Deli z drugimi

Različne mame nevest in načrtovanje poroke

nevesta-mati-poroka-porocna-obleka

Po vsej verjetnosti si mamo poklicala takoj, ko ti je tvoj sanjski moški nataknil prstan na roko. Mame nevest so izjemno navdušene, ko se njihove hčerke odločijo za ta veliki korak. Mogoče si že od nekdaj sanjala o načrtovanju velikega dne z njo, a tudi če nisi, ji boš zagotovo hotela povedati, kako potekajo tvoje priprave.

V popolnem svetu se na primer obe z mamo strinjata, da je jabolčna pita za sladico najlažja možnost in da ni pomembno, kako dragi so čevlji, dokler v njih izgledaš fantastično. V resnici pa se lahko kaj hitro zgodi, da zaradi pritiska vajini osebnosti ne bosta tako enostavno našli iste valovne dolžine.

Predstavljamo ti najpogostejše mame nevest in kako preprečiti, da druga druge ne spravita ob živce.

1. Mama, ki ima mnenje o vsem

Poroko želi kontrolirati do potankosti. Pa naj bo to tvoja frizura, ženinova obleka … Celo pri izbiri pesmi za vajin ples te ne pusti pri miru! Zaradi potrebe po nadziranju vsega daje občutek, kot da je poroka njena, ne pa tvoja. Mogoče misli, da je to pač njena absolutna pravica, še posebej, če ti jo pomaga financirati, mogoče pa ji je le težko prepustiti nadzor nekomu drugemu.

Kako ravnati: Povej ji, da ceniš njeno mnenje, ampak je poroka tvoja. Hočeš, da je srečna, a glede vsega ji pač ne moreš ugoditi. Izberi področje, za katero nisi tako zainteresirana in odločena, ter ga prepusti njej. Lahko ji na primer dovoliš okrasiti mize ali pa izbrati pogrinjke. Tako bo mama pri poroki še vedno imela vlogo, ti pa se boš lahko osredotočila na bolj osebne odločitve, kot je recimo tvoja frizura.

mame nevest izbira porocne obleke

2. Mame dobrotnice

Tvoja mama je tista, ki bo pokrila večji del poročnih stroškov, ali pa morda celotno poroko. Ker je tvoj glavni vir financ,  je prepričana, da mora za vsako odločitev najprej vedeti ona in ti ne zaupa, da boš z denarjem ravnala preudarno.

Kako ravnati: Daj ji vedeti, da si hvaležna za vso podporo, ki ti jo daje in naj res ne pozabi, da si ne bi mogla privoščiti toliko brez njene pomoči. Če pa misliš, da ti hoče prevzeti vedno več odločitev, bodi iskrena in ji povej, da imaš občutek, kot da načrtuje svojo poroko in ne spoštuje dovolj tvojih in partnerjevih odločitev. Skupni jezik bosta morali najti tako ali drugače.

3. Varčna mame nevest

Od nekdaj si občudovala njeno varčnost, dokler… Ti ni predlagala, da kupiš umetne rože. Nekateri so pač rojeni malce skopuški, četudi imajo denarja več kot dovolj.

Kako ravnati: Možnosti sta dve. S tabo je pri načrtovanju poroke ogromno sodelovala, zdaj pa te opazuje kot finančni inšpektor. Lahko pa se pripeti, da bo začela vzdihovati že, če boš samo pogledala v smeri nečesa malo dražjega. Ključno pri ohranjanju miru v obeh primerih je to, da razložiš, kakšno vrednost ima ta nakup v resnici. Povabi jo npr. na pokus odlične hrane, in hitro bo ugotovila, kaj je bistvo.

mame neveste varcna izbira porocnaobleka

4. Razsipne mame nevest

Hura! Njena mala punčka se bo poročila in ta poroka se bo zapisala v zgodovino – sploh ni važno, koliko denarja bo za to šlo.

Kako ravnati: Čeprav takšen tip mame na prvi pogled deluje sanjsko, poskusi že na začetku njeno navdušenje malce zatreti, preden vaju obe spravi v dolgove. Seveda je lepo imeti nekoga, ki je tako vesel zate in ti hoče najbolje, vendar pa sta kljub vsemu racionalnost in razumevanje realnih okoliščin pri tako velikem dogodku zelo pomembni.

Daj ji vedeti, da te pretirana ekstravagantnost in visoke cene delajo precej nervozno in da to ni v skladu s tvojimi in partnerjevimi željami. Če je mama neozdravljiva zapravljivka, ji dovoli denar vložiti v pomembne zadeve, npr. zelo dobrega fotografa, ne pa bar s kaviarjem.

5. Mama, ki je rada v središču pozornosti

Tvoja poroka pravzaprav sploh ni tvoja, temveč njena! Kar nosi ona je seveda pomembnejše od tega, kar nosiš ti, poleg tega pa zahteva, da ostane umetnik ličenja v stalni pripravljenosti. Čez cel večer mora namreč izgledati popolno!

Kako ravnati: Najboljša rešitev je iskrenost. Povej ji, da ti ne ugaja njeno diva obnašanje. Po vsej verjetnosti se bo umirila, vsaj malo. Če pa misliš, da jo bo razburil že samo pogovor o njeni samovšečnosti in egoizmu, poprosi eno njenih prijateljic za pomoč v vlogi ”mediatorja”.

mame nevest zenin porocni obred

6. Apatična mama

Zadovoljna je z vsako odločitvijo, ki jo sprejmeš. Seveda ti nudi podporo, ampak nikoli ne pove svojega mnenja, ali pa se razveseli, ko je nekaj obkljukano na tvojem poročnem seznamu.

Kako ravnati: Čestitamo, izmed vseh mater je tvoja še najmanjši zalogaj. Ne misli, da ji je vseeno zate samo zato, ker s teboj ne debatira o razlikah med krem in bež blagom. Ne gre se za to, da se ne veseli zate, ampak ti preprosto zaupa glede vseh odločitev.

Nasvete išči raje pri drugih, bolj aktivnih članih družine ali prijateljih. Če pa jo res hočeš vključiti v načrtovanje svoje poroke, ji poženi motivacijo z malo vzpodbude. Povabi jo npr. na pokušino torte. Ko bo uvidela, kako zabavno zna biti načrtovanje poroke, se bo mogoče začela zanjo tudi bolj zanimati.

7. Ne-tako-apatična mama

Sprva izgleda, kot da je načrtovanje poroke ne zanima, dokler nekaj ne bo dokončno storjeno. Rada podaja komentarje v stilu: ”No, jaz na tvojem mestu ne bi dodajala praprota v šopek…”. Včasih deluje prav pasivno-agresivno, no, lahko tudi povsem normalno, kasneje pa vseeno toži tvoji teti, kako bi ona stvari naredila drugače.

Kako ravnati: No, ta je malo težja. Najbolje je, da jo o stvareh informiraš že, ko se organizacija poroke začne. Če ti bo odgovorila nekaj v smislu ”Če si ti zadovoljna…”, obstaja velika verjetnost, da ne govori resnice. Pojasni ji da ti je pomembno, kar misli in da ceniš iskrenost.

Čeprav zahtevjo mame nevest ponavadi več pozornosti, nikar ne pozabi na očeta. Preberi si še poročni dan, ki bo poseben tudi za tvojega očeta.