Deli z drugimi

Kako izbrati darila za svate, ki jih bodo vsi veseli

porocna-darila-svatje-zahvala

Z majhnimi darilci se svojim gostom zahvalita za njihovo prisotnost in podporo, vendar pa se pogosto zgodi, da jih že naslednji dan vržejo stran ali nanje povsem pozabijo. Če želita, da bodo vajina darila za svate res nekaj lepega in uporabnega, smo za vaju pripravili nekaj nasvetov.

1. Razmišljajta praktično

Pri izbiri vsakega dobrega darila morata razmisliti o željah prejemnika. Zato še preden kupita cel kup okraskov za božično smrečico, na katerih sta napisani vajini imeni in datum poroke, premislita, če bi bila vidva takega darila vesela. Najbrž si ne želita, da bi darila za svate samo nabirala prah ali celo končala v smeteh. Gostom bo zagotovo všeč nekaj, kar bodo lahko pojedli na poti domov ali naslednji dan, recimo cake popsi, makroni ali mini pite. Lahko jim podarita tudi nekaj uporabnega: kavo, oznake za prtljago ali okvirje, v katere bodo vstavili fotografije, ki so jih posneli v vajini foto stojnici.

2. Lepo jih razstavita

Običajno se darilce svatom podari ob odhodu, vendar lahko to storita pravzaprav kadarkoli. Običajne kartice z imeni tako lahko nadomestita z majhnimi prikupnimi paketki, na katere napišeta imena gostov (zaradi njih bodo mize izgledale še lepše). Če so darilca še posebej lepo zavita, jih lahko tudi razstavita na mizi, ki jo postavita ob izhodu iz prostora.

poroka dekoracija darila za svate

3. Darila za svate lepo zavijta

Lep izgled teh darilc je skoraj bolj pomemben od njihove vsebine. Izbire je res veliko: od barvitih škatel in prozornih vrečk iz celofana, do mini pločevinastih veder. Še posebej pozorna bodita pri embalaži za hrano. Papirnate vrečke ali škatlice lahko hitro vpijejo maščobo piškotov, zato vmes dodajta še peki papir ali plastično vrečko.

4. Izberita nekaj, kar ima za vaju pomen

Gostom podarita nekaj, kar odraža vajini osebnosti ali je v slogu poročnega dne. Oba rada spijeta kozarec dobrega vina? Potem so odlična ideja stekleničke vina s personaliziranimi etiketami. Bi rada z gosti delila del svoje družinske dediščine? Podarita jim škatlico domačih piškotov ali peciva s priloženim družinskim receptom. Lepo in uporabno darilo bo tudi domače olivno olje ali med. Denar, ki bi ga drugače porabila za nakup daril, pa lahko tudi podarita dobrodelni organizaciji. Na vsako mizo postavita kartonček, ki bo gostom povedal za donacijo.

sivka poročna darila za svate dišave

5. Preskočita personalizacijo daril

Uprita se temu, da bi svoji imeni in datum poroke natisnila na čisto vsako stvar. Če se bosta odločila za personalizacijo sicer uporabnega darilca, ga bodo svatje najverjetneje dali na stran in nanj pozabili. Nihče (razen vajinih mam) ne bo želel uporabljati podstavkov za kozarce, na katerih je vajina fotografija.

Izjema je embalaža: svoj osebni pečat lahko podarita škatlicam, vrečkam, trakom ali etiketam. Videti bo lepo, a hkrati ne bo moteče za goste.

6. Naredita jih sama (a brez pretiravanja)

Mogoče se ti zdi, da je izdelava darilc preprost način za prihranek denarja, a bosta imela z njimi veliko dela. Zato jih najprej naredita nekaj za vzorec, da bosta videla, če vama bo šlo to sploh od rok. Res pa je, da so lahko doma narejena darila za svate odlična izbira, saj zna biti njihova izdelava zelo preprosta.

Naredita lahko na primer marmelado ali pa mešanico začimb. In naj vaju ne bo strah vprašati za pomoč: lahko priredita zabavo, na kateri vama bodo prijatelji pomagali pri zavijanju ali sestavljanju daril (pa ne pozabita na pijačo in prigrizke!).

poroka poročna darila-za svate diy

7. Preizkusita pred nakupom

Ko se odločita za darilca, jih najprej preizkusita (še posebej, če jih bosta naročila preko spleta). Preden kupita sto darilc, za katere bosta pozneje ugotovila, da vama sploh niso všeč, naročita enega za vzorec. Tako se bosta lahko prej prepričala, da so izbrane čokoladne praline res okusne, ali da ročno izdelana mila lepo dišijo.

Tudi, če bosta kupila samo personalizirane nalepke ali embalažo, v katero bosta zavila doma narejena darilca, prodajalca prosita za osnutek, da preverita, če je vse prav napisano. Darilca naročita že mesec pred poroko, da bosta imela čas za sestavljanje ali zavijanje.

8. Naročita (ali naredita) nekaj dodatnih kosov

Kakšno darilce se lahko med prevozom izgubi ali razbije, zato morata imeti tudi nekaj rezerve (približno eno darilce na vsakih deset gostov). Poleg tega bodo nekateri svatje vzeli več kot eno, kakšnega pa morata prihraniti tudi zase, da ga bosta imela za spomin.

Se poročita pozimi? Preverita teh 11 zimskih idej daril za svate.