Deli z drugimi

Kako začeti z načrtovanjem poroke?

nevesta izbira poročna obleka poročni salon

Za praznovanje svoje zaroke si moraš zagotovo vzeti čas. Ko pa boš pripravljena na načrtovanje poroke, ti bodo spodnji nasveti pomagali začeti. Ko bo po zaroki začetni šok zbledel (in ko se ti bo z očmi uspelo za sekundo odlepiti od tvojega novega prstana!), boš morala začeti sprejemati odločitve. Tu je 11 najpomembnejših stvari, ki jih moraš narediti, ko začneš z načrtovanjem poroke.

Naredi časovni načrt

Takoj ko bodo ljudje izvedeli, da si zaročena, te bodo začeli spraševati o datumu poroke. Tega ne boš mogla natančno določiti dokler ne sprejmeš nekaj drugih pomembnih odločitev, kot je npr. izbira in rezervacija poročne lokacije. Najprej okvirno izberi nekaj datumov, ki vama bodo odgovarjali. Povprečna zaroka traja 15 mesecev, a razmisliti moraš tudi v katerem letnem času bi se najraje poročila, koliko časa boš potrebovala za načrtovanje in paziti, da ne bo poroka na isti dan kot kakšen drugi pomembni družinski dogodek oz. praznik. Med samim načrtovanjem poroke moraš tudi paziti na to, da bosta tik za tem najbrž odšla na medene tedne – medeni tedni na Karibih sredi zime pa niso ravno privlačni. Pozorna moraš biti torej tudi na letne čase tam, kamor želiš oditi na oddih s svojim dragim.

Zamisli si svoj sanjski poročni izgled in izberi lokacijo

Preden začneš s pomerjanjem oblek ali poskušanjem tort si najprej zamisli, kakšen stil poroke si želiš, in na kateri lokaciji. Zapri oči in si zamisli svojo sanjsko poroko. Kaj vidiš? Ali gre za slovesnost v soju sveč v dvorcu? Ali hodiš bosa po tropski plaži? Ali si mogoče v botaničnem vrtu v svojem domačem mestu? Ko razmišljaš o svoji popolni poroki se moraš vprašati nekaj vprašanj: Ali bo poroka velika (vsi, ki jih poznata) ali majhna (le najožji krog prijateljev in družine)? Na prostem ali znotraj? Doma (v domačem kraju ali v kraju, kjer zdaj živita) ali nekje drugje (morda v tujini)? Bo poroka sodobna, klasična, romantična, vintage, rustična ali glamurozna? Nobel, preprosta ali nekje vmes?

Da bi lažje ugotovila, kaj si želiš in česa ne, si vzemi čas za iskanje navdiha. Preglej revije, knjige in fotografije porok na spletu, vendar se ne omeji na najbolj očitne vire. Tvojo domišljijo lahko navdihne nekaj nenavadnega kot je vzorec tapet, prizor iz najljubšega filma ali kos družinske dediščine. V glavnem: imej odprte oči, saj navdih lahko najdeš kjerkoli.

nevesta seznam gostov poroka nacrtovanjem poroke

Določi proračun

Sestanita se z vajinima družinama in dogovorite se, koliko denarja bodo prispevali. Ta številka bo vplivala na vsako odločitev in nakup, zato je pomembno, da določita proračun še pred začetkom načrtovanja. Mogoče bo pogovor neprijeten, a je najboljše, da to naredita čim prej. Tako bosta že na začetku vedela, koliko denarja lahko porabita.

Naredi osnutek seznama gostov

Pri sestavljanju seznama gostov moraš upoštevati več različnih faktorjev. Če imata za slovesnost ali zabavo v mislih prav posebno lokacijo, bosta lahko povabila le omejeno število gostov (v svetilnik recimo ne moreš stisniti 300 ljudi). Bi se na tvoj veliki dan raje posvetila vsakemu gostu posebej ali imela nepozabno zabavo za vse svoje prijatelje in družino? Če vajini starši ne bodo želeli povabiti množice prijateljev in družinskih članov, jim morata prisluhniti, še posebej, če bodo pokrili velik del stroškov poroke. Zapomni si, več gostov pomeni višjo ceno, saj je cena postrežbe hrane odvisna od števila gostov. Na velikost seznama gostov bosta torej močno vplivala lokacija in vajin proračun.

Naredi seznam poročnih daril (še pred zaročno zabavo)

Naj te ne skrbi, da bi izpadla pohlepna, če boš naredila seznam želja že tako zgodaj. Za zaročne zabave darila niso obvezna, a vama bo kakšen izmed vajinih gostov mogoče vseeno želel kaj podariti, da bi obeležil to priložnost. Zato na seznam uvrsti vsaj nekaj stvari, da jim ne bo treba spraševati (ali ugibati) kaj si želita. Vendar seznama želja nikakor ne priloži vabilu na zaročno zabavo. Svojim gostom lahko omeniš vajine želje, ali pa objaviš seznam na poročni spletni strani.

podrobnosti nevesta priprave poroka nacrtovanjem poroke

Zavaruj svoj zaročni prstan

Ne glede na to, kako previdna si, z zavarovanjem prstana bosta ti in tvoj zaročenec bolj mirno spala. Obstajata dva preprosta načina: preko stanovanjskega zavarovanja (v primeru izgube prstana boš dobila določeno denarno povračilo) ali z zavarovalnim paketom posebej za nakit.

Med načrtovanjem poroke izberita vajine svate

Zdaj si na vrsti ti, da zasnubiš svoje družice in priče. Zapomni si, prej kot jih vprašaš, prej jih lahko prosiš za njihovo pomoč. Svati bodo za vaju zapravili precej časa in denarja, zato bodi do njih pozorna in prijazna. Pravočasno jih obvesti o vseh svojih načrtih (kot so cene oblek, dekliščina, fantovščina in ostalo). Daj jim vedeti, da jih močno ceniš.

Razmisli o najemu poročnega svetovalca

Če sta zaposlen par, imata zahtevni službi ali imata za poročni dan velike (beri: zapletene) plane, bi morala razmisliti o najemu načrtovalke porok. Pomagala vam bo pri pripravi celotnega dogodka, od zaročne zabave do poročnega potovanja. Lahko najameta tudi samo svetovalko, ki vama bo pripravila osnoven načrt, vključno s proračunom, urnikom in seznamom dobrih poročnih lokacij in ponudnikov. Od tu naprej lahko poroko načrtujeta sama. Odločita se lahko tudi za poročno koordinatorko, ki bo poskrbela, da bo na dan poroke vse teklo gladko. Skratka, pomembno je, da sta med načrtovanjem poroke čim bolj umirjena.

nevesta porocni prstan varovanje nacrtovanjem poroke

Rezerviraj prostor in izberi datum

Vajina poročna lokacija bo v ozadju praktično vsake fotografije in vplivala bo na skoraj vse, od finančnega proračuna in seznama gostov do jedilnika (če bosta izbrala lokacijo kjer ponujajo tudi hrano). Svojo sanjsko lokacijo si zagotoviš tako, da spremljaš lokalne sezname, obiščeš različne lokacije in na koncu tisto pravo rezerviraš dovolj zgodaj. Pa še to: z rezervacijo poročne lokacije bosta uradno imela določen datum poroke (čestitamo!).

Najemi najpomembnejše ponudnike

Če si svoje poroke ne moreš predstavljati brez določene lokalne glasbene skupine ali odličnega fotografa, se kar zmigaj. Veliko poročnih fotografov in ostalih ponudnikov sprejema rezervacije za več kot leto vnaprej, zato ne smeš biti prepozna. Na kratko: ugotovi, kakšne so tvoje prioritete (naj bo to vrhunski catering ali prekrasne cvetlice) in hitro pokliči ponudnike, katerih delo obožuješ.

Med načtrovanjem poroke kupi obleko

Z iskanjem popolne obleke začni na spletu. Shrani si fotografije oblek, ki so ti všeč in jih vzemi s seboj v poročni salon. Še prej si preberi več o silhuetah, izrezih, vlečkah in barvnih odtenkih, ki ti bodo pristajali. Na tvojo odločitev bo vplival tudi letni čas. Se boš poročila v vročem poletju? Izberi lahkotno tkanino, kot je šifon, lan ali organza. Bo poroka pozimi? Naj te greje umetno krzno, brokat ali žamet. S satenom, tilom, svilo in šantung svilo pa praktično ne moreš zgrešiti, saj so to odlične tkanine za vsak letni čas.

Se bojiš, da boš med načrtovanjem poroke prekoračila vajin proračun? Preberi si 10 varčevalnih trikov za poročni proračun.