Deli z drugimi

Briška poroka: Puhna Kikrca domačih dobrot

kikrca izdelki marmelade

Kmetija Kikrca je majhna. Večino sadovnjakov, oljčni in zeliščni vrt imajo pod Korado (najvišji vrh v Goriških Brdih) v vasici Nozno, nekaj pa tudi v Šmartnem. Pri delu na kmetiji sodeluje cela družina, s svojimi izdelki pa bodo napojili letošnjo Briško poroko.

kikrca porocna marmelada

Predstavitev Nuše Matuc

Nuša Matuc je uradna nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Študirala je živilsko tehnologijo, trenutno pa je “novopečena” mamica. Ker se zaposlitev težko dobi je videla priložnost v temu, da nadaljuje, kar sta začela starša: pridelava in predelava sadja, zelenjave in zelišč. Veseli jo, da ohranja staro briško dejavnost – izdelovanje prunel – ročno lupljenje, posušene in izkočiščene slive. Seveda pri temu sodeluje celotna družina.

kikrca caj za cartanje

Kmetija Kikrca

So družina, ki uživa v kulinariki, radi ustvarjajo nove jedi in nove okuse… “Mama spet čara” so govorili otroci, ko se je na mizi znašla juha iz marjetic ali krompirja z rožami regrata. Počasi in postopoma so vsi začeli “čarati”, vsak s svojo palčko… Kuhajo domače marmelade in džeme čarobnih okusov, sušijo sadje in nabirajo zelišča. Za vse si vzamejo čas, skrbno čuvajo drevesa v sadovnjaku, nabirajo zrele sadeže, pazljivo sušijo sadje in zelišča. Oče je vključen v društvo Ajda Goriška, sekcija Brda in začenjajo z biodinamično metodo kmetovanja.

kikrca marmelada sonja

Izdelki Kikrca

Kikrca pripravlja 100 % naravne izdelke, brez dodatkov. Marmelade so iz domačega sadja, kar pa kupijo je iz integrirane ali biološke pridelave. Sadni delež je 70 % in še več, sladkorja dodajo od 200 g do 300 g na kilogram sadja. Čas kuhanja je čim krajši, da sadje obdrži barvo, aromo in vitamine. Na kmetiji Kikrca polnijo ročno, prav tako pa opremljajo in dodajo vsaki marmeladi osebno noto z različno prešano rožico. Kakovost izdelkov Kikrca dokazujejo tudi zlate medalje in znaki kakovosti na prireditvi “Dobrote slovenskih kmetij” na Ptuju, ki jih prejemajo že več kot 10 let.

Proizvajajo 100 % ročno izdelane izdelke iz sadja in zelišč. V starem narečju Goriških Brd “Kikrca” pomeni skodelico in “Puhna Kikrca” pomeni skodelico polno nečesa – nečesa, kar nam narava daje. Nečesa najboljšega, Kikrca pa to ročno predelano ponudijo tebi. Vsak izdelek je poseben in drugačen, vsi so ročno pakirani in primerni za darilo za ljudi, ki vam pomenijo nekaj posebnega.

Če te zanima kaj razkriva zmagovalni par Briške poroke, si lahko prebereš Briška poroka 2018: Intervju z zmagovalnim parom.

kikrca logo