svoje osebnosti. Si glasbenik? Na prepasico dodaj violinski ključ. Oboževalec znanstvene fantastike? Poišči zanimiv par Star-Wars gumbov.

Sedaj si pripravljen. Pa tvoja nevesta? V primeru, da tudi ona še vedno izbira ji pošlji zapovedi za izbiro popolne poročne obleke.