Deli z drugimi

Bohemska poroka: 8 čudovitih idej

Kaj točno je bohemska poroka in kakšen poročni stil predstavlja? Če rada brskaš po internetu, si najbrž že videla definicijo bohemskega stila, kjer ga opisujejo kot prakticiranje nekonvencionalnega življenjskega stila; pogosto v družbi podobno mislečih ljudi, ki se velikokrat iščejo v glasbi, umetnosti ali pisanju. V tem kontekstu so bohemski ljudje iskalci, pustolovci ali vagabondi.

Kako je torej termin bohemsko prišel v poročni svet?  Boho ali bohemska poroka pomeni nekaj nekonvencionalnega z umirjenim in “pišmeuh” odnosom. Domiseln in ustvarjalen poročni slog doprinese k mišmašu raznih dob, stilov in okusov. Zate smo zbrali nekaj čudovitih idej, ki ti bodo pomagale pri načrtovanju bohemske poroke.

Vseeno je ali si s tvojim partnerjem pravita “free spirit”, hipija ali otroka cvetja – po srcu sta bohema. Na vajin veliki dan želita ustvariti umirjeno atmosfero, ki zajame esenco vajinega razmerja. Vse od boho poročne obleke do luštkanih dekoracij, ta zabaven spisek boho poročnih idej vama bo pomagal na vajini poročni poti:

1. Boho poročna lokacija

Ne glede na to ali je tvoja lokacija plaža, gozdna jasa, kapriciozen festival ali domiselno prizorišče, vse ima eno skupno nit – naravo in biti naraven. Bohemski poročni stil se razteza vse od povprečne plaže do romantičnega francoskega podeželja. Lahko vsebuje navihane karnevale, muhaste gozdove ter sproščene zabave.

bohemska poroka nevesta zenin kitara
Fotografija: Sanja’s Visuals

2. Poročna obleka

Najprej moraš pomisliti na svojo obleko. Boho nevesta je mirna nevesta! V mislih imej dolge, plapolajoče materiale in muhaste ter eklektične kose. Esenca bohemske poročne obleke so neoprijemajoči in plapolajoči materiali, s katerimi se lažje počutiš sproščena in v stiku s sabo ter z naravo. Boho poročne obleke so zelo romantične, lahke ter najpomembnejše – zelo udobne!

bohemska poroka nevesta zenin gugalnica
Fotografija: Sanja’s Visuals

3. Boho poročna pričeska

Eden izmed ključnih elementov boho neveste so lasje, ki morajo kar kričati o tvoji brezkrbnosti. V mislih imej lepe, razmršene kodre, razrahljane kite, kite “ribje kosti” in krone iz kitk. Trakovi za lase, cvetlice ali domiselne sponke so tudi neverjetno lepe!

Cvelične krone so trenutno eden izmed večjih poročnih trendov – plus je, da so zelo šik in zelo bohemske! Odločiš se lahko za popoln cvetlični napad z velikimi pisanimi cvetovi ali za minimalistično krono z drobnimi cvetkami, lističi in vrvico.

bohemska poroka nevesta druzica porocni venec
Fotografija: Sanja’s Visuals

4. Bohemske poročne tiskovine

Najboljši način, kako vzpostaviti rdečo nit za svojo poroko so poročna vabila, ki kažejo kanček tega, kar želiš pokazati s svojo poroko. Rustikalna poročna vabila lahko recimo vsebujejo velike, pisane cvetove, ki obkrožajo tekst vabila – ta je lahko zapisan na kaligrafski ali “ročno napisan” stil. Boho poročna vabila in tiskovine so nasprotno bolj igriva – razni stili fontov, akvareli peres, cvetlic, lovilcev sanj, kristalov, geometričnih teles in drugih možnih pogruntavščin … Idej je mnogo, poroka pa je le ena, tako da se odloči za tiste tiskovine, ki so ti res všeč!

bohemska poroka porocne tiskovine
Fotografija: Sanja’s Visuals

5. Boho poročni šopek

Rustikalni poročni šopek je lahko obilna skupina cvetočih rož, ki predstavljajo načrtno ležeren šik stil ali zbirka divjih cvetov, ki ti doda rahel pridih podeželja. Boho poročni šopek je znan po tem, da vsebuje prevelike cvetove, ki so razporejeni v kaskadni obliki. Vsak cvet je izbran zaradi svojega posebnega pomena – tako ima poročni šopek dodatno sentimentalno vrednost. Včasih lahko zbrani menijo, da je šopek malce ekscentričen, vendar je to načrtna ekscentričnost, ki doprinese k rdeči niti tvojega velikega dne.

bohemska poroka nevesta porocni venec
Fotografija: Sanja’s Visuals

6. Namizna dekoracija

Če želiš svoje goste popolnoma presenetiti, se odloči za nekaj res divjega! Izberi cvetlice, ki sploh ne sodijo skupaj in jih razporedi po neujemajočih se vazah in kozarcih – très boho!

Ko boš ustvarjala svoj veliki bohemski dan, misli o naravi. Avtentične bohemske poroke namreč uporabljajo materiale kot so peresa, les, čipke in trakovi, DIY šalčke in steklenice. Neenake posode in stoli bodo vse skupaj le poudarili.

Girlande, pšenica, divje cvetlice in sukulente so tipični namizni okraski vsakega rustikalnega poročnega sprejema.  Namizno okrasje boho poročnega sprejema gre še stopničko višje s svežimi raznobarvnimi cvetlicami, ki se lahko gibljejo kjerkoli od globokih vse do pastelnih barv. Prti na katerih namizno okrasje stoji so lahko prtički iz macramé materiala ali dekorativno izvezeni tekstili. Če želiš izstopati kot “tista punca, ki je imela boho in moderen stil poroke”, lahko namesto steklenih vaz uporabiš kovinske. Plus dodaš še nekaj dekorativnih kosov kovine tu in tam po poročnem sprejemu. Celovit boho/moderen stil mora izpasti nameren in tridimenzionalen. S prepletanjem različnih stilov moraš biti previdna – ničesar ne sme biti preveč ali premalo!

bohemska poroka porocne dekoracije
Fotografija: Sanja’s Visuals

7. Bohemska poroka in poročna torta

Tako imenovane “gole torte” so prava senzacija na rustikalnih porokah, bohemske poročne torte pa so navadno bolj zakrite z raznim cvetjem ter glazurami. Maslena krema in fondant sta dobrodošla na vsaki boho poročni torti, vedno pa se najde parček želeč posebno poročno torto, ki predstavlja njuno ljubezen in skupno pot. Tako so v boho poročni svet prikorakale recimo “delno gole torte”, kjer lahko vidiš rahel obris plasti torte. Bolj tradicionalne konstrukcije tort vsebujejo ogromne prave cvetlice, ki ponosno stojijo na posameznih plasteh torte ali pa so postavljeni v diagonali celotne torte- od vrha do pladnja. Bohemska poroka brez bohemske torte tako ne bi bila prava bohemska poroka. Mar ne?

bohemska poroka porocna torta
Fotografija: Sanja’s Visuals

8. Boho dekoracija

Elementi narave, lovilci sanj, divje cvetje, boho preproge in kresničke so super dekoracije za pravo boho poroko!

bohemska poroka porocna dekoracija lovilci sanj
Fotografija: Sanja’s Visuals

Leseni znaki: Vse od znaka “dobrodošli” do menujev, vse se lahko uredi v lesnem stilu. Leseni dodatki bodo tako omilili indie navdih ter poudarili rustikalen stil ter tvojo povezavo z naravo.

bohemska poroka welcome leseni znak
Fotografija: Sanja’s Visuals

Cvetje na poročnih stolih: Stol je stol, če ga okrasiš s svežim cvetjem pa nenadoma postane dekorativni del tvojega poročnega sprejema. Le pomisli kako vesele in pisane bodo videti tvoje poročne fotografije, če se boš lahko sprehodila do oltarja obkrožena s svojci, ki te bodo opazovali iz s cvetlicami okrašenih stolov! Ne boj se pomešati cvetja med seboj. Kdo je rekel da mora vsak šopek vsebovati točno enako število cvetlic iste barve? Kaotični šopki bodo le poudarili vajin boho stil.

bohemska poroka porocna dekoracija stoli
Fotografija: Sanja’s Visuals

Šotor: Nič ni bolj udobnega od debelih blazin na travi. Pusti se malce razvajati in na poročni lokaciji uredi dva kotička za sproščanje – enega za odrasle ter drugega za otroke. Ne glede na to kako stari smo, vedno bomo z veseljem sezuli čevlje in s prsti na nogah zarili po sveži travi. Otroci se bodo v svojem kotičku lahko brezskrbno igrali medtem, ko jih bodo odrasli lahko opazovali, saj bodo vedeli kje se nahajajo.

bohemska poroka varstvo otrok sotor
Fotografija: Sanja’s Visuals

Kaj pa ti misliš o bohemskem stilu porok? Iz kje črpaš svojo inspiracijo?

Če želiš izvedeti kateri so drugi stili porok, ki so trenutno trendi, si preberi Najbolj vroči poročni stili. Veselo branje!

Poročni ponudniki bohemske poroke:

Ideja in organizacija:
Organizacija, tiskovine, dekoracija: Chic Weddings
Fotografija: Sanja’s Visuals

V sodelovanju z:
Video: Dinamik
Lasje in makeup: Sarah’s art
Torta: Emazing Creations
Mize, stoli in sod: Kredenca
Obleka: Poročni atelje Karizma
Varstvo na poroki: CustomNanny • Varuška po meri
Lokacija: Završnica
Modeli: Katarina L. N., Lešnik