Deli z drugimi

Civilna poroka: Civilni obred in kaj pričakovati (3.del)

zenin nevesta civilna poroka zaobljuba

Poznavanje postopka prijave in specifik lokacije civilne poroke je pomemben del priprav civilnega obreda. Kaj pa civilni obred in njegova vsebina? Zagotovo ne potrebuješ dodatnega stresa na svoj veliki dan, zato se seznani z nekaterimi pomembnimi vsebinskimi točkami poročnega obreda.

Civilni obred – protokol za goste

Ne glede na lokacijo civilne poroke velja, da se gosti pričnejo zbirati približno pol ure pred začetkom obreda. Najboljše, da zadolžiš nekoga, ki bo goste ob pričetku obreda pospremil v poročno dvorano. Sedežni red pri civilnem obredu ni strogo določen. A kljub temu je razumljivo, da se bodo v sprednje vrste posedli sorodniki, prvi štirje sedeži pa so rezervirani za nevesto in ženina (ter njuni priči). Bodoča zakonca v prostor vstopita zadnja, spremlja pa ju lahko poročna koračnica ali druga spremljava po želji. Po končanem obredu se iz prostora prvi odpravijo gostje in mladoporočencema pred dvorano sežejo v roko ter zaželijo srečo na skupni življenjski poti. Ob izhodu vaju bo najbrž pričakal tudi rižev dež, posip s cvetnimi lističi ali konfeti.

nevesta zenin poroka gostje stopnisce spremljevalci

Poročni nagovor

Kot smo že omenili, je nagovor za mladoporočenca enoten vsem upravnim enotam, vendar ti to ne prepričuje dodati nekaj osebne note. Uradna oseba oziroma osebi, ki bosta vodili tvoj obred, morata sicer slediti določenim zakonskim in protokolarnim zahtevam. Kljub temu pa imaš še vedno nekaj prostora za spremembe in kanček inovativnosti. Predlagamo ti, da se ob prijavi na civilni obred pozanimaš o okvirni vsebini slovesnosti in možnosti prilagajanja le-te.

nevesta zenin roke prstana pinky promise

Razglašam vaju za moža in ženo!

V trenutku, ko bo matičar pričel z obredom, boš najbrž imela v trebuhu že polno metuljčkov. Naj ti torej opišemo, kako bo potekal dejanski obred. Matičar oziroma pooblaščena oseba se bo z vajino izjavo oziroma poročno listino prvo prepričala, da sta res osebi, ki sta vložili prijavo za zakonsko zvezo. Sledi seznanitev z vajinimi pravicami in dolžnostmi. Te izhajajo iz zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Po tem bolj uradnem delu pride na vrsto poročni nagovor. Kot rečeno, je ta del po predhodnem dogovoru možno prilagoditi glede na vajine želje. Zaradi tega se lahko civilni obred tudi razlikuje v dolžini. Nagovor je namreč lahko zelo kratek ali pa traja več minut. V povprečju bo celoten obred trajal okoli 20 minut.

poroka civilni obred izmenjava prstanov

Po poročenem nagovoru bo matičar vsakega posebej vprašal, ali želi z drugim skleniti zakonsko zvezo. Po vajinih pritrdilnih odgovorih (o tem ni vprašanja, kajne?), bo matičar vajino zakonsko zvezo razglasil kot uradno. S partnerjem si bosta nato izmenjala prstana.

Da bo celoten civilni obred veljaven, bosta morala podpisati še listino o sklenitvi zakonske zveze. Nanjo se bosta podpisali tudi priči, v kolikor sta se odločila, da prisostvujeta obredu (od 1. januarja letos namreč prisotnost prič pri sklenitvi zakonske zveze ni več zakonsko obvezujoča) in pa matičar ali njegov pooblaščenec. Dokazilo o sklenitvi zakonske zveze vama bo ta takoj zatem predal v svečani mapi.

civilni obred podpis porocni certifikat

Priimek po poroki

Ob prijavi civilnega obreda morata s partnerjem soglašati tudi o morebitni spremembi priimka po poroki. Izbira partnerjevega priimka ali kombinacija njegovega s tvojim pa je popolnoma osebna odločitev. Sporazumeta se lahko o eni izmed naslednjih možnosti:
– obdržita lahko vsak svoj priimek
– vajin skupni priimek je lahko priimek enega ali drugega
– svojemu priimku dodata priimek partnerja
– izbereta priimek partnerja in temu priimku dodata svojega

Če si se ob prijavi odločila za spremembo priimka ali se je za to odločil tvoj partner, morata v roku 30 dni od poročnega dne dalje urediti zamenjavo dokumentov (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje, itd.). Pomembno si je zapomniti, da vse spremembe, za katere si se odločila pri prijavi civilne poroke, začnejo veljati takoj ob sklenitvi zakonske zveze.
Slednje opraviš na upravni enoti, kjer imaš prijavljeno prebivališče.

nevesta zenin pravkar porocena

Tako! Zdaj si pripravljena na prav vsak del civilne poroke, zato je skrb odveč. Če pa imaš še kakšno dodatno vprašanje na katero koli od obdelanih tem, ti bodo nanj zagotovo znali odgovoriti na eni izmed upravnih enot.