Deli z drugimi

Bivši partner: Ali naj ga povabim na poroko?

nevesta bivsi partner prijatelji

Poročni dan je praznovanje ljubezni med tabo in tvojim bodočim možem, zato tu ni prostora za vajine bivše partnerje. Ali pač? Je bivši partner skupen prijatelj? Razmisli ali je smiselno povabiti bivšega partnerja (ali njegovo bivšo partnerico).

Če si skušaš zamisliti svoj poročni dan, najbrž vidiš samo sebe, kako oblečena v svojo sanjsko poročno obleko stopaš proti oltarju, kjer te čaka tvoj zaročenec. Na zabavi vaju obkrožajo mize, okrašene s prečudovitimi cvetlicami, za njimi pa sedijo vajini najljubši ljudje. Ampak, čakaj malo, kdo je to? Aja, to je samo tvoj bivši partner, ki skupaj s tvojimi sorodniki uživa na plesišču. Če te ob sami misli na ta scenarij kar zmrazi, ti sploh ni treba brati naprej. Če pa si v dvomih, ali naj svojega bivšega partnerja povabiš na poroko, najprej dobro premisli, kako bo ta odločitev vplivala na preostale udeležence poroke. Tega nam najbrž ni treba še enkrat ponoviti, ampak vseeno: poročni dan je praznovanje ljubezni med tabo in tvojim bodočim možem. Na ta dan morata biti v središču pozornosti samo vidva, zato znajo biti kakršnikoli spomini na minule zveze povsem odveč. Da bi se izognila nepotrebnim nevšečnostim, do katerih lahko pride, če se odločiš povabiti bivšega partnerja, smo zate pripravili kratek vodič.

fantek puncka par drzanje rok

Bivšega partnerja povabi, če…

…sta bila par v otroštvu, osnovni ali srednji šoli in sta konec zveze že zdavnaj povsem prebolela.

Razmišljaš, da bi na poroko povabila nekoga, ki je bil recimo tvoj fant v petem razredu osnovne šole ali spremljevalec na maturantskem plesu? Od tega je minilo že veliko časa in skoraj vsak ima za sabo kakšno otroško ali mladostniško zvezo. Če se s to osebo še vedno družiš in sta dobra prijatelja, oba pa na obdobje, ko sta bila par, gledata le še kot na simpatičen ter šaljiv spomin na mlade dni, potem naj kar pride na poroko. V bistvu mu vzdevek “bivši partner” niti ne paše. Vendar moraš biti povsem prepričana, da…

…glede povabila nima nihče nobenega zadržka.

To boš najlažje presodila tako, da pomisliš, kako se bodo na njegovo prisotnost odzvali najpomembnejši udeleženci poroke. Ti, tvoj partner, tvoji starši, njegovi starši, vajini priči, ožji družinski krog ter najboljši prijatelji. Postavi se v njihovo kožo in dobro razmisli, če bo imel kakšen od njih negativne pomisleke. Če se bojiš, da se bo zaradi prisotnosti tvojega bivšega kdorkoli počutil neprijetno, ga prečrtaj s seznama gostov. Prepričani smo, da bo bivši partner razumel zakaj.

…sta bila z bivšim nekoč poročena in imata skupaj otroke, ki bodo prav tako prisotni na poroki.

Tu gre za težko odločitev. Po eni strani je to dan, ko bodo vsi tebe in tvojega sedanjega partnerja sprejeli kot ženo in moža, po drugi strani so mogoče tvoji otroci zaradi poroke nekoliko v strahu. Če se z bivšim možem dobro razumeta in oba menita, da bi otrokom koristilo, če je prisoten tudi on, saj bi jim tako pokazala, da je ponovna poroka dobra odločitev. Vseeno se prepričaj, da glede njegove prisotnosti nihče nima zadržkov. Bodo tvoji in partnerjevi starši brez težav proslavljali vajino novo zvezo, če bo na poroki tudi tvoj bivši mož?

nevesta bivsi partner skupni otroci

Bivšega partnerja ne povabi, če…

…ima kdo zadržke glede povabila.

Kot smo že rekli, je poročni dan čas za praznovanje zveze med tabo in tvojim bodočim možem. Zagotovo si ne želiš, da bi se vajini gostje spraševali, zakaj si povabila tudi svojega bivšega partnerja. Mogoče drži, da sta sedaj v prijateljskih odnosih. Vendar poročni gostje, ki ga poznajo, se bodo najverjetneje osredotočili samo na negativne trenutke med vama. Takrat, ko te je prevaral, pijan pred vsemi kričal nate, te spravil v jok…

…te skrbi, kako se bo obnašal.

Vprašaj se: ali mu lahko zaupaš, da se bo ves čas obnašal vljudno in spoštljivo? Je tvoj bivši v treznem stanju očarljiv in prijazen, vendar se spremeni v povsem drugo osebo ko je pijan? Izogni se njegovim žalostnim, nostalgičnim solzam, ali – še huje – prepreči, da bi se proti koncu večera stepel s katerim izmed gostov.

…te skrbi, kako se bo obnašala njegova spremljevalka.

Če boš povabila svojega bivšega partnerja, moraš povabiti tudi njegovo spremljevalko (najbrž si ne želiš, da bi te med zabavo prosil za ples). Toda kot njegova bivša ne moreš vplivati na to, koga bo pripeljal s seboj. Če ima novo punco, ki je še nikoli nisi srečala, ali ti ni ravno všeč, je najboljše, da ju sploh ne povabiš.

…ga boš le s težavo predstavila drugim.

Če se ti zdi čudno in nenaravno, da bi ga babici predstavila kot: »To je moj prijatelj Miha,« potem je verjetno najboljše, da ga ne povabiš. Če o njem razmišljaš samo kot o svojem bivšem fantu, bo zaradi njegove prisotnosti drugim (in tebi) najbrž malce nerodno.

Preberi si tudi članek Težavni svatje na poroki in kako jih spraviti v red? Tako boš definitivno imela vse pod nadzorom.

zenin bivsa partnerica sreca