Deli z drugimi

Izbira družic in svatov: nasveti za popolno poročno skupino

nevesta druzice spremljevalke porocna obleka poroka

Oni so tvoja opora, tvoja skupina, del prve vrste na tvoji poroki. Izbira družic in svatov, ki ti bodo stali ob strani na enega najpomembnejših dni v tvojem življenju, se mogoče res zdi zastrašujoča, toda ne skrbi – v enem članku smo zbrali vse pomembne informacije, kako ti bo izbira družic in svatov olajšana.

Dvakrat premisli preden vprašaš

Ko si enkrat nekoga vprašala, ali si želi biti del tvoje poroke, vprašanja ne moreš vzeti nazaj. Čeprav se ti zdi mikavno, da bi minuto po zaroki, vse tvoje najljubše prijateljice povabila, da so del tvoje poroke, tega nikar ne naredi. Vzemi si čas. Naj bo to vsaj mesec dni ter v tem času dobro premisli vsako možnost. Nato samo sebe vprašaj: si bom čez nekaj let s to osebo še vedno tako blizu, kot sem si danes?
Še dodaten nasvet: Če se glede ene izmed oseb nikakor ne moreš odločiti, ali bi bila primerna za tvojo poročno skupino, se vprašaj ali bi se dobro razumela s preostalimi udeleženci. V primeru, da si mnenja, da se z ostalimi nikakor ne bi ujela, jo preprosto črtaj s seznama.

nevesta izbira druzic priprava poroka obred

Postavi realna pričakovanja

Kakšno vlogo želiš, da odigra tvoja ‘’poročna skupina’’? Je pomembno, da ti priskočijo na pomoč pri pošiljanju poročnih vabil, ti pomagajo pri izbiri poročnih oblek ter se udeležijo vseh zabav oziroma dogodkov pred poroko? Ali bo dovolj, če se samo prikažejo na dan poroke? Če si želiš, da bi tvoje prijateljice sodelovale pri vseh pomembnih dogodkih, je izbira družic še posebej pomembna naloga. Mogoče ni najboljša ideja, da izbereš prijateljico, ki živi daleč od tebe oziroma ima precej buren urnik. Tako boš namreč na koncu precej razočarana.
Nasvet: Vse prijatelje oziroma prijateljice, ki živijo izven mesta ali so zaradi dela precej zaposlene, povabi le na nekaj poročnih priprav, kot je pisanje vabil ali predporočna večerja.

Vključi brate in sestre

Nočemo zveneti kot tvoja mama, toda pomisli: čeprav si s svojimi sorojenci nisi najbližje, bodo v tvojem življenju še dolgo po tvoji 10. obletnici poroke. Možno je, da si boste čez nekaj let postali precej bližje, kot ste si sedaj. Če prihajaš iz velike družine in nimaš možnosti, da vključiš vse, potegni črto pri najstnikih. V obred jih lahko vključiš tako, da jih prosiš, naj razdelijo programe ali pomagajo pri sedežnem redu.
Nasvet: Tradicionalno so ženske na eni strani in moški na drugi, toda ti lahko mirno prekršiš to pravilo in jim dovoliš, da stojijo na katerikoli strani želijo.

nevesta zenin poroka svatje spremljevalci druzice

Upoštevaj velikost svoje poroke

Z zaročencem imata lahko toliko družic in svatov kot si jih želita. Povprečno je to število 4 na vsaki strani, toda pri odločanju upoštevaj predvsem velikost vajine poroke. Če organizirata manjšo poroko (50-60 gostov), se omejita pri številu 4. Pri večji poroki (recimo 150), pa ima lahko vsak po 12 družic oziroma svatov. Ampak ne pozabi – več udeležencev, kot bosta imela, več podrobnosti je potrebno urediti.

Izbira družic naj bo premišljena

Najboljše častne spremljevalke so prijateljice, ki so odgovorne. Še posebej zato, ker se boš nanje zanašala za nekaj precej pomembnih poročnih nalog. Dodaten plus je, da so dobre pri zagotavljanju čustvene podpore, saj bodo skoraj zagotovo priča nekaj čustvenim izbruhom. Pomaga tudi, če so zabavne in si delite skupen smisel za humor, saj bodo organizirale tvojo dekliščino.
Nasvet: Tvoja najboljša prijateljica, ni vedno najbolj zanesljiva oseba, zato je popolnoma sprejemljivo, če imaš dve glavni družici. Izberi tvojo nepredvidljivo najboljšo prijateljico, ter še eno tvojih boljših prijateljic, ki je boljša pri organizaciji ter bolj natančna, kar se tiče pomembnih nalog.

nevesta zenin svatje porocna obleka poroka

Ne vprašaj nekoga, samo zato, ker je on/ona vprašala tebe

V primeru, da je tvoja cimra iz univerzitetnih dni pred dvema letoma želela, da si del njene poročne skupine, še ne pomeni, da ji moraš vrniti to uslugo. Če sta se med tem časom precej oddaljili, je popolnoma vredu, če jo na poroko povabiš le kot gostjo.
Nasvet: Če se s tabo želijo pogovoriti glede tvoje odločitve, si lahko z njimi popolnoma odkrita. Razloži, da je bila odločitev težka, toda na koncu si se odločila za tiste ljudi, s katerimi se v tem trenutku počutiš najbljižje.

Razišči ostale vloge

Izbira družic in svatov ni nujno črno bela. Mogoče bosta potrebovala hostese, ki bodo vajine goste pred obredom vodile do njihovih sedežev in nekaj oseb, ki bodo prižigali sveče ter razdeljevali programe. Najde pa se še veliko drugih zanimivih možnosti. Enega izmed vajinih glasbeno talentiranih prijateljev lahko prosita, da na zabavi zaigra ali zapoje kakšno pesem ali dve. Če imata prijateljico s pisateljsko žilico, jo lahko prosita, da za vajin poseben dan napiše krajšo pesem ali pomenljiv zapis, ki ga lahko kasneje na zabavi tudi prebere.
Nasvet: Toda nikar ne delajta prenagljenih odločitev. Mnoge pozicije se lahko namreč izkažejo, kot nepotrebne ali celo malce žaljive do vajinih prijateljev. Večina ljudi je zelo zadovoljnih že samo s povabilom in priložnostjo, da skupaj z vama preživi ta zelo pomemben dan.

nevesta druzice deklica porocna obleka slavje poroka

Otroci niso obveza

Če noben izmed vaju ne pozna otrok, s katerimi bi si bila še posebej blizu, ne potrebuješ posipalke cvetja ali nosača prstana. In če imata preveč otrok, ki bi jih lahko vključila, lahko to seveda naredita. Imejta tri posipalke cvetja namesto ene, naj ima vsaka svojo košaro s cvetjem (tudi fantje lahko prevzamejo to vlogo!).
Nasvet: Bosta imela poroko z le odraslimi udeleženci? Kljub temu lahko organizirata obred z otroci in njihovimi tradicionalnimi vlogami, a jih ne dovolita ostati na zabavi. V tem primeru razmislita o organizaciji otroškega varstva med zabavo, organizirajta tudi njihovo prehrano in zabavne aktivnosti.

Ne pozabi, da imamo na naši strani zbrane poročne ponudnike, ki poskrbijo za prav vsak detajl na tvoji poroki. Med njimi so tudi zabavni otroški animatorji, ki bodo poskrbeli za najmlajše udeležence na tvoji poroki, medtem ko se boste odrasli lahko prepustili zabavi.