Deli z drugimi

Navidezna poroka: načrtovanje in izvedba

Če med načrtovanjem svoje poroke veliko časa preživiš na blogih in Pinterestu, si po vsej verjetnosti opazila stilsko neverjetne fotografije porok. Fotografije, ki so videti skorajda neresnične! Podrobnosti, vse od umetelnih kozarcev za limonado, sveč, ki visijo z dreves, do torte, ki je tako lepa, da si je ne bi želel razrezati. Celo ženin in nevesta izgledata kot iz škatlice. Če si pomislila, da morajo biti to fotografije z zaigrane poroke, si imela prav! Ženin in nevesta sta po vsej verjetnosti  fotomodela. Takšnemu dogodku pa se reče navidezna poroka oziroma stilsko fotografiranje poroke.

Tatjana Ovsenek, dolgoletna organizatorka porok in lastnica Chic Weddings nam je povedala: “Navidezna poroka je priložnost, da se bodočim mladoporočencem predstavijo prihajajoči trendi in priložnost ter da se predstavijo ponudniki različnih poročnih storitev. Po navadi smo to izvajalci, ki že sodelujemo skupaj in tudi predstavljamo svoje skupno delo, saj je poroka takšen projekt kjer je pomembno, da smo vsi uigrana ekipa.”

Navidezna poroka porocna torta bohemsko
Fotografija: Sanja’s Visuals

Kako navidezna poroka pomaga ponudnikom?

Navidezne poroke so popularen način za poročne ponudnike, da izboljšajo svoj portfolijo. Poročni fotografi fotografirajo samo dogajanje kot na pravi poroki – vse od rezanja torte do prvega poljuba. Ostali ponudniki pa sodelujejo, da lahko kasneje te fotografije uporabijo za prikaz svojih zmožnosti parom, ki pridejo k njim in ne vedo, kaj želijo.

Ema Zupnik, kreatorka čudovitih poročnih sladic in lastnica Emazing Creations vidi v prednost v stilskih porokah predvsem v pripravi profesionalnih fotografij, ki jih lahko kasneje uporabi za predstavitev parom:  “Vse svoje izdelke sicer fotografiram sama, vendar nikoli te fotografije niso tako profesionalne in kakovostne, kot od izkušenega in vrhunskega fotografa. Tudi zaradi tega razloga so navidezne poroke odlične za pridobivanje slikovnega gradiva mojih kreacij, ki jih lahko uporabim v prospektu, ki ga predstavim strankam.”

navidezna poroka priprava frizure nevestina prica
Fotografija: Inga Bau

Poročni elementi in poizkusi:

Organizator navidezne poroke izbere najbolj fotogenično lokacijo ter najame fotomodele. Cvetličarna in izdelovalci slaščic pripravijo svoje najboljše izdelke – vsak element je posebno izbran, da prikaže najboljše, kar lahko poročni ponudniki ustvarijo na poročni dan.

Sania Dea Lionelli, obraz podjetja Sanja’s Visuals je mnenja: “Na pravi poroki ni vedno lahko preizkusiti nekaj novega, saj časa ni na pretek, na navidezni pa je čas in prostor za ustvarjalnost in preizkušanje novih tehnik, ki včasih pomenijo tudi izstop iz cone udobja. Omogoča mi ustvarjanje fotografij, ki dobro predstavljajo moj stil fotografiranja, s tem bodočim strankam tudi na nek način pokažem česa sem sposobna in kaj lahko skupaj ustvarimo, če bodo za. Navidezne poroke mi pomagajo tudi nagovarjati tiste ˝idealne stranke˝, ki iščejo točno tisto, kar je všeč tudi meni.”

navidezna poroka dekoracije pero bohemsko
Fotografija: Sanja’s Visuals

Navidezna poroka v Žirovnici:

Ena takšna navidezna poroka se je odvila tudi v mesecu Aprilu v Žirovnici, Bride.si ekipa pa smo bili zraven, da smo lahko celoten proces dokumentirali. Celotno navidezno poroko sta organizirali Tatjana Ovsenek in Sania Dea Lionelli. 

Tatjanina strast organiziranja porok je uresničevanje začrtanih poročnih stilov v Sloveniji: “Navidezne poroke organiziram predvsem zato, ker rada predstavljam nove trende na poročni sceni v Sloveniji. Zdi se mi, da je preveč porok ki so »po modelu«. Veliko parov zbira ideje po spletu ampak, ko pridejo do načrtovanja lastne poroke si ne upajo nekaj takšnega zaželeti, saj mislijo da v domačih pogojih ni izpeljivo. Pa seveda je! Svojim parom zmeraj govorim, da je vse mogoče in da se vse da narediti po njihovih zamislih. Predvsem je pomembno, da se poročni stil ujema z osebnostjo bodočih mladoporočencev in na tem delamo že od prvega sestanka do dneva D.”

bohemska poroka porocna lokacija
Fotografija: Sanja’s Visuals

Organizacija, tiskovine in dekoracije:

Tatjana se že kar nekaj let ukvarja z organizacijo, tiskovinami in dekoracijami pod imenom Chic Weddings – Organizacija in dekoracija. Do sedaj pa ni sodelovala le v slovenskih porokah, temveč tudi v tujih. Sanja pa je poznana slovenska fotografinja z umetniškim imenom Sanja’s Visuals. Njene tehnike so poizkusili že pari, dojenčki in tudi kak štirinožni ljubljenček. Za organizacijo navidezne poroke sta se obe odločili iz zelo preprostega razloga – želeli sta ustvarjati in poizkusiti nekaj, kar še ni preizkušeno na slovenskem trgu. Tako bi v poročno sceno lahko prinesli svežino in modo, ne da bi pri tem bili časovno in materialno omejeni.

Tatjani je sodelovanje z drugimi ponudniki vedno v veselje: “Zame navidezna poroka pomeni možnost za predstavljanje novih idej bodočim mladoporočencem, za druženje, za spoznavanja novih potencialnih sodelavcev (kot smo se spoznali z vami ), tudi možnost za zbiranje novih idej, saj smo se tekom priprav samega projekta veliko tudi sami naučili. Rada se udeležim navidezne poroke, ker lahko ustvarjamo nekaj novega, kar potem z veseljem predstavljamo parom.”

navidezna poroka porocne tiskovine
Fotografija: Sanja’s Visuals

Lepotica in tujina:

Poroka, ne glede na to ali je prava ali navidezna, ne mora uspeti brez makeupa, torte, miz, stolov ter obleke. Za lase in ličenje je poskrbela talentirala Sarah Bamburač iz Sarah’s art, ki se je tudi sama poročila v boho stilu, tako da ji je bila ta navidezna poroka zelo pri srcu: “V tujini poslovno še nisem bila, sem bila le na svoji poroki in sicer na Mauritiusu. Tam sva bila sama, na plaži, obred je trajal 10 minut, brez komplikacij in odvečnih ceremonij, točno tako, kot sva si želela. Zdi se mi, da tukaj par veliko bolj gleda na to, da bi ugodil povabljencem, namesto sebi. Seveda obstajajo izjeme In pa zdi se mi, da bolj kompliciraš tukaj, samo so pritiski z vseh strani, kaj vse še potrebuješ, pa ubistvu ne. Midva sva potrebovala samo potni in rojstni list, nekaj za oblečt in prstane.”

navidezna poroka nevesta zenin prstani
Fotografija: Inga Bau

Za sladkosnede:

Torto je priskrbela Ema Zupan, lastnica Emazing Creations, ki se s poročnimi slaščicami ukvarja že drugo poročno sezono.

Ema: “Zelo malo časa preživim na sami poroki. Večinoma so poroke ob sobotah in takrat se moj delavnik prične že malo pred 4. uro zjutraj, ko pričnem s končnim okraševanjem tort. Odvisno od dizajna in dodatkov na torti, si dostave razporedim čez celo popoldne in večer, tako da so vse torte dostavljene pravočasno. Kadar si par zaželi le dostave na lokacijo, torto varno pripeljem na mesto in jo sama postavim v hladilnico, preverim tempraturo in vsebino hladilnice ter s podpisom zagotovim, da je moje delo opravljeno. Kadar pa si par zaželi še postavitve sladkega kotička, na lokacijo prispem cca. 2 uri pred razrezom torte, vse slaščice varno pospravim v hladilnico ter se lotim okraševanja mize, ki je namenjena sladkemu kotičku. Na koncu vse slaščice skupaj lepo razporedim po sladkem kotičku. Na sami poroki torej preživim le nekje med 30min do največ 2h.”

navidezna poroka zenin porocno cvetje
Fotografija: Sanja’s Visuals

Stoli, mize in sod:

Najbolj pomemben del poroke, brez katerega ne more uspeti noben obred je priskrbela Kredenca:

“Z našo opremo smo sodelovali že na porokah v obmejnih območjih, kjer ne vidim neke razlike s Slovenskim trgom. Sama sem bila udeležena na porokah v Kaliforniji, Kataloniji, Novi Zelandiji… Med državami se predvsem razlikuje finančni vložek, ki ga je poročni par pripravljen vložiti v organizacijo poroke. V Kataloniji si je nevesta zamislila kombinacijo modernih stolov in vintage opreme, kar je v tujini precej pogosto. V Sloveniji pa se šele začenjajo premiki v to smer. Na Novi Zelandiji velja iznajdljivost, ki jo imajo Novo Zelandci v svoji naravi in se poslužujejo veliko DIY principa. Nasprotno se v Kaliforniji veliko več poslužujejo plačanih storitev za marsikatero podrobnost, tu je definitivno več ljudi vključeno v pripravo poročnega prostora v primerjavi s porokami v Sloveniji.”

navidezna poroka dekoracije miza gozd
Fotografija: Sanja’s Visuals

Ali navidezna poroka prikaže stanje prave poroke?

Zdaj ko veš, kaj je to navidezna poroka si moraš zapomniti le to, da navidezna poroka prikaže najboljše sposobnosti poročnih ponudnikov v idealnih pogojih. Tvoj veliki dan to po vsej verjetnosti ne bo. Poroka je časovno omejena, vreme je lahko muhasto, svetloba je lahko napačna za lepe fotografije … In tvoja teta Francka bo po vsej verjetnosti zmotila fotografa, da jo posname z njenimi tremi sestrami in sedmimi nečaki iz Maribora, ki jih na ta dan vidi prvič po dolgih letih.

Poročni fotograf lahko tako naredi čudovite fotografije brez motečih elementov na navidezni poroki. Isti fotograf pa mora na pravi poroki žonglirati z raznimi motečimi elementi, na katere se mora pripraviti in se jim znati izogniti. Nikoli ne smemo pozabiti, da se bodo po vsej verjetnosti poroke udeležili tudi najmlajši, zato so se tokratne navidezne poroke udeležili tudi Custom Nanny, agencija za varstvo otrok na prireditvah.

Nika Markovič iz Custom Nanny je spregovorila o tem, kdaj so varuške na porokah najbolj pomembne: “Po mojem mnenju smo varuške najbolj nepogrešljive med večerjo, da lahko starši v miru uživajo v obroku. Večerja traja dlje časa, otroci pa z njo zaključijo zelo hitro, zato vedno že vnaprej opozorimo, naj bo pripravljena posebna otroška miza, kjer animatorke poskrbijo za obedovanje otrok in jih nato odpeljejo nazaj v otroški kotiček oziroma nadaljujejo z animacijo na prostem. Seveda pa se, v kolikor se otroci tudi pred in po večerji zabavajo z nami, staršem ni treba muditi domov.”

navidezna poroka zenin nevesta narava
Fotografija: Sanja’s Visuals

Navdih in ljubezen:

Ko se torej pogovarjaš s poročnim fotografom, jih vprašaj za portolije iz pravih porok. Navidezne poroke vam pokažejo le česa so sposobni. Te fotografije so za navdih tako zanj kot tudi zate in tvojega dragega. S temi fotografijami si lahko zamisliš, kakšno poroko želita imeti vidva, kaj želiš spremeniti in kaj je trenutno trendi. Fotografije iz prave poroke vama bodo pokazale ali zna fotograf ujeti vajino ljubezen na vajin način.

“S fotografijami želim prikazati eno lepo celoto njunega dne. Tako, da sem pozorna, da vse skupaj pove svojo zgodbo. V ožji izbor pridejo tiste najlepše in najbolj avtentične.” – Sania Dea Lionelli, Sanja’s Visuals

navidezna poroka nevesta zenin fotografi soncni zahod
Fotografija: Inga Bau

Vsi sodelujoči na navidezni poroki:

Ideja in organizacija:
Organizacija, tiskovine, dekoracija: Chic Weddings
Fotografija: Sanja’s Visuals

V sodelovanju z:
Video: Dinamik
Lasje in makeup: Sarah’s art
Torta: Emazing Creations
Mize, stoli in sod: Kredenca
Obleka: Poročni atelje Karizma
Varstvo na poroki: CustomNanny • Varuška po meri
Lokacija: Završnica
Modeli: Katarina L. N., Lešnik

Če želiš tudi sama organizirati poroko v bohemskem stilu si preberi 8 čudovitih idej za bohemsko poroko!