Deli z drugimi

Hitro in pametno načrtovanje poročnega albuma

nevesta porocna obleka porocni makeup poroka

Načrtovanje poročnega albuma ne prestavi preprosto na čas po poroki. Nekaj predpriprav ti bo olajšalo nalogo in pomagalo album spraviti do popolnosti.

Ustvarjanje poročnega albuma je dolgočasno opravilo, vendar je hkrati eden od bolj zadovoljujočih delov poročnega načrtovanja. Imela bosta prečudovit album za celo življenje. Instinkt ti bo pravil, da se kar zakoplji v delo. Misliš, da bodo poskusne fotografije kar frčale in takoj boš ugotovila, kaj bo imelo prepustnico za tvoj album. Ampak počasi! Sledi našemu načrtu, da se izogneš stresu, in obljubljamo ti, da bo rezultat poročni album kot iz sanj.

nevesta zenin porocna obleka sprehod gozd nacrtovanje porocnega albuma

1. korak: Ne loti se načrtovanja poročnega albuma sama

Ko si boš prvič ogledala poročne slike, bo to morda že preveč zate, zato je bolj pametno, da počakaš svojega novega moža (ali prijatelja/prijateljico, sestro ali mamo), da si ga prvič pogledata skupaj. Vendar bodi pazljiva, koga izbereš. Če te mama zna spraviti ob živce – čeprav misli samo dobro – se zmeni raje s svojo pričo in pridruži svojo mamo šele pozneje, če to seveda želiš. Ona si to vsekakor želi. Verjetno bodo vsi primerki na fotografovi spletni strani. Ti boš prejela geslo za dostop do vseh, če pa dobiš fotografije v fizični obliki, jih ne posojaj nikomur! Nikogar ne bo skrbelo za njih tako zelo kot tebe, zato se lahko zgodi, da se izgubijo ali poškodujejo.

2. korak: Načrtovanje poročnega albuma razporedi pametno

Ob prvem ogledu sledi svojemu občutku in napiši, katere slike ti padejo v oči. Ne premišljuj preveč. Izberi 20 ali 30 najljubših. Naslednji korak je, da izločiš slabe slike (če gostje na primer mižijo). Načrtovanje poročnega albuma postane z optimizacijo izjemno zabavno!

Zdaj lahko primerke razporediš po kategorijah: priprave, obred, pogostitev s pijačo, sprejem, posebni trenutki (rezanje torte, govori, hipne reakcije gostov, portreti, ples in odhod). Koliko fotografij imaš v vsaki kategoriji (pa tudi koliko kategorij imaš) je odvisno od veliko stvari, vendar vedi, da boš na koncu v zaključen album vključila le kakšnih 50 do 100 fotografij.

nevesta porocni sopek modre oci

3. korak: Odloči se za tip albuma

Možnosti albumov je veliko. Lahko slediš tradiciji s klasičnim albumom v matiranem slogu, to pomeni, da je v knjižni vezavi, robovi fotografij pa se skrivajo v okvirih. Odvisno je od kvalitete (tradicionalni albumi so usnjeni, platneni ali celo iz umetnega ali velur usnja) ampak ti albumi so trpežni in bolje vzdržijo čas in rabo kot drugi.

Si želiš česa bolj ustvarjalnega? Poskusi z albumom iz blaga. Veliko fotografov ponuja po meri vezane albume iz japonske svile, kjer so fotografije nameščene neposredno na lepenko z ročno tiskano sliko. Ti izvrstni (in dragi) albumi so delikatni – bodi pazljiva, da boš svojega dobila z varovalnim ovitkom.

Bolj moderna možnost: knjige s trdimi platnicami. Ti albumi so lahko kakršnekoli barve ali materiala in možnosti postavitev je neskončno. Tako kot knjige, so natiskani s pritiskom, torej bolj kot fotografije imaš strani s slikami. Stroški priprave so visoki, ampak ko imaš postavitev, lahko naročiš več albumov za delček začetne cene.

Te pravi poročni album sploh ne zanima? Vnaprej se dogovori, da boš pokupila digitalne datoteke od svojega fotografa. Lahko jih shraniš na trdem disku, jih naložiš na stran, kjer jih lahko deliš, pripraviš diaprojekcijo in naročiš tiske, kadarkoli si želiš.

4. korak: Vzemi si čas

Načrtovanje poročnega albuma lahko vzame nekaj časa! Izbiranje fotografij za poročni album traja povprečno šest ur, zato ne pričakuj, da boš nalogo opravila hitro. Trdo si garala, ko si načrtovala svojo poroko – poplača se tudi z zadovoljstvom, ko si vzameš čas in pregledaš čudovite fotografije ter se spominjaš poroke. Poskusi opraviti z albumom čim hitreje. Svoj začetni izbor (20-30 najljubših) opravi tudi če si izčrpana od poroke.

porocni album nevesta zenin nacrtovanje porocnega albuma

5. korak: Povej svojo zgodbo

Med načrtovanjem poročnega albuma si predstavljaj, da ilustriraš knjigo, ki nima besedila. Med delom pusti, da se ti »naracija« poročnega dne prosto sprehaja po glavi. Želela boš tudi poskrbeti, da so v albumu predstavljeni vsi pomembni akterji na poroki. Seveda boš iskala svoje najlepše fotografije pa tudi poročne priče in družice ter vajini starši so ponavadi vključeni v uradne fotografije. Kaj pa tvoji stari starši, bratje in sestre, bližnji prijatelji ali tvoje najljubše sestrične in bratranci?

Poleg tega, da predstavljaš različne dogodke in osebe, so tudi fotografije lahko različne po stilu. Moderni pari imajo raje fotožurnalizem. Ta vsebuje veliko reakcij gostov, vendar poskrbi, da boste imeli tudi nekaj uradnih fotografij. Črno-bele ali sepija fotografije med barvnimi bodo dodale tvojemu albumu dinamično ostrino. Veliko fotografov priporoča razmerje 1:3 črno-belih proti barvnim fotografijam, vendar na koncu je vse odvisno od tebe.

Ne pozabi na podrobnosti, ki albumu dajo globino in užitek, kot na primer bližnji posnetki poročnih ikeban, posvetil in hrane ter celostno sliko prizorišča.

Nasvet profesionalca: Združi slike podrobnosti, da ne pretehtajo slik ljudi. Načrtovanje poročnega albuma je s tovrstnimi nasveti resnično enostavno!

6. korak: Razprostri in razvrsti

In še nekaj zabavnega! Med načrtovanjem poročnega albuma razmesti slike po vrstnem redu. Verjetno bo imel tvoj fotograf vse slike po vrsti po dnevnem redu, ko si jih ogledaš na njegovi spletni strani. Zapomni si: ti pripoveduješ zgodbo. Čeprav je verjetno najlažje, da album urediš kronološko, je v najlepšem redu, če jih razvrstiš kako drugače.

Druga pomembna stvar je, da morajo prizori v albumu prehajati en v drugega. Bodi pozorna na to, kako se segmenti med sabo prelivajo. Način, kako lahko tvoj album dinamično teče kot po maslu od prizora do prizora, je da izbereš pomembne fotografije za točke prehoda. Na primer: slika para, ki z roko v roki hodita z obrednega prizorišča, je lahko dober prehod v del albuma, kjer se odvija sprejem.

Na tej točki lahko eksperimentiraš s postavitvijo strani. Nekatere strani bodo imele portrete velike 20×30 cm in druge bodo vsebovale manjše slike velike 10×14 cm. Celo program tako osnoven kot Microsoft Word se lahko uporabi za oblikovanje postavitve. Vidiš, kako preprosto in hitro je ustvarjanje poročnega albuma?

Preberi si članek Poročni fotograf: 7 vprašanj, ki mu jih postavi.